zamknij
Pojemność piekarnika
Klasa energetyczna
Wybierz zaznaczone
Ranking kuchni elektrycznych

Kuchnie elektryczne

-140 produktów
Filtruj
Sortuj
Zobacz następne

Kuchnie elektryczne

Kuchnie elektryczne – poradnik pani domu

Jednym z podstawowych urządzeń w domu jest kuchenka. Trudno sobie wyobrazić codzienne funkcjonowanie bez tego sprzętu. Z roku na rok sprzedaje się coraz więcej kuchenek elektrycznych. Nic dziwnego – nie potrzebują gazowego przyłącza i w dzisiejszych czasach mogą być ekonomiczne.

Kuchenki zasilane prądem – o czym trzeba wiedzieć?

Istnieje szereg rodzajów kuchenek elektrycznych. Część z nich to kuchenki otwarte, mające płytki ceramiczne z rowkami, w środku których znajdują się spirale oporowe. Urządzenia tego rodzaju grzeją szybko, łatwo je naprawiać. Kuchenki kryte są zrobione z płytek, pomiędzy którymi umieszczono taśmę oporową. Tego typu modele rozgrzewają się wolniej, ale za to długo trzymają ciepło. Rozróżnia się także kuchenki jednopłytkowe oraz dwupłytkowe, całe z piekarnikiem i podgrzewaczem lub tylko z piekarnikiem oraz urządzeniem regulacyjnym. Należy pamiętać o tym, że kuchnie, w których płyta oraz piekarnik są elektryczne, wymagają zwykle tzw. trójfazowego podłączenia (400 V).

Kuchenki wolnostojące i zabudowane

Do wyboru mamy kuchenki wolnostojące oraz zabudowane. Pierwsze dotyczą urządzeń, które w jednej obudowie mają zarówno płytę grzewczą, jak i piekarnik. Takie sprzęty zwykle mają znormalizowane gabaryty, najczęściej są one przeznaczone do postawienia w ciągu szafek kuchennych. Modele zabudowane składają się z płyty grzewczej i piekarnika posiadającego panel do sterowania. Płyta w kuchniach do zabudowy może być obsługiwana albo za pośrednictwem jej własnego panelu, albo przez panel znajdujący się w piekarniku. Kuchenki elektryczne mają różne rodzaje sterowania. Najczęstsze jest manualne, chociaż możemy także znaleźć elektroniczne lub dotykowe – wszystko zależy od konkretnego producenta.

Klasa energetyczna – co to takiego?

Przed zakupem konkretnej kuchenki koniecznie należy zwrócić uwagę na zużycie prądu przez piekarnik. Tego typu parametr jest wskazany na pasku energetycznym. Określa się go mianem klasy energetycznej. Skala ocen wynosi od A do G. A oznacza urządzenie najbardziej oszczędne, a G najmniej oszczędne. Dzisiaj producenci raczej nie wykonują urządzeń nieekonomicznych. Z tego powodu najczęściej możemy trafić na sprzęty w klasie A lub B. Jeżeli z jakiegoś powodu odpowiada ci kuchenka oznaczona jako B, możesz ją kupić. Między klasą A i B nie ma większych różnic.

Oczywiście, jeśli z piekarnika będziesz korzystać codziennie, wówczas rachunki mogą okazać się wysokie. Mimo wszystko są to urządzenia mocno wykorzystujące energię. Trzeba mieć na uwadze, że piekarnik nie jest nieco "wolniejszą" mikrofalówką.

Rodzaje płyt grzewczych

Niezależnie od tego, czy kuchnia jest wolnostojąca, czy do zabudowy, należy zwrócić uwagę na rodzaj płyty grzewczej, jaki w niej zastosowano. Na rynku istnieją:

  • płyty z grzałkami żeliwnymi,
  • płyty ceramiczne,
  • najnowocześniejsze płyty indukcyjne.

Płyty z żeliwnymi grzałkami są zdecydowanie tańsze od pozostałych płyt. Niestety, ich niewątpliwą wadą jest trudność w utrzymaniu czystości oraz niski komfort użytkowania. Z kolei płyty ceramiczne pozwalają na większą oszczędność prądu niż w przypadku płyt żeliwnych. Są one zwykle płaskie i czarne, a po rozgrzaniu pola grzewcze zaczynają świecić na czerwono.

Najwięcej możliwości przygotowania posiłków dają płyty indukcyjne. Podczas gotowania pozostają one przez cały czas zimne, nagrzewając jedynie garnek lub patelnię. Gotowanie na płytach indukcyjnych jest dużo szybsze niż na pozostałych płytach elektrycznych. Ich czyszczenie jest bardzo proste – wystarczy przecierać je co jakiś czas wilgotną szmatką. Jedyną wadą płyt indukcyjnych jest ich wysoka cena oraz fakt, że do płyty trzeba dokupić specjalne, metalowe naczynia, które współdziałają z płytą. Zwykłe garnki i patelnie nie będą się nagrzewać na płycie indukcyjnej.

Piekarniki w kuchniach elektrycznych

Piekarniki w kuchniach elektrycznych mogą posiadać wiele ciekawych opcji, bardzo przydatnych w gotowaniu. Należą do nich między innymi funkcje:

  • grzałki dolnej,
  • grzałki górnej,
  • grilla,
  • termoobiegu,
  • turbogrilla,
  • rożna.

Dodatkowo wiele piekarników jest wyposażonych w funkcjonalne systemy znacznie ułatwiające korzystanie z nich. Mogą to być na przykład automatyczny system czyszczenia ścianek piekarnika, wysuwanie blach do pieczenia na prowadnicach teleskopowych, demontowane drzwiczki i prowadnice, czujniki sygnalizujące, czy potrawa jest gotowa, system pionowego odprowadzania oparów czy kilkuwarstwowe drzwi, chroniące przed oparzeniami i bezpieczne dla dzieci.

Tagi kategorii: elektryczne kuchnie, elektryczna kuchnia, elektryczna kuchenka
^
No-cache: 0.3502 s. (IBM5-fcgi-1)