zamknij
Kolor
Wybierz zaznaczone
Ranking czajników
Zobacz następne
Czajniki

Czajniki

O Czajnikach tradycyjnych

Czajniki to niezbędne wyposażenie praktycznie każdej kuchni. Niezależnie od tego, czy pijemy kawę czy herbatę – służą one do zagotowania wody. Korzystamy z nich niemal codziennie, dlatego przy zakupie należy zastanowić się nad marką i jakością wybieranych czajników. Dużą popularnością cieszą się czajniki elektryczne, jednak do łask wracają modele tradycyjne, stawiane na płycie gazowej lub, coraz częściej, elektrycznej lub indukcyjnej.

Materiały używane do produkcji czajników

Czajniki tradycyjne, zwane także „z gwizdkiem” wcale nie odeszły do lamusa – obecnie przeżywają swoją druga młodość i są coraz chętniej wybieranym urządzeniem do zagotowywania wody. Wykonuje się z trwałych materiałów takich, jak:

  • stal nierdzewna
  • stal emaliowana
  • ceramika (najczęściej utrzymane są w stylistyce retro)
  • aluminium
  • żeliwo (imbryki te wykonuje się najczęściej w japońskim stylu i służą do ceremonialnego parenia herbaty – długo utrzymują temperaturę wody)

Czajniki wykonane ze stali

Czajniki tradycyjne najczęściej wykonywane są ze stali nierdzewnej. Materiał ten nie reaguje na środki chemiczne, więc dostępne na rynku produkty czyszczące nie są w stanie zniszczyć ani porysować powierzchni czajnika. Innymi zaletami stali nierdzewnej jest wytrzymałość i odporność na korozję. Czajniki ze stali emaliowanej są najczęściej malowane, bogato zdobione i świetnie się prezentują. Można dopasować je do wyglądu swojej kuchni.

Rzadziej stosowanym tworzywem, z którego powstają czajniki tradycyjne, jest stal węglowa. Przy zakupie czajnika z tego rodzaju stali, warto zwrócić uwagę na to, czy pokryty jest on dodatkową powłoką zapobiegającą rdzewieniu. Czajnik ze stali węglowej nie ma bowiem właściwości nierdzewnych. Należy także zwrócić uwagę na wieńczenia czajnika. Ważne, aby były całościowe, ponieważ na łączeniach z czasem mogą pojawić się przecieki, które trudno usunąć.

Producenci dbają o to, aby czajniki były przyjazne alergikom. Proponują więc antybakteryjne materiały, które hamują rozwój i rozmnażanie się bakterii. Część z czajników stworzona jest z tworzyw wolnych od dwóch popularnych alergenów, czyli z niklu i kadmu.

Przede wszystkim – pojemność!

Najmniejsza pojemność czajnika tradycyjnego to ok. 1,5 l. Tak małe czajniki są idealne dla osób mieszkającyh w pojedynkę czy we dwójkę. Mała ilość wody pozwala na szybsze jej zagotowanie. Najczęściej jednak wybiera się uniwersalne czajniki o pojemności wynoszącej 2,5 l, których średnica to ok. 20 cm. Oprócz tego do wyboru mamy także czajniki o pojemności:

  • 2 l
  • 2,2 l
  • 2,7 l
  • 3 l
  • 4 l

Czajnik wygodny w użyciu

Czajnik przede wszystkim powinien być wygodny w użytkowaniu. Jeśli chodzi o pokrywki czajników to najlepiej, by ściągały się do góry. Ułatwia to wlewanie wody, a także czyszczenie czajnika z kamienia. Powinny również posiadać zatrzask, aby nie przemieszczały się w momencie przenoszenia urządzenia lub w czasie nalewania wody.

Istotne jest, żeby rączka czajnika tradycyjnego izolowała temperaturę i umożliwiała chwycenie go dłonią bez rękawicy kuchennej. Dobrze sprawują się rączki z drewna albo harmonijki metalowe szybko oddające ciepło. Warto też wybierać długie uchwyty, bo wolniej się nagrzewają. Obecnie na rynku można spotkać składane rączki, przydatne zwłaszcza w podróży lub, gdy brakuje miejsca w szafce.

Kształt gwizdka może być w zasadzie dowolny. Istotne jednak, aby nie był zrobiony z szybko nagrzewającego się materiału. Najbardziej nieodpowiedni będzie plastik, ponieważ bardzo się nagrzewa oraz przypala, wydzielając nieprzyjemny zapach.

Czy czajniki tradycyjne są energooszczędne?

Czajniki elektryczne sprawdzą się, kiedy chcemy szybko przygotować kawę lub herbatę, ale niestety jednorazowo pobierają mnóstwo energii. Z kolei tradycyjne czajniki, stawiane na kuchence gazowej lub płycie indukcyjnej, wymagają nieco więc czasu na zagotowanie wody, jednak pozwalają zaoszczędzić pieniądze wydawane na rachunki za prąd. Warto wybrać czajnik z grubym dnem, ponieważ dłużej utrzymuje ciepło i nie musimy stale podgrzewać wody. Wybierając czajnik tradycyjny należny też sprawdzić w specyfikacjach technicznych, czy posiada on dno akutermiczne. Jego zadaniem jest utrzymywanie ciepła i równomierne rozprowadzanie go po całym naczyniu, co w konsekwencji prowadzi do zaoszczędzenia energii.

Tagi kategorii: Czajniki tradycyjne, czajnik tradycyjny, czajnik
^
No-cache: 1.3733 s. (IBM5-fcgi-2)