Czyszczenie parowe
Candy FCP625 posiada funkcję czyszczenia parowego, zwanego także hydrolizą. Oznacza to, że piekarnik posiada pojemnik/zbiornik, do którego wlewamy określoną ilość wody, a następnie włączamy odpowiedni program czyszczenia, który podgrzewając wodę, zamienia ją w parę wodną. Gorąca para zebrana w komorze piekarnika wnika w zabrudzenia, przypalenia i przyklejone do ścianek resztki jedzenia, co powoduje ich zmiękczenie. Po zakończeniu programu czyszczenia za pomocą miękkiej ściereczki i ewentualnie delikatnego płynu do mycia pozbywamy się zmiękczonych zabrudzeń, które łatwo powinny dać się usunąć.
Hydroliza jest łatwym i bezpiecznym sposobem czyszczenia piekarnika, jednak wymaga również naszej ręcznej pracy.
Marka Candy
Candy została założona w 1945 roku przez rodzinę Fumagalli, która jest do dziś jej właścicielem. Candy w 1995 roku przejęła markę Hoover. Obecnie siedziba główna mieści się w Brugherio we Włoszech. Na dzień dzisiejszy firma produkuje 6,7 miliona urządzeń rocznie. Marka Candy jest częścią grupy Haier Smart Home, która jest światowym liderem w produkcji AGD. Grupa Haier Smart Home ma 122 fabryki na całym świecie, swoje produkty sprzedaje w ponad 160 krajach oraz zatrudnia niemal 100tys. pracowników.
Chowane pokrętła
Seria piekarnika Candy FCP625 posiada chowane pokrętła, które po wciśnięciu kryją się w obudowie, dzięki czemu zyskujemy jednolity front. Zaletą takich pokręteł jest zarówno nowocześniejszy wygląd samego piekarnika, jak i łatwiejsze czyszczenie jego obudowy - można to zrobić jednym ruchem, bez omijania wystających pokręteł. By skorzystać z pokręteł, wystarczy lekko je nacisnąć, a wysuną się z frontu. Również w trakcie użytkowania piekarnika możemy ustawić temperaturę czy funkcję piekarnika, a następnie pokrętło schować.
Piekarnik z prowadnicami drabinkowymi i teleskopowymi na 1 poziomie
Piekarnik Candy FCP625 posiada prowadnice drabinkowe wraz z teleskopowymi na jednym poziomie. System teleskopowy warto zamontować na poziomie, z którego najczęściej korzystamy, na którym najczęściej pieczemy. Prowadnice teleskopowe pozwalają na szybkie i bezpieczne wysunięcie blachy/kratki, których nie trzeba trzymać, dzięki temu można w łatwy sposób sprawdzić stopień dopieczenia dania, jak i bezproblemowo wyjąć ciężkie naczynie, np. żaroodporne, z piekarnika.
Piekarnik z termoobiegiem
Candy FCP625 posiada funkcję termoobiegu, która zapewni właściwe rozprowadzenie ciepłego powietrza wewnątrz piekarnika, dzięki czemu Twoje potrawy będą równomiernie upieczone. Dzięki termoobiegowi unikniemy sytuacji, w której wierzch ciasta jest przypalony, a środek wciąż surowy i odwrotnie - gdy spód jest zbyt mocno przypalony, a wierzch niedopieczony. Z użyciem termoobiegu można piec potrawy na kilku poziomach - z takim samym efektem na każdym z nich. Przygotowując potrawy z użyciem termoobiegu, można ustawiać mniejszą temperaturę, np. bez termoobiegu: 180 st., z termoobiegiem: 160 st., skróceniu ulega też czas pieczenia - przeważnie jest to kilka minut.
Piekarnik z grillem
Candy FCP625 posiada funkcję grilla, dzięki której szybko i łatwo przygotujesz soczyste i chrupiące mięsa, kiełbaski, ryby czy warzywa. Jest to alternatywa dla tradycyjnego grilla, dodatkowo znacznie zdrowsza, bo na potrawach nie osadzają się szkodliwe substancje, wydzielane w procesie spalania w grillu opalanym węglem czy brykietem. Nie rządzi też nami aura za oknem, grilla w piekarniku możemy włączyć zawsze. Nie potrzeba również żadnych dodatkowych akcesoriów, wystarczą te dołączone do piekarnika. Co i jak przyrządzić z wykorzystaniem funkcji grilla w Candy FCP625? Grillować w piekarniku możemy praktycznie wszystko:
- mięsa, kiełbaski, szaszłyki i inne wyroby mięsne (np. kaszankę)
- ryby
- warzywa
- owoce
W przypadku mięs, podobnie jak w tradycyjnym grillowaniu, wcześniej warto zamarynować potrawę; ryby i warzywa wystarczy przed włożeniem na ruszt posypać ulubionymi ziołami i przyprawami. Do grillowania wykorzystujemy ruszt dołączony do piekarnika, a pod niego dodatkowo wstawiamy niską blaszkę, do której będzie kapał tłuszcz i soki. Do tej blaszki można również nalać wody, dzięki czemu grillowane potrawy będą soczyste w środku. W połowie czasu warto za pomocą szczypiec obrócić grillowane potrawy, by się równomiernie zrumieniły. Pamiętajmy, że opiekanie z funkcją grilla w piekarniku jest w bardzo wysokiej temperaturze - warto pilnować zatem, by nie przypalić grillowanych potraw.
Program pizza
Piekarnik Candy FCP625 dysponuje specjalnym programem przeznaczonym do pieczenia pizzy. Temperatura w piekarniku osiąga wysoki poziom i jest odpowiednio rozłożona - dzięki odpowiedniemu grzaniu od góry i od dołu ciasto jest równomiernie opiekane: jest dopieczone bez zbędnego wyrastania, soczyste w środku, chrupiące na wierzchu, a ser idealnie rozpłynie się po wszystkich dodatkach.
Do takiego piekarnika dobrze jest dokupić kamień do pizzy, który znakomicie przewodzi ciepło i utrzyma stałą temperaturę nawet przy otworzeniu drzwiczek piekarnika. Dzięki niemu pizza upiecze się bardzo szybko, będzie chrupiąca od dołu i dobrze zapieczona od góry.