Kombiwary i parowary
zamknij
Pojemność
Pokaż tylko
Wybierz zaznaczone
Ranking kombiwarów i parowarów

Kombiwary i parowary

-97 produktów
Filtruj
Sortuj
Zobacz następne
Kombiwary i parowary

Kombiwary i parowary

O Kombiwarach i parowarach

Obecnie panuje moda na bycie wysportowanym i zdrowym. To bardzo dobrze, ponieważ dzięki takiemu stylowi życia ma się więcej siły, wigoru oraz chęci do działania. Zdrowe, a zarazem smaczne jedzenie pozwolą przyrządzić parowary oraz kombiwary. Są to specjalne urządzenia kuchenne, które przydadzą się w domu każdego, kto pragnie przygotowywać potrawy bogate w witaminy oraz inne składniki odżywcze.

Decydując się na zakup kombiwaru i parowaru warto przede wszystkim zastanowić się nad tym, który będzie lepszy do danego domu i spełni wymagania stawiane przez użytkowników. Istnieje bowiem różnica między parowarem a kombiwarem. Dobrze będzie także przed wybraniem parowaru lub kombiwaru dowiedzieć się o nim i jego funkcjach więcej, a także porównać ceny modeli dostępnych w sklepach.

Różnica między kombiwarem a parowarem

Istnieje różnica między kombiwarem i parowarem, dlatego warto dowiedzieć się o nich więcej przed dokonaniem zakupów. Kombiwary potrafią bardzo wiele. Dzięki termoobiegowi kombiwar potrafi rozmrażać produkty, podgrzewać je niczym w mikrofalówce, gotować na parze (czyli tak, jak parowar). Dodatkowo w kombiwarach można piec tak, jak w tradycyjnym piekarniku. Nadaje się on do pieczenia ciast, mięs oraz innych potraw bez użycia tłuszczu. Niektóre kombiwary pozwalają także na smaczne grillowanie potraw, dzięki dołączonemu rusztu, a także i na smażenie bez użycia tłuszczu. Co więcej, w kombiwarze można ugotować jaja (na twardo i miękko), zrobić grzanki czy odświeżyć starsze pieczywo.

Parowary to także ciekawe urządzenia. Doskonale nadają się dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać, a także dla tych, które stosują specjalne diety. Parowary pozwalają na przygotowanie smacznych posiłków, które nie tracą swego smaku, a co więcej – zachowują odżywcze witaminy i minerały. W parowarze można przygotować cały posiłek: ugotować warzywa, rybę, mięso, kaszę, ryż, a niektóre modele posiadają nawet specjalne pojemniki na zupę. Dodatkowo można także zakupić bardzo bogato wyposażony parowar, który może posiadać podkładkę do gotowania jaj czy kubeczki do deserów, które pozwalają na przygotowanie musów oraz słodkości na ciepło. Parowary posiadają mniej możliwości niż kombiwary, jednak posiłki w nich przyrządzone są tak samo smaczne, a urządzenie jest mniej skomplikowane. Dodatkowo, jeśli ktoś nie potrzebuje wielu funkcji i możliwości, jak pieczenie czy grillowanie, powinien zdecydować się na parowar – łatwiejszy w obsłudze, a tak samo funkcjonalny.

Budowa kombiwarów i parowarów

Budowa kombiwaru jest zdecydowanie bardziej skomplikowana niż parowaru. Główne części, z których składa się parowar, to: szklany pojemnik, do którego wkłada się żywność, pokrywa, w której umieszczone są grzałki oraz wentylator. To dzięki nim wewnątrz urządzenia wytwarza się termoobieg, pozwalający kombiwarowi działać. Przeważnie u góry kombiwaru znajduje się termostat (dzięki niemu można ustawić temperaturę smażenia, pieczenia etc.) oraz minutnik (niejednokrotnie działający także jako włącznik kombiwaru). Do kombiwaru często dołączone są także dodatkowe elementy, jak specjalna tacka do pieczenia lub forma do ciasta, ruszt do grillowania itp.

