zamknij
Wybierz zaznaczone
Ranking fondue
Zobacz następne

Fondue

O fondue i akcesoriach

Urozmaiceniem każdego spotkania czy imprezy będzie fondue i akcesoria. To niezwykły sposób na szybkie przyrządzenie przekąsek, a przy tym sposób na doskonałą zabawę. Fondue zyskuje w Polsce coraz większą popularność i to nie tylko w tradycyjnym, serowym wydaniu. Popularne stają się także odmiany fondue. Decydując się na zakup tego niezwykłego urządzenia warto dowiedzieć się o nim więcej, a także porównać ceny dostępnych na rynku zestawów do fondue i akcesoriów im dedykowanych.

Rodzaje fondue

Tradycyjne fondue to potrawa, która wywodzi się z kuchni szwajcarskiej. Przygotowuje się ją z gorącego seraroztopionego w białym winie. Za pomocą bagietki „wyjada” się ser z garnuszka, w którym jest on roztopiony. Obecnie stosuje się specjalne akcesoria do fondue, takie jak ostre patyczki, na które nadziewa się kawałki chleba, bądź inne produkty. Często posiadają one kolorowe końcówki, dzięki czemu łatwo je odróżnić od siebie, gdy z fondue korzysta dużo osób.

Kiedyś popularne było jedynie fondue serowe, w którym maczało się przede wszystkim kawałki pieczywa. Dziś wyróżnić można także trzy inne rodzaje fondue.

Jednym z nich jest fondue mięsne, czyli takie, gdzie zamiast sera rozpuszcza się w garnuszku olej bądź oliwę i w rozgrzanym tłuszczu smaży kawałki mięsa. Najczęściej podaje się je z sosami, w których później można maczać usmażone mięso. Drugim rodzajem fondue jest fondue bulionowe, gdzie gotuje się w rozpuszczonym bulionie. Jest to najchudszy rodzaj przyrządzanego fondue – bez tłuszczu. Można gotować w nim kawałki mięsa, ryb, a nawet i warzyw. Ostatnim rodzajem fondue, które zyskuje popularność, jest fondue czekoladowe. Podaje się je jako deser, a w garnku rozpuszcza czekoladę. Można w niej zanurzać owoce, pianki, wafelki czy kawałki słodkiej bułki.

Rodzaje garnków do fondue

W zależności od tego, jakie fondue chce się przygotować, warto zwrócić uwagę na garnek, który jest dołączony do zestawu. Wyróżnia się kilka garnków, z których każdy ma inne właściwości i inaczej wygląda. Jednym z garnków do fondue jest garnek żeliwny, który nadaje się do każdego rodzaju fondue. Dzięki żeliwu ciepło rozprowadza się równomiernie i długo utrzymuje wysoką temperaturę. Zapobiega to także przypalaniu, co jest przydatne gdy chce się przyrządzić np. fondue serowe. Nie warto jednak w garnku żeliwnym łączyć różnych fondue: materiał przechodzi zapachem poprzedniej potrawy.

Kolejnym rodzajem garnków do fondue są garnki ceramiczne, które także nadają się do każdego rodzaju fondue. Ich atutem jest to, że te garnki nie przechodzą zapachem przygotowanej wcześniej potrawy. Można w nim przygotowywać zarówno fondue serowe, jak i mięsne, a nawet czekoladowe.

Trzeci rodzajem garnków do fondue jest garnek stalowy, który szybko się nagrzewa i osiąga bardzo wysoką temperaturę. Doskonale sprawdzi się w przypadku fondue bulionowego lub mięsnego. Czekolada oraz ser mogą się w nim zbyt szybko przypalić.

Połączenie dwóch materiałów, z których wykonuje się garnki, może być niezwykle przydatne. Dlatego też stworzono garnek stalowo-ceramiczny, który doskonale nada się do przygotowania fondue serowego oraz mięsnego i bulionowego. To świetne rozwiązanie dla osób, które pragną jeść różne rodzaje fondue.

Ostatnio na rynku pojawiły się specjalne ceramiczne garnki przeznaczone tylko do czekolady. Są dużo mniejsze niż tradycyjne fondue, a zamiast miejsca na żel podgrzewający są podgrzewane świeczką. Zajmują mało miejsca, a dodatkowo niska temperatura świeczki sprawi, że czekolada nie przywrze do dna garnka.

Ceny i producenci fondue

Najmniej kosztują akcesoria do fondue. Wśród nich znaleźć można widelce do fondue (cena od niespełna 9 złotych), paliwo płynne (od 9 złotych) oraz paliwo żelowe (od 18 złotych). Najtańsze są małe zestawy fondue do czekolady. Ich cena rozpoczyna się od 18 złotych. Zestawy fondue do różnych potraw kosztują od niespełna 60 złotych. Za najdroższe fondue i akcesoria można zapłacić nawet powyżej 1500 złotych. Zanim więc podejmie się decyzję zakupową zalecane jest porównanie cen fondue i akcesoriów.

Wśród producentów zestawów do fondue i akcesoriów wyróżnić można takie firmy jak: Alessi, Nouvel, Silit, Spring Szwajcaria, TTM, AEG-Electrolux, Beka, Berghoff, Bergner, Bodum, Kaiserhoff, Lentz, COOL.

Tagi kategorii: fondiu, fondułe, fondu
^
No-cache: 0.9571 s. (IBM5-fcgi-2)