Czyszczenie parowe
Teka HRB 6300 posiada funkcję czyszczenia parowego, zwanego także hydrolizą. Oznacza to, że piekarnik posiada pojemnik/zbiornik, do którego wlewamy określoną ilość wody, a następnie włączamy odpowiedni program czyszczenia, który podgrzewając wodę, zamienia ją w parę wodną. Gorąca para zebrana w komorze piekarnika wnika w zabrudzenia, przypalenia i przyklejone do ścianek resztki jedzenia, co powoduje ich zmiękczenie. Po zakończeniu programu czyszczenia za pomocą miękkiej ściereczki i ewentualnie delikatnego płynu do mycia pozbywamy się zmiękczonych zabrudzeń, które łatwo powinny dać się usunąć.
Hydroliza jest łatwym i bezpiecznym sposobem czyszczenia piekarnika, jednak wymaga również naszej ręcznej pracy.
Marka Teka
Teka to międzynarodowa korporacja założona w 1924 roku w Niemczech. Specjalizuje się w produkcji urządzeń kuchennych, armatury łazienkowej, kuchni profesjonalnych. Posiada 25 fabryk w Europie, Azji i Ameryce, a swoje produkty sprzedaje w ponad 116 państwach. Oferta produktowa obejmuje zarówno zlewozmywaki i baterie kuchenne, jak i piekarniki, płyty indukcyjne i gazowe, okapy kuchenne, pralki, zmywarki, lodówki. W Polsce TEKA rozpoczęła działalność w 1994 r. W 2016 roku Teka wprowadziła do oferty linię Wish, obejmującą cały asortyment, co stanowiło największą inwestycję w historii firmy, która pozwoliła na modernizację zakładów produkcyjnych oraz odświeżenie wzornictwa.
Piekarniki Teka to nowoczesne urządzenia o eleganckim designie wyposażone w wiele ciekawych funkcji. Ich główne zalety to: niskie zużycie energii, bezpieczeństwo, precyzyjność oraz łatwość obsługi. Najbardziej zaawansowane modele wyposażone są w dotykowy panel sterowania.
Piekarnik z prowadnicami drabinkowymi i teleskopowymi na 1 poziomie
Piekarnik Teka HRB 6300 posiada prowadnice drabinkowe wraz z teleskopowymi na jednym poziomie. System teleskopowy warto zamontować na poziomie, z którego najczęściej korzystamy, na którym najczęściej pieczemy. Prowadnice teleskopowe pozwalają na szybkie i bezpieczne wysunięcie blachy/kratki, których nie trzeba trzymać, dzięki temu można w łatwy sposób sprawdzić stopień dopieczenia dania, jak i bezproblemowo wyjąć ciężkie naczynie, np. żaroodporne, z piekarnika.
Piekarnik z termoobiegiem
Teka HRB 6300 posiada funkcję termoobiegu, która zapewni właściwe rozprowadzenie ciepłego powietrza wewnątrz piekarnika, dzięki czemu Twoje potrawy będą równomiernie upieczone. Dzięki termoobiegowi unikniemy sytuacji, w której wierzch ciasta jest przypalony, a środek wciąż surowy i odwrotnie - gdy spód jest zbyt mocno przypalony, a wierzch niedopieczony. Z użyciem termoobiegu można piec potrawy na kilku poziomach - z takim samym efektem na każdym z nich. Przygotowując potrawy z użyciem termoobiegu, można ustawiać mniejszą temperaturę, np. bez termoobiegu: 180 st., z termoobiegiem: 160 st., skróceniu ulega też czas pieczenia - przeważnie jest to kilka minut.
Piekarnik z szybkim nagrzewaniem
Teka HRB 6300 z funkcją szybkiego nagrzewania pozwoli Ci osiągnąć piekarnikowi szybciej wyższą temperaturę, dzięki czemu zaoszczędzisz czas i energię.
Piekarnik sterowany pokrętłami
Teka HRB 6300 to urządzenie niezawodne, w którym wykorzystano precyzyjnie działający system sterowania oparty o pokrętła, przy pomocy których bez problemu i z wielką precyzją wykorzystasz pełen potencjał piekarnika.
Piekarnik z grillem
Teka HRB 6300 posiada funkcję grilla, dzięki której szybko i łatwo przygotujesz soczyste i chrupiące mięsa, kiełbaski, ryby czy warzywa. Jest to alternatywa dla tradycyjnego grilla, dodatkowo znacznie zdrowsza, bo na potrawach nie osadzają się szkodliwe substancje, wydzielane w procesie spalania w grillu opalanym węglem czy brykietem. Nie rządzi też nami aura za oknem, grilla w piekarniku możemy włączyć zawsze. Nie potrzeba również żadnych dodatkowych akcesoriów, wystarczą te dołączone do piekarnika. Co i jak przyrządzić z wykorzystaniem funkcji grilla w Teka HRB 6300? Grillować w piekarniku możemy praktycznie wszystko:
- mięsa, kiełbaski, szaszłyki i inne wyroby mięsne (np. kaszankę)
- ryby
- warzywa
- owoce
W przypadku mięs, podobnie jak w tradycyjnym grillowaniu, wcześniej warto zamarynować potrawę; ryby i warzywa wystarczy przed włożeniem na ruszt posypać ulubionymi ziołami i przyprawami. Do grillowania wykorzystujemy ruszt dołączony do piekarnika, a pod niego dodatkowo wstawiamy niską blaszkę, do której będzie kapał tłuszcz i soki. Do tej blaszki można również nalać wody, dzięki czemu grillowane potrawy będą soczyste w środku. W połowie czasu warto za pomocą szczypiec obrócić grillowane potrawy, by się równomiernie zrumieniły. Pamiętajmy, że opiekanie z funkcją grilla w piekarniku jest w bardzo wysokiej temperaturze - warto pilnować zatem, by nie przypalić grillowanych potraw.