Elektroniczny panel sterowania
Elektroniczny panel sterowania, umieszczony po zewnętrznej stronie drzwi lodówki jest bardzo praktycznym rozwiązaniem. Najczęściej sterowanie elektroniczne wiąże się z dwoma termostatami, które umożliwiają osobne ustawienie temperatury w chłodziarce i w komorze zamrażalnika. Poza tym jeśli lodówka ma dodatkowe funkcje, jak na przykład: szybkie mrożenie czy tryb wakacje - będą one także dostępne na panelu elektronicznym. Obecnie większość elektronicznych paneli sterowania jest dotykowa i rzadko kiedy stosuje się guziczki. W przeciwieństwie do panelu mechanicznego, sterowanie elektroniczne jest bardziej intuicyjne, precyzyjne i umożliwia zarządzanie większą ilością funkcji - nie tylko temperaturą.
Jeden agregat
Model Whirlpool WHC20 ma jeden agregat. Obecnie jeden agregat umieszcza się w niewielkich lodówkach bez zamrażarek lub kiedy zamrażalnik jest umieszczony we wnętrzu chłodziarki. Agregat, czyli inaczej sprężarka lub kompresor jest sercem lodówki. Dzięki niemu substancja chłodząca jest efektywnie rozprowadzana po lodówce i finalnie schładza powietrze w komorach urządzenia.
Technologia No Frost w komorze zamrażalnika
Lodówka Whirlpool WHC20 jest wyposażona w systemem No Frost, który w komorze zamrażalnika zapobiega osadzaniu się szronu i lodu na jego ściankach. Dzięki temu zamrażalnik działa bardziej efektywnie i zużywa mniej energii. Poza tym technologia No Frost, która opiera się na odprowadzaniu wilgoci sprawia, że mrożona żywność nie zlepia się ze sobą. Warto zauważyć także, że zamrażarki z tym systemem są w zasadzie bezobsługowe - gdyż na ich ścianach nie osadza się lód i urządzenie nie wymaga czasochłonnego odmrażania. Ze względów higienicznych, zamrażalnik warto jednak umyć raz w roku. Oznaczenie "No Frost zamrażarka", świadczy o tym, że w ten system jest wyposażona jedynie komora zamrażarki, a chłodziarka jest wyprodukowana w tradycyjnej technologii (chyba że są inne dodatkowe oznaczenia). Lodówki tego typu są nieco tańsze od lodówek Full No Frost.
Na rynku są dostępne także lodówko-zamrażalki z technologią Low Frost, która oznacza, że szron i lód osadzają się na ściankach, jednak znacznie wolniej niż w chłodziarkach standardowych. Z kolei lodówki No Frost Plus w komorze chłodziarki oprócz zalet standardowego No Frost zapewniają właściwy stopień wilgotności, który z kolei sprawia, że żywność nie tylko jest dłużej świeża, ale i nie wysycha zbyt szybko.
Oświetlenie LED
Obecnie każda dobra lodówka ma w standardzie oświetlenie LED, które jest kilkadziesiąt razy bardziej energooszczędne niż tradycyjne żarówki żarowe czy halogeny. Oświetlenie LED dobrze doświetla półki i szuflady we wnętrzach chłodziarko-zamrażalek, co ułatwia szybkie odnalezienie produktów spożywczych.
Zamrażarka na dole
Zamrażalnik umieszczony w dolnej części lodówki Whirlpool WHC20, to bardzo ergonomiczne rozwiązanie. Z tego względu, że komora chłodziarki umieszczona jest na wysokości wzroku, a że korzystamy z niej znacznie częściej - taki układ jest wygodniejszy.
Dwa termostaty
Termostaty w lodówkach wpływają na proces chłodzenia poprzez włączanie i wyłączanie sprężarki. Termostat załącza sprężarkę w chwili kiedy jego czujnik wykryje zbyt wysoką temperaturę w komorze. Nowe modele lodówek często są podzielone na strefy chłodzenia. Taki podział umożliwia przede wszystkim oszczędność energii, a także regulację temperatury w każdej ze stref. Jeśli lodówka jest wyposażona w dwa termostaty świadczy to o tym, że osobny termostat jest dedykowany komorze chłodzącej, a osobny komorze zamrażalnika. Niektóre lodówki są podzielone na dodatkowe strefy chłodzenia, na przykład lodówki z "komorą świeżości" i często posiadają dodatkowe termostaty, dzięki którym można wyregulować temperaturę w tych dodatkowych strefach.
Lodówki o klasie energetycznej E
Klasa energetyczna lodówki wyliczana jest na podstawie współczynnika efektywności energetycznej EEI, który oblicza się porównując roczne zużycie energii danej lodówki ze standardowym rocznym zużyciem sprzętu tego typu. Podsumowując: współczynnik EEI wskazuje na to czy lodówki są wydajniejsze i bardziej energooszczędne od standardowych lodówek o tych samych parametrach. Metoda obliczania EEI jest ustalana przez dyrektywy unijne, na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/1369. Wcześniej etykiety były przygotowywane na podstawie: rozporządzenia delegowanego UE 1060/2010.
W 2021 roku zmieniły się etykiety energetyczne dla sprzętu AGD. Zrezygnowano z plusów przy literze A na rzecz skali literowej od A do G. Lodówki o klasie energetycznej E dawniej miały przypisane oznaczenie A++ i są oznakowane kolorem jasnopomarańczowym. Lodówki o tej klasie energetycznej gwarantują sporą oszczędność energii i są przeważnie w niższych cenach niż te urządzenia oznaczone klasą energetyczną D.
Pojemność całkowita mieści się w przedziale 200 - 300 litrów
W gospodarstwach domowych średniej wielkości (czyli około czteroosobowych), taka pojemność lodówki w zupełności wystarczy. Są to lodówki, których maksymalne zużycie energii elektrycznej w skali roku jest na poziomie 250kWh, więc za energię zużytą przez lodówkę o takiej pojemności zapłacimy w granicach 200 złotych rocznie. W chłodziarko-zamrażarkach tego typu przeważnie dwie trzecie wielkości lodówki jest dedykowane komorze chłodzącej, a jedna trzecia komorze zamrażarki. Przed zakupem warto sprawdzić więc parametry wybranego modelu.
Marka Whirlpool
Założycielem przedsiębiorstwa "Upton Machine Company", a następnie "Whirlpool Corporation" był Amerykanin Lou Upton. Założył on firmę z wujem i bratem w 1911 roku. Od 1949 roku firma jest znana pod dzisiejszą nazwą. Przedsiębiorstwo rozpoczęło swoją działalność w Benton Harbor w stanie Michigan od produkcji pralek. Obecnie fabryki sprzętu AGD Whirlpool znajdują się w takich krajach jak: USA, w Turcji, w Wielkiej Brytanii, Indiach, Finlandii, Kolumbii, Polsce, Chinach, Rosji, Brazylii, Meksyku i w RPA. Marka Whirlpool z czasem rozszerzyła swoją produkcję na chłodziarki, piekarniki, zamrażarki, zmywarki oraz suszarki automatyczne i drobny sprzęt AGD.