zamknij
Pokaż tylko
Wybierz zaznaczone
Ranking naczyń żaroodpornych

Naczynia żaroodporne

-498 produktów
Filtruj
Sortuj
Zobacz następne
Naczynia żaroodporne

Naczynia żaroodporne

O naczyniach żaroodpornych

Wszyscy Ci, którzy uwielbiają przygotowywać różnego typu zapiekanki, powinni zainwestować w zakup naczyń żaroodpornych. Ich zalety to przede wszystkim odporność na bardzo wysokie temperatury (nawet te przekraczające 200 st. C), zabezpieczanie potraw przed przypaleniem, a także łatwość mycia (większość tego typu produktów można zmywać w zmywarkach). Dodatkowo zapiekanie jedzenia bez tłuszczu i folii sprawia, że zachowuje ono pełnię swoich wartości odżywczych, smaku i aromatu. Może jednak powstać pytanie: Które naczynia żaroodporne są najlepsze?

Cechy naczyń żaroodpornych

Podstawową z cech naczyń żaroodpornych jest tworzywo użyte do ich stworzenia. Najbardziej tradycyjne naczynia żaroodporne to te żeliwne. Doskonale utrzymują one ciepło i są odporne na najwyższe temperatury, jednak przy tym są one dość ciężkie. Mniejszą wagę mają naczynia żaroodporne z ceramiki, a także te zrobione ze szkła. Zupełnie lekkie są natomiast nowoczesne produkty z silikonu.

Aby wierzchnia warstwa potrawy zbyt mocno się nie przypiekała, do naczyń żaroodpornych dołączane są pokrywki. Dzięki ich obecności podgrzane jedzenie także wolniej stygnie. W utrzymaniu właściwego poziomu ciepła pomagają też podgrzewacze. Aby móc ich użyć, naczynia żaroodporne ustawia się na specjalnych stojakach, pod które wkłada się niewielkie świeczki.

Najmniejsze naczynia żaroodporne, wykonane z ceramiki i nie posiadające pokrywek, kosztują od zaledwie kilku złotych. Porównanie cen pokazuje jednak, że za duże modele można zapłacić nawet ponad 200 zł. Na liście producentów naczyń żaroodpornych znajdują się marki takie jak: Luminarc, Berghoff, Banquet for home, Rosendahl, Emalia Olkusz, Revel.

Tagi kategorii: Naczynia żaroodporne, naczynie żaroodporne
^
No-cache: 0.876 s. (IBM5-fcgi-1)