zamknij
Ranking talerzy

Talerze

-3 646 produktów
Filtruj
Sortuj
Zobacz następne
Talerze

Talerze

Talerze stołowe

Talerze to podstawowy element zastawy stołowej, bez którego trudno by było się obejść, zarówno na co dzień, jak i od święta. Służą one do podawania przystawek, deserów, czy dań głównych. To na nich podajemy też kanapki na śniadanie albo używamy ich jako podstawki pod filiżankę z kawą. W zależności od tego, do czego zostały przeznaczone, wyróżniamy talerze deserowe, obiadowe (zwane potocznie dużymi) oraz talerze głębokie do podawania zup. Oprócz tego zaletą pojedynczych talerzy jest to, że możemy skompletować je w zależności od naszych indywidualnych potrzeb czy upodobań.

Materiał, kolor i kształt – talerze w różnych stylach

Minęły czasy, gdy talerze były tylko okrągłe i najczęściej białe lub białe z delikatnym ornamentem. Współcześnie do wyboru mamy talerze przeróżnych kolorów, gładkie lub zdobione – w kwiatki, paski, kropki. Możemy kupić talerze nowoczesne (o niespotykanych formach), jak również w stylu retro, czyli stylizowane na stare, niczym z babcinego kredensu. Podobnie ma się też kwestia kształtów talerzy – tutaj do wyboru mamy modele okragłe i kwadratowe, czyli idealne dla zwolenników klasyki oraz minimalistycznych rozwiązań oraz talerze trójkątne, w formie np. ryby, kwatów, czy łezki.

Talerze wykonuje się z różnych materiałów – wszystko w zależności od ich przeznaczenia Najczęściej stosowanym surowcem jest porcelana (lub fajans) i szkło, jednak znajdziemy również designerskie talerze z metalu czy swojskie wykonane z drewna. Talerze metalowe znakomicie nadają się do serwowania potraw, np. mięs, zaś drewniane lepiej sprawdzą się w przypadku produktów „suchych”, jak warzywa, owoce czy sery (wynika to z możliwości nasiąkania drewna, czy przenikania zapachów). Coraz częściej można też spotkać się z talerzami wykonanymi z tworzyw sztucznych – nie służą one tylko jednorazowo, ale świetnie nadają się jako element dekoracyjny stołu, czy naczynie do podawania posiłków.

Przeznaczenie talerzy

Talerze jak powszechnie wiadomo służą przede wszystkim do serwowania jedzenia. To nich zarówno prezentujemy potrawy ustawiając je na stole, ale z nich też spożywamy posiłek. Różnią się od siebie wielkością, ale także i głębokością, a co za tym idzie – każdy z nich posiada własne przeznaczenie. Największe są talerze obiadowe, zwane także dużymi o średnicy ok. 27 cm. Talerze płytkie mają najczęściej średnicę ok. 21 cm i bywają zwane także zakąskowymi, a deserowe ok. 14 cm. Oprócz tego możemy się spotkać także z talerzami głębokimi, czyli idealnymi do serwowania zup, talerzami ogromnymi, idealnymi do podawania jedzenia gościom oraz z mniejszymi talerzykami służącymi np. pod filiżanki czy jako miejsce do odkładania ości czy skorupek.

Talerze do zadań specjalnych

Najpopularniejsze są talerze obiadowe lub deserowe, jednak producenci oferują również talerze specjalnego przeznaczenia. Chodzi tu o talerze do jajek ze specjalnymi wgłębieniami, ale także i modele do podawania pizzy, sushi czy różnej postaci makaronu. Talerze do pizzy są zdecydowanie większe, mają średnicę sięgająca nawet do 50 cm. Modele do sushi najczęściej są niewielkie, a dodatkowo posiadają miejsce na pałeczki oraz miseczkę na sos sojowy, zaś talerze do makaronu nieco przypominają swoim kształtem głęboki talerz – dzięki temu sos oraz makaron „nie uciekają” podczas konsumpcji.

Tagi kategorii: Talerze, talerz
^
Cache: 0.0151 s. (IBM5-fcgi-1)