Parowary są urządzeniami mniej skomplikowanym, dlatego też częściej kupowanymi przez konsumentów. Składają się one z kilku pojemników (od jednego do czterech). Im większa ich ilość, tym więcej żywności można przyrządzić za jednym razem. Tacki ociekowe to specjalne tacki, które umieszcza się na dnie pojemników. Dzięki nim skraplająca się para nie spływa na niżej położone potrawy i nie psuje ich smaku. Niektóre, często droższe parowary, posiadają specjalne pojemniczki na produkty sypkie, takie jak ryż czy kasza. Podstawa parowaru posiada natomiast pojemnik na wodę, dzięki któremu można swobodnie gotować na parze. Również na podstawie umieszczony jest moduł sterowania parowarem, dzięki któremu można wybrać czas oraz temperaturę gotowania. Niektóre modele posiadają także specjalny pojemnik na gotowanie bądź podgrzewanie zupy oraz malutki pojemniczek na zioła, który umieszcza się u szczytu parowaru, bezpośrednio pod pokrywą. Dzięki niemu, zapach ziół rozprowadza się po całym parowarze nadając potrawom dodatkowych wartości i zapachu.

Parametry kombiwarów i parowarów

Decydując się na zakup kombiwaru lub parowaru warto zwrócić uwagę na moc urządzenia. Niektóre parowary i kombiwary mogą mieć moc nawet poniżej 500 W. Jednak warto pamiętać, że im wyższa moc, tym urządzenie szybciej przygotowuje potrawy. Można zakupić zarówno parowary, jak i kombiwary, których moc dochodzi nawet do 2 000 W.

Przed zakupem należy także zwrócić uwagę na pojemność kombiwarów i parowarów. Osoby, które będą przygotowywać tylko posiłki dla siebie, powinny wybrać mniejsze urządzenie o pojemności poniżej 4 litrów lub takiznajdujący się w przedziale 4-6,9 litra. Jeśli zaś chce się przygotowywać całe wieloskładnikowe posiłki dla większej ilości osób, warto zakupić większy parowar bądź kombiwar. Niektóre z nich posiadają pojemność nawet powyżej 14 litrów.

Warto również zwrócić uwagę na zakres temperatury urządzenia. Jest to przydatne zarówno w przypadku kombiwaru, jak i parowaru – im większy zakres, tym więcej potraw można przyrządzić. Dodatkowe funkcje także są przydatne. Może to być automatyczny timer, który sam dobiera temperaturę i czas gotowania do włożonych składników czy funkcja trzymania ciepła, która pozwala na zjedzenie ciepłej potrawy nawet po wyłączeniu parowaru. Należy także zwrócić uwagę czy pojemniki urządzenia można myć w zmywarce. Warto również sprawdzić czy kombiwar lub parowar posiada możliwość schowania kabla, tzn. czy jest on zwijany i nie zajmuje dodatkowego miejsca w szafce.

Ceny oraz producenci kombiwarów i parowarów

Najtańszy parowar można zakupić już za 57,22 złotych, a kombiwar w cenie 79,99 złotych. Jeśli jednak chce się nabyć sprzęt, który posiada więcej funkcji, a także wykonany jest z bardziej odpornych materiałów, warto zdecydować się na produkty z troszkę wyższej półki. Droższy sprzęt pozwoli na gotowanie przez długi czas, a potrawy, które przyrządzi będą zawsze takie, jakie mają być. Najdroższe kombiwary i parowary mogą kosztować nawet powyżej 500 złotych.

Producenci parowarów i kombiwarów, to m.in.: Adler, Clatronic, Morphy Richards, Philips, Tefal, AEG-Electrolux, Braun, Eldom, Mango, Opti.

Tagi kategorii: parowar, parowary, kombiwar parowarem z
^
No-cache: 0.5793 s. (IBM5-fcgi-2)