zamknij
Klasa energetyczna
Pokaż tylko
Wybierz zaznaczone
Ranking piekarników

Piekarniki

-1 090 produktów
Filtruj
Sortuj
Zobacz następne
Piekarniki

Piekarniki

O Piekarnikach

Piekarniki znajdą zastosowanie w niemal każdym domu, bez nich kuchnia może wydać się pusta i niefunkcjonalna. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów piekarników, można kupić je pojedynczo lub z płytą grzejną. A więc jaki piekarnik kupić? Odpowiadając na to pytanie warto zwrócić uwagę na opis produktów, ich parametry, ocenę jakości oraz porównanie cen piekarników.

Rodzaje piekarników

Wśród piekarników przeznaczonych do użytku domowego najpopularniejszymi są rodzaje elektryczne i gazowe.

Piekarniki elektryczne sprawdzą się zarówno w kuchni gazowo-elektrycznej, jak i elektrycznej. Ich zalety to nowoczesność, różnorodność funkcji, a także wysoka ocena jakości. Można podzielić je przede wszystkim na: tradycyjne, kompaktowe, parowe oraz parowe z funkcją pieczenia.

Standardowe wymiary piekarników tradycyjnych to około 60x60x60 cm, a ich funkcje pieczenia są bardzo zróżnicowane. Piekarniki te idealnie nadają się do zabudowy słupkowej lub pod płytę grzewczą. Zazwyczaj sterowane są za pomocą pokręteł, które znajdują się na zewnętrznym panelu, posiadają również wyświetlacz, na którym pokazywana jest temperatura pieczenia oraz wybrana funkcja. Sposób ich działania polega na rozprowadzaniu gorącego powietrza wewnątrz komory piekarnika.

Piekarniki kompaktowe, ze względu na swoje niewielkie wymiary (około 45x60x60 cm), idealnie nadają się do małych kuchni. Zazwyczaj wyposażone są w mikrofalę, dzięki której potrawy są szybko podgrzane, co jest ich zaletą. Piekarniki kompaktowe podzielić na parowe i parowe z funkcją pieczenia. Piekarniki parowe służą do pieczenia i gotowania na parze. Idealnie nadają się dla osób, które lubią się zdrowo odżywiać. Ich zaletą jest to, że przygotowywane w nich potrawy zachowują wszystkie wartości odżywcze oraz witaminy. Ich wada to mniejszy zakres temperatur w porównaniu do innych piekarników (do około 100°C). Piekarniki parowe z funkcją pieczenia oprócz funkcji gotowania na parze posiadają również termoobieg oraz grill, dzięki czemu są one idealnym rozwiązaniem dla osób, które lubią urozmaicać swoje potrawy.

Piekarniki gazowe mogą być zasilane gazem sieciowym (ziemnym) lub z butli (propan-butanem). Ich zalety to mniejsze koszty eksploatacji oraz tańsza naprawa, gdy się coś zepsuje. Dodatkowo są one tańsze od piekarników elektrycznych. Niestety mają również swoje wady do których można zaliczyć: podgrzewanie jedynie od dołu, mniejsze bezpieczeństwo przy użytkowaniu oraz trudność w czyszczeniu.

Rodzaj instalacji piekarników

Przy zakupie piekarników warto również zwrócić uwagę na to, jak i gdzie mają być one zamontowane. Najczęściej piekarniki montowane są pod blatem, w ciągu szafek. Drugi rodzaj instalacji to te zamontowane w słupku. Piekarniki tego typu zabudowane są pionowo, na różnej wysokości, a pod nimi znajduje się szafka lub inne urządzenie. Można również piekarniki umieścić na dowolnej ścianie w kuchni. Ich zaletą jest winda, która opuszcza spód do wybranej wysokości – dzięki temu jest nieograniczony dostęp do pieczonej potrawy z każdej strony bez konieczności wyciągania jej z piekarnika.

Parametry piekarników

Przy zakupie piekarników warto zwrócić uwagę na ich dane techniczne. Najważniejsze z nich to: klasa energetyczna, wymiary oraz pojemność.

Klasa energetyczna oznacza ilość zużytej energii przez piekarniki w ciągu roku. Parametr ten wykazany jest na etykiecie, która jest dołączona do urządzenia. Określana jest literami od A do C, gdzie A oznacza piekarniki, które zużywają najmniej energii, a C – najwięcej. Piekarniki z klasą energetyczną A są droższe, ale warto w nie zainwestować, ponieważ można sporo zaoszczędzić na energii elektrycznej.

Najczęściej spotykane piekarniki mają wymiary około 60x60x60 cm. Jednak na rynku można spotkać również urządzenia o szerokości od 42 cm do 90 cm. W zależności od tego, jak duża jest kuchnia, takie wymiary piekarników należy do niej dobrać.

Pojemność to ostatni parametr, na jaki warto zwrócić uwagę przy zakupie piekarników. Na rynku dostępne pojemności to od 23 litrów do 90 litrów. Piekarniki z najwyższym parametrem to standardowe, a z najniższym – kompaktowe. Dla przygotowywania więcej niż jednej potrawy idealne będą urządzenia o pojemności większej niż 50 litrów.

Ceny i producenci piekarników

Piekarniki są często zakupem na wiele lat, dlatego warto kupić urządzenie spełniające wszystkie nasze wymagania. Oprócz parametrów i rodzajów warto zwrócić uwagę na markę oraz porównanie cen. Do najpopularniejszych producentów piekarników można zaliczyć firmy: Smeg, Ariston, Mastercook, Amica oraz Simens. Ceny piekarników przez nie oferowanych zaczynają się od 200 złotych i sięgają nawet 7000 złotych.

Tagi kategorii: piekarnik, piekarniki, do piekarnik zabudowy
^
No-cache: 0.8064 s. (IBM5-fcgi-2)