zamknij
Pokaż tylko
Wybierz zaznaczone
Ranking szybkowarów

Szybkowary

-205 produktów
Filtruj
Sortuj
Zobacz następne
Szybkowary

Szybkowary

O szybkowarach

Szybkowary to specjalne garnki, a raczej całe urządzenia, które pozwalają zaoszczędzić czas i energię potrzebną do przygotowania potraw. Były bardzo popularne w czasach PRL-u, a dzisiaj w unowocześnionej odsłonie powróciły do łask i są chętnie wykorzystywane w kuchni, ponieważ pozwalają przygotować szybko zdrowe posiłki.

Na czym polega gotowanie w szybkowarze?

Szybkowar pozwala na gotowanie bez kontaktu z tlenem, co jest możliwe dzięki przykrywce szczelnie zamykanej na garnku za pomocą specjalnego uchwytu – obustronnego lub jednostronnego. Efektem tego jest:

  • znaczące przyspieszenie procesu gotowania,
  • zmniejszenie utraty witamin,
  • zachowanie przez potrawy pełni wartości odżywczych,
  • zachowanie świetnego smaku i aromatu.

W urządzeniach gotujących bez dostępu tlenu ugotujemy wszystkie rodzaje produktów - warzywa, ryby, mięsa, zupy, przetwory z owoców. A co ciekawe przyda się również w domu gdzie są malutkie dzieci, ponieważ można w nich sterylizować butelki dla niemowląt.

Budowa szybkowaru

Szybkowar wydaje się na pierwszy rzut oka zwykłym garnkiem z przykrywką. Nic jednak bardziej mylnego. Ten na pozór zwyczajny garnek posiada system automatycznego odprowadzania pary, a najczęściej w rączce ma zamontowane sterowane pokrętło pozwalające na łatwe zamykanie, otwieranie i ustawianie opcji gotowania. Korpus szybkowarów jest zazwyczaj wykonany ze stali nierdzewnej, z dodatkiem tworzywa sztucznego. Odpowiednio grube dno gwarantuje szybkie nagrzewanie, doskonale gromadzi i rozprowadza ciepło po całym naczyniu, a to z kolei zapewnia równomierny rozkład temperatury. Większość szybkowarów działa na wszystkich typach kuchenek, w tym na płytach indukcyjnych, które wymagają specjalnych naczyń do gotowania.

Czym różnią się od siebie szybkowary?

Szybkowary mają określoną konstrukcję i sposób zamykania. Różnice między nimi to zamykanie na dwa lub jeden uchwyt, rodzaj tworzywa sztucznego zastosowanego do produkcji uchwytu, a także pojemność naczynia. Dostępne są szybkowary o pojemności od dwóch litrów do ponad siedmiu litrów. Nie wszystkie też nadają się na kuchenki indukcyjne, zatem jeśli chcemy z takiego urządzenia korzystać na indukcji, to zawsze musimy sprawdzić czy wybrany model się do tego nadaje.

Tagi kategorii: szybkowary, szybkowar, ciśnieniowy garnek
^
Cache: 0.0181 s. (IBM5-fcgi-1)