zamknij
Pokaż tylko
Wybierz zaznaczone
Ranking garnków

Garnki

-2 707 produktów
Filtruj
Sortuj
Zobacz następne

Garnki

O Garnkach

Żadna dobrze wyposażona kuchnia nie może obejść się bez garnków. To dzięki nim można przygotować pyszne ciepłe posiłki, które sprawdzą się o każdej porze dnia. Jednak zakup odpowiednich garnków nie należy do tych najłatwiejszych. Kupując je trzeba zdecydować odnośnie tego czy chcemy kupić cały zestaw, czy może pojedyncze sztuki. Oprócz tego warto sobie odpowiedzieć na podstawowe pytania - co chcemy gotować, jak często będziemy korzystać z danych modeli oraz, które rodzaje wybrać.

Rodzaje garnków

Garnki, ze względu na zastosowanie, dzielą się na kilka rodzajów. Najpopularniejsze z nich to garnki klasyczne, rondle, garnki do gotowania na parze, szybkowary i garnki specjalistyczne. Niektóre można kupić pojedynczo, inne zaś dostępne są w skompletowanych fabrycznie zestawach. Możemy wyróżnić takie elementy jak:

  • Garnki klasyczne sprawdzą się podczas gotowania czy duszenia różnych potraw, czy przygotowywania pojedynczych produktów. Ich największą jest dobre przewodzenie i równomierne rozprowadzanie ciepła. Zdecydowana większość garnków klasycznych posiada dwie rączki i pokrywkę, której nałożenie przyspiesza proces gotowania. Wśród tego rodzaju garnków spotyka się również produkty żaroodporne, w których bez obaw można podpiekać potrawy w piekarniku.
  • Rondle to zazwyczaj garnki o niewielkich wymiarach, które wyposażone są w jedną, długą rączkę, a niekiedy (choć nieco rzadziej niż w przypadku garnków klasycznych) także pokrywkę. Rondle najczęściej używane są do gotowania sosów, podgrzewania mleka czy innych potraw.
  • Garnki do gotowania na parze, jak trafnie wskazuje to nazwa, przeznaczone są do gotowania nie bezpośrednio w wodzie, lecz na parze wodnej. Dzięki zastosowaniu takiego rozwiązania w produktach zostaje zachowanych więcej składników odżywczych. Istnieje kilka rodzajów garnków do gotowania na parze. Mogą być nimi garnki klasyczne z wkładanym specjalnym sitkiem, a nawet garnki piętrowe, których wnętrze poprzedzielane jest podziurkowanymi wkładkami, dzięki czemu można parować wiele produktów w tym samym czasie.
  • Szybkowary - to garnki, dzięki którym gotowanie staje się o wiele szybsze. Dzieje się tak przy pomocy szczelnej, umocnionej specjalnymi uszczelkami pokrywie. Z jej pomocą we wnętrzu garnka powstaje nadciśnienie, którego wartość dochodzi nawet do jednej atmosfery, co przyspiesza osiągnięcie właściwego efektu. Materiałami, z których wykonywane są szybkowary jest stal i aluminium.
  • Garnki specjalistyczne - czyli modele przeznaczone do przygotowywania konkretnych potraw czy produktów. Konstruowane są one w ten sposób, by można było w nich z powodzeniem gotować dany składnik, na przykład szparagi, mleko czy makaron. Dzięki odpowiednim kształtom czy budowie przyrządzenie tego jednego produktu jest o wiele szybsze i łatwiejsze (np. Garnki do mleka sprawiają, że mleko się nie przypala).

Materiały, z których wykonywane są garnki

To, co ma największy wpływ na ocenę jakości garnków to materiał, z jakiego są one wykonywane. Najczęściej spotykanymi materiałami są:

  • Aluminium - korpus nowoczesnych garnków aluminiowych pokryty jest powłoką z emalii lub teflonu, dzięki czemu garnki te są nie tylko trwałe, ale i bezpieczne dla zdrowia. Do zalet garnków aluminiowych należy: świetne przewodnictwo cieplne, wysoka odporność (w przypadku aluminium anodowanego – nawet dwukrotnie wyższa od stali) oraz możliwość podpiekania potraw w piekarniku (ale tylko do temperatury 180 st. C). Za ich wadę uznaje się zaś to, że szybko tracą ciepło, a więc potrawy w nich trzymane szybko będą stygły.
  • Stal - z niej obecnie najczęściej wykonuje się garnki dostępne na rynku. Dzieje się tak między innymi dlatego, że mają one dobre dane techniczne: są wytrzymałe i odporne na zarysowania. Dodatkowo zdecydowana większość z nich z powodzeniem można używać na kuchenkach indukcyjnych (w przypadku garnków aluminiowych niezbędna jest do tego obecność odpowiedniej powłoki na dnie). Obecnie najlepszą ocenę jakości posiadają garnki oznaczone symbolem 18/10 umieszczonym na dnie. Jeszcze lepiej, jeśli stal ta będzie anodowana, co podniesie wytrzymałość garnka. Jednak jest grupa osób, którym garnki stalowe nie są polecane. Są nią alergicy. W skład stali wchodzi bowiem często nikiel, który bywa alergenem.
  • Miedź jest stosunkowo droga i ma dość dużą wag. Doskonale przewodzi ciepło, nagrzewa się bardzo równomiernie, a przy tym długo utrzymuje właściwy, wysoki poziom temperatury. Wszystkie te parametry sprawiają, że przygotowywanie w nich różnych przetworów, na przykład dżemów, będzie bardzo proste. Ze względu na wysokie ceny miedź jest jednak zazwyczaj tylko dodatkiem do garnków. Spotyka się ją głównie jako krążek na ich dnie, który podnosi przewodnictwo cieplne.
  • Żeliwo, w którego skład wchodzi stop żelaza, węgla oraz pierwiastków, takich jak siarka bądź mangan. Produkty zrobione z żeliwa są dość ciężkie i wymagają odpowiednich zabiegów pielęgnacyjnych, ale przy tym są bardzo trwałe i doskonale przewodzą ciepło. Ich zalety widać najlepiej podczas przygotowywania potraw, które wymagają długiego gotowania czy duszenia, które może się z powodzeniem odbywać na kuchniach indukcyjnych. Aby jednak jeszcze bardziej podnieść wartość użytkową garnków żeliwnych, ich korpusy pokrywane są emalią lub inną powłoką nieprzywierającą.
  • Szkło, wbrew obiegowej opinii może również cechować się wysoką oceną jakości i użyteczności. Wystarczy, że pokryje się je emalią bądź inną powłoką, która podniesie ich odporność na zniszczenie, a tym samą ogólną trwałość. Do największych zalet garnków szklanych zalicza się wspaniałe przewodnictwo cieplne oraz to, że nie chłoną one zapachów, nie zmieniając tym samym aromatu potraw. Można ich też bez problemu używać na kuchenkach indukcyjnych.
Tagi kategorii: Garnki, garnek
^
Cache: 0.0137 s. (IBM5-fcgi-2)