zamknij
Pokaż tylko
Wybierz zaznaczone
Ranking form do pieczenia

Formy do pieczenia

-1 433 produkty
Filtruj
Sortuj
Zobacz następne
Formy do pieczenia

Formy do pieczenia

O formach do pieczenia

Nie ma chyba takiej kuchni, w której nie znalazłoby się form do pieczenia. Dzięki nim można upiec nie tylko słodkie ciasta i torty (choć te przede wszystkim), ale też na przykład mięsa. Różnorodne formy do pieczenia pozwalają na przygotowanie rozmaitych wypieków. Trzeba bowiem pamiętać, że w innej blaszce upiecze się biszkopt, w innej keks, a w jeszcze innej piaskową babkę. I chodzi tu tak o wymiary, jak i kształty form do pieczenia, ale nie bez znaczenia jest także materiał, z którego dana forma do pieczenia jest wykonana. Parametry te pozwalają na dokonanie właściwej oceny jakości danego produktu. Aby jednak zakup był w pełni świadomy i trafiony, zanim się go dokona trzeba zrobić porównanie cen form do pieczenia.

Materiały, z których wykonuje się formy do pieczenia

Formy do pieczenia wykonuje się przede wszystkim z trzech materiałów: blachy, silikonu i ceramiki. Blacha sprawdzi się najlepiej w dużych i płaskich formach do pieczenia, mających formę tortownic bądź prostokąta czy kwadratu. Aby nie musieć jej smarować tłuszczem czy wykładać papierem do pieczenia, można kupić blaszane formy do pieczenia pokryte nieprzywierającą warstwą non-stick. W ten sposób nie tylko podniesie się estetykę ciasta, które nie będzie po bokach opruszone na przykład bułką tartą, ale też ułatwi jego wyjęcie po upieczeniu.

Silikonowe formy do pieczenia mimo, że są sporo droższe od tych blaszanych, są coraz chętniej kupowane przez wielbicieli domowego pieczenia. Ich zalety to bardzo duża odporność na uszkodzenia, bardzo różnorodne kształty (nawet bardzo nieregularne, jak kwiaty etc.) oraz brak konieczności smarowania czy wykładania papierem. Co więcej, formy z silikonu gwarantują możliwość wyjątkowo łatwego wyjęcia z tak dużych ciast, jak i malutkich ciasteczek. Można je również myć w zmywarce i stosować w kuchence mikrofalowej, co w znaczący sposób podnosi wygodę użytkowania.

Ceramiczne formy do pieczenia przeznaczone są zwłaszcza do tych tart czy sufletów, które podaje się na stół bezpośrednio w formie. Będą one idealne również wtedy, gdy przyjdzie piec baby czy kisze. Formy ceramiczne pięknie prezentują się na stole, a ich odporność na wysokie temperatury jest naprawdę znaczna. Jedynym ich minusem jest łatwość przypadkowego stłuczenia.

Popularne kształty form do pieczenia

Tortownice to okrągłe formy do pieczenia, których boczna ścianka jest rozpinana, a dno – wyjmowane, dzięki czemu łatwo się z nich wyjmie każde ciasto. Ze względu na swój uniwersalizm w tortownicach doskonale upieką się niemal wszystkie ciasta, w tym na przykład biszkopty, drożdżowce, serniki, pierniki, makowce i wiele innych. Aby tortownice jak najlepiej spełniały swoją funkcję powinny mieć karbowane dno, nieprzywierającą powłokę na dnie i ściankach oraz mocny mechanizm otwierający. Dobrze też, jeśli w zestawie z tortownicą znajduje się komin, dzięki włożeniu którego zapobiegnie się niedopieczeniu środkowej części cięższych ciast.

Podłużne formy do pieczenia dzielą się na dwa rodzaje. Pierwszy z nich to tak zwane formy do keksów, które zazwyczaj mają około 30 cm długości. Idealnie upieką się w nich wszystkie szybkie wypieki z łatwych, lanych ciast, czyli na przykład wspomniane keksy czy pierniki, pieguski, murzynki etc. Z kolei tak zwane ćwibakówki, czyli formy do pieczenia rolad, mają przekrój półokrągły i zazwyczaj są karbowane w poprzeczne słoje. Ze względu na swój kształt sprawdzą się przy makowcach i innego typu rolowanych ciastach.

Kwadratowe i prostokątne formy do pieczenia przeznaczone są do wypieku różnego rodzaju placków takich jak serniki, szarlotki, ciasta z owocami i inne. Ich wysokość bywa różna i jest zależna od tego, jak wysokie ciasto chce się upiec. W tych formach można upiec również wszelkie ciasta, które chce się później pokroić w sześcienne bloczki.

Formy do pieczenia bab będą dobre zarówno do przygotowania bab piaskowych, jak i drożdżowych. Te do pieczenia bab wysokich posiadają komin, dzięki czemu ciasto w środku jest zawsze dopieczone i nie ma zakalca. Ważne jest również to, że przy formach do pieczenia bab występuje duża różnorodność, co pozwala na tworzenie zarówno dużych wypieków, jak i malutkich babeczek.

Ceny i producenci form do pieczenia

Wyżej wymienione formy do pieczenia to tylko najpopularniejsze spośród całego ogromu tych, które można kupić w sklepach. Zainteresowani nabyć mogą także formy do pieczenia pizzy czy formy do pieczenia tart. Naturalnie ze względu na spore zróżnicowanie rodzajowe ceny form do ciast dość znacznie różnią się między sobą. Porównanie cen pokazuje, że najtańsze formy do ciast można kupić za mniej niż 5 zł.

Jeśli jednak planuje się wykonywać bardzo dużą ilość wypieków, które wymagają specjalnego potraktowania (chociażby ze względu na tendencje do oklapywania ciasta czy powstawania zakalca), wtedy lepiej kupić droższe formy o wyższej ocenie jakości, których ceny sięgają nawet do 1 000 zł. Producenci form do pieczenia, którzy zyskali już znaczne uznanie klientów, to między innymi Fackelmann, Guardini, Berghoff, Tescoma, Silikomart, Kuchen Profi, Tefal, Villeroy&Coch

Tagi kategorii: do Formy pieczenia, do forma pieczenia, do forma piekarnika
^
No-cache: 0.6381 s. (IBM5-fcgi-2)