zamknij
Pokaż tylko
Wybierz zaznaczone
Ranking półmisków

Półmiski

-1 094 produkty
Filtruj
Sortuj
Zobacz następne

Półmiski

O Miskach i półmiskach

Miski i półmiski niejednokrotnie przydają się w każdej kuchni. Służą do przechowywania żywności, można łączyć w nich produkty czy nawet spożywać posiłki. Istnieją różne rodzaje misek i półmisków, każde z nich nadają się do określonych sytuacji, bądź mają swoje specjalne przeznaczenie. Zastanawiając się nad tym, jaką miskę lub półmisek kupić warto zastanowić się nad materiałem, z jakiego jest wykonany oraz poznać ich parametry. Również porównanie cen misek i półmisków może okazać się przydatne, ponieważ może pozwolić poczynić pewne oszczędności, jak również wybrać te miski i półmiski, które są najlepsze jakościowo.

Rodzaje misek

Przed zakupem zarówno misek, jak i półmisków warto zastanowić się do jakiej czynności są one potrzebne. Istnieje bowiem wiele rodzajów misek i półmisków, z których każda ma inne przeznaczenie.

Salaterki, to miski służące do podawania sałat, sałatek oraz surówek. Dla dzieci stworzono miski do mleka, które są ozdobione, posiadają namalowane bajkowe postaci i zachęcają dzieci do jedzenia.

Tradycyjne miski są bez uszu, można jednak spotkać miski z jednym uchem, głównie przeznaczonym do dekoracji. Trzeba jednak przyznać, że miski z uchem są poręczne i praktyczne, ponieważ łatwiej je podnieść i przenosić. Bulionówki to miski z dwoma uchami, które znajdują po bokach miseczki. Służą do podawania zup, takich jak barszcz czerwony. Można również spotkać okrągłe miski do zapiekania, np. sufletów. Są bardzo charakterystyczne ponieważ posiadają specjalne wyżłobienia na bokach, które nadają pokarbowany kształt potrawie.

Miski mogą mieć również fantazyjne kształty: kwadratowe misy, w kształcie owoców, podłużne, przypominające łezkę. Istnieją także specjalne miski do dodatków i snacków. Są dużo mniejsze od tradycyjnych misek, często posiadają podkładki lub są ze sobą złączone.

Wyróżnić można również specjalne miski do serwowania makaronu. Są to miski z dłuższymi, płaskimi bokami. Dzięki takim miskom, spaghetti oraz inne makarony nie zsuwają się podczas jedzenia.

Rodzaje półmisków

Tak samo jak w przypadku misek, istnieje wiele różnych rodzajów półmisków. Niektóre z nich są bardzo klasyczne i tradycyjne. Inne zaś mogą być nowoczesne, owalne, prostokątne i o asymetrycznych kształtach.

Kupując półmisek warto pamiętać, aby nie serwować na nim zbyt wiele produktów. Taki przepych może wyglądać nieapetycznie. Nie wszystkie półmiski nadają się do tego samego. Do serwowania ryb powinno się używać długich i wąskich półmisków. Do mięs najlepiej wyglądają półmiski podłużne i szersze niż w przypadku półmisków dla ryb. Jarzyny i pozostałe produkty powinno podawać się na okrągłych półmiskach.

Do półmisków zalicza się również kwadratowe i podłużne, a także niskie naczynia do zapiekania.

Można także spotkać asymetryczne półmiski, przedstawiające produkty lub o fantazyjnych kształtach: półmisek w kształcie ryby, motyla, jabłka. Ciekawym rozwiązaniem, które nie zabiera dużo miejsca na stole, a pozwala na zaserwowanie różnych potraw jest półmisek komorowy. Taki półmisek podzielony jest na kilka części. Można również zakupić miski i półmiski znajdujące się w kompletach.

Półmiskami są również patery, służące do podawania ciast, tortów i owoców. Mogą być na nóżce lub innej podstawce. Takie półmiski mogą mieć dwa kształty: patery do tortów są płaskie, gdyż ułatwia to krojenie i nakładanie ciasta. Półmiski do owoców są bardziej wgłębione, dzięki czemu owoce nie spadają z patery.

Materiały używane do produkcji misek i półmisków

Decydując się na określone miski i półmiski warto zastanowić się nad materiałem, z którego są one wykonane.

Większość misek i półmisków wytwarzanych jest ze szkła. Ten materiał nie należy do odpornego na tłuczenie i wysokie temperatury. Inaczej jest ze specjalnym, grubszym szkłem zwanym arcoroc. Takie szkło niezwykle rzadko się tłucze i jest bardziej odporne niż tradycyjne.

Miski oraz półmiski wykonuje się również z ceramiki i porcelany. Wykonane z tych tworzyw miski i półmiski prezentują się niezwykle elegancko, mogą mieć różne kolory, nadruki, a także i niezwykłe kształty. W zależności od tworzywa, z jakiego wykonuje się miski i półmiski, zależy waga przedmiotów.

Z drewna wykonuje się także miski. Są one delikatne, służą przeważnie do podawania przekąsek i przystawek. Nie nadają się do podawania gorących potraw oraz zup. Miski drewniane przeważnie tworzy się z drzew oliwkowych, ale także i z buku, sosny oraz dębu.

Miski i półmiski wytwarza się również z tworzyw sztucznych. Takie miski i półmiski są niezwykle lekkie, nie tłuką się – są doskonałe dla małych dzieci, którym zdarza się zrzucić miskę na podłogę. Miski i półmiski zrobione z tworzywa sztucznego mogą mieć różne kształty i kolory.

Można również zakupić miski i półmiski metalowe i wykonane ze stali szlachetnej. Podobnie jak w przypadku misek i półmisków wykonanych z tworzyw sztucznych, te stworzone z metalu są lekkie i nietłukące.

Ceny i producenci misek oraz półmisków

Ceny misek i półmisków zależą głównie od tego, z czego są one wykonane, a także od tego, do czego są przeznaczone. Najtańsze są plastikowe, jednorazowe miski, głównie używane podczas przyjęć. Cena takich misek zaczyna się od 0,51 zł. Miski kuchenne wykonane ze stali nierdzewnej również nie są drogie. Cena 16 cm miski, to koszt 2,19 zł.Do najdroższych należą ręcznie wykonane miski z Japonii. Ceny takich misek, to nawet 4000 zł.

Znani producenci misek i półmisków, to: Alessi, Berghoff, Maxwell & Williams, Koziol, Guzzini, MartGlass Collection, Kahla, Stalgast, Stelton, Lurch, Villeroy & Boch, Tescoma.

Tagi kategorii: półmisek, płómiski
^
No-cache: 0.9363 s. (IBM5-fcgi-2)