zamknij
Pokaż tylko
Wybierz zaznaczone
Ranking noży kuchennych

Noże kuchenne

-4 867 produktów
Dostosuj
Sortuj
Zobacz następne
Noże kuchenne

Noże kuchenne

O Nożach kuchennych

Istnieje wiele rodzajów noży kuchennych. Każdy z nich może służyć do czegoś innego: krojenia chleba, warzyw, mięsa. Dlatego też przy zakupie noży kuchennych warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przed kupnem noży należy dowiedzieć się o nich więcej, aby wybrać sprzęt odpowiedni dla siebie. Istotne może również okazać się porównanie cen noży kuchennych a także ocena ich jakości.

Rodzaje noży kuchennych

Na rynku jest kilka rodzajów noży kuchennych, ale każdy z nich służy do krojenia innego rodzaju produktów.

Nóż uniwersalny umożliwia krojenie warzyw, ryb, mięs czy chleba, dzięki czemu nie trzeba używać kilku noży kuchennych podczas przygotowywania jednego posiłku.

Nóż do warzyw doskonale nadaje się do siekania produktów. Dobry nóż do warzyw i owoców powinien być niewielki, dzięki czemu będzie bardziej poręczny i lepiej nada się do małych produktów. Noże kuchenne do warzyw mają cienkie i płaskie ostrze.

Nóż do mięsa powinien być wykonany z najlepszej jakości materiałów i być niezwykle ostry. Nóż kuchenny do siekania ziół jest zaokrąglony i posiada dwie rączki (rękojeści). Przydatnym nożem kuchennym może okazać się nóż do trybowania, czyli usuwania wnętrzności. Nadaje się do mięs i ryb. Taki nóż powinien mieć wąskie ostrze i być średniej długości. Nóż do chleba to duży nóż kuchenny z falowanymi ząbkami, przeważnie prostokątny. Jest stabilny, dzięki czemu radzi sobie z przekrojeniem nawet twardej skórki.

Wykonanie noży kuchennych

Noże kuchenne mogą być wykonane ze stali, ceramiki lub tytanu. Stalowe noże kuchenne należą do najbardziej popularnych. Decydując się na zakup noży kuchennych wykonanych ze stali, warto zwrócić uwagę na twardość stali. Dzięki niej określa się wytrzymałość ostrza. Oznacza się ją w skali HRC. Im większy stopień HRC, tym lepszy nóż kuchenny. Istotne może okazać się również to, czy noże wykonane zostały ze stali nierdzewnej.

Noże kuchenne z ostrzem ceramicznym są dużo trwalsze niż noże stalowe. Są również odporne na ścieranie i nie mają na nie wpływu np. kwasy, które zawierają niektóre owoce (np. cytryny). Wadą noży ceramicznych jest trudność w ich ostrzeniu. Używa się do tego specjalnej diamentowej ostrzarki.

Kuchenne noże tytanowe są niezwykle lekkie i trwałe,a ich ostrzenie nie przysparza trudności. Wielu producentów pokrywa noże tytanową powłoką, dzięki czemu są one tańsze niż noże kuchenne wykonane ze 100% tytanu.

Rodzaje ostrzy

Noże kuchenne składają się z kilku części: rękojeści (czyli trzonka) oraz klingi, w skład której wchodzi ostrze noża. To od tej ostatniej zależy to, do czego służy nóż. Kupując nóż kuchenny warto zwrócić uwagę na długość jego ostrza. Im dłuższa, tym nóż jest w stanie kroić większe kawałki. Istnieją także noże, które posiadają na końcu rozwidlenie przypominające widelec bądź odwrócony ząb. Nóż kuchenny z widelczykiem służy nakładaniu krojonych plasterków bezpośrednio na talerz.

Drugą istotną kwestią wybierając ostrze noża kuchennego, jest jego rodzaj. Ostrze ząbkowane doskonale nadaje się do krojenia serów, pieczywa. Uniwersalnym nożem kuchennym jest ten, który posiada ostrze gładkie. Taki nóż nadaje się do krojenia mięsa, ryb, warzyw oraz owoców. Istnieją także specjalne noże, które posiadają nietypowe ostrza – służą one do zdobienia krojonych produktów.

Rodzaje rękojeści

Trzonek noża ma duży wpływ na jego wagę, wyważenie oraz skuteczne użytkowanie. Istnieją trzy metody łączenia ostrza noża z jego rękojeścią. Pierwszą jest nitowanie, czyli mocowanie dwóch kawałków o jednakowej grubości, które znajdują się po obu stronach ostrza. Nitowane noże posiadają metalowe kropki na trzonku, dzięki czemu łatwo je rozpoznać. Kuta rękojeść posiada metalowe zakończenie o takiej samej grubości, jak łączenie przy ostrzu. Dzięki takiemu rozwiązaniu nóż jest stabilniejszy, ale również i droższy. Większość rękojeści wykonuje się z tworzywa sztucznego,dzięki czemu noże kuchenne są tańsze i łatwo je czyścić. Minusem noży kuchennych z rękojeścią wykonaną z tworzywa sztucznego jest ich mała odporność na temperatury.

Noże z okładką drewnianą są droższe oraz posiadają najbardziej elegancki wygląd. Wykonuje się je najczęściej z drzewa bukowego, hebanowego, orzechowego, wiśni lub pakki. Rękojeści wykonane z micarty składają się z płótna oraz papieru, połączonego żywicą. Takie noże są lekkie, wytrzymałe i wodoodporne. Ich wadą jest jednak wysoka cena. Ostatnim materiałem, z jakiego wykonuje się rękojeść jest stal. Dzięki niej noże kuchenne są wytrzymałe, jednak mogą być śliskie i wysuwać się podczas używania. Niektóre firmy oferują trzonki pokryte powłoką anty-poślizgową

Ceny i producenci noży kuchennych

Najtańsze noże kuchenne to małe drewniane nożyki wykonane z drzewa bukowego. Służą one do smarowania. Może je nabyć już za niewiele ponad 1 zł. Najdroższe są profesjonalne noże kuchenne, sprzedawane w kompletach. Takie noże można kupić nawet za 8000 zł.

Producenci noży kuchennych to m.in.: Berghoff, Fissler, Tescoma, Victorinox, Zwilling, Aesculap Chifa, Fackelmann, Fiskars, Gerlach, Hendi, Kuchenprofi, Stalgast.

Tagi kategorii: kuchenne Noże, kuchenny noż, do kuchni nóż
^
No-cache: 0.6048 s. (IBM5-fcgi-1)