zamknij
Indukcja
Pojemność
Wybierz miasto
Wybierz zaznaczone
Sokowniki

Sokowniki

O sokownikach

Sokowniki to specjalne garnki do wytwarzania soków. Takie urządzenie przeznaczone jest do użytkowania na różnych rodzajach kuchenek – gazowych oraz elektrycznych, w tym niektóre modele także na indukcyjnych. Dzięki sokownikom możemy przygotować zdrowy sok w domowym zaciszu.

Jak zbudowane są sokowniki i jak działają?

Sokownik to specjalistyczny garnek ze stali nierdzewnej, odpornej na działanie kwasów, który tak naprawdę składa się z kilku garnków – elementów. Są to:

  • garnek do wody,
  • drugi garnek wyposażony w wężyk – do zbierania soku,
  • garnek do owoców.

Sokowniki posiadają także przykrywkę. Działanie sokownika polega na wydzieleniu soku z owoców pod wpływem gorącej pary z gotującej się wody. Sok spływa do oddzielnego naczynia, skąd można go zlać do słoików, butelek czy dzbanków za pomocą zamontowanego w tej części sokownika wężyka.

Typy sokowników

Sokowniki to proste, a przy tym niezwykle skuteczne i funkcjonalne urządzenia, które różnią się od siebie detalami – kształtem poszczególnych garnków, przeznaczeniem jeśli chodzi o rodzaj kuchenki, a także pojemnością. Natomiast niezwykle zróżnicowane są ceny sokowników. Zaczynają się już od kwot poniżej stu, a kończą na setkach złotych.

Przeznaczenie sokowników

Sokowniki to urządzenia do użytku domowego, pozwalające na wytwarzanie własnych soków. W praktyce jednak urządzenia te nadają się tylko do owoców jagodowych, takich jak porzeczki, maliny, ostrężyny, aronia, czarny bez czy winogrona. Wytwarzanie soków z owoców twardych, jak i z warzyw jest bardzo nieefektywne, a nieraz wręcz niemożliwe.

Tagi kategorii: sokowniki, sokownik
^
No-cache: 0.6399 s. (IBM5-fcgi-1)