zamknij
Kolor
Pokaż tylko
Wybierz zaznaczone
Ranking serwisów obiadowych

Serwisy obiadowe

-760 produktów
Filtruj
Sortuj
Zobacz następne
Serwisy obiadowe

Serwisy obiadowe

O serwisach obiadowych

Serwisy obiadowe są niezbędnym wyposażeniem każdego domu. Odpowiednio dobrane do okazji, a także stylu, w jakim na daną uroczystość nakryty jest stół, stanowią piękną i zarazem użyteczną ozdobę obiadu, kolacji czy oficjalnego przyjęcia. Oprócz tego są przede wszystkim funkcjonalne – służą do podawania potraw, prezentowania dań i ich serwowania.

Rodzaje serwisów obiadowych

Serwisy możemy podzielić na dwa podstawowe typy: serwisy kawowo-obiadowe oraz serwisy obiadowe. Pierwsze z nich są bardziej rozbudowane i pozwalają na podanie zarówno obiadu, jak i deseru z gorącymi napojami, takimi jak kawa lub herbata – wszystko to na jednolitej zastawie. W przypadku serwisów obiadowych, w ich skład nie wchodzą talerzyki deserowe i filiżanki do kawy.

Serwisy obiadowe możemy podzielić również pod względem ich charakteru i materiału, z jakiego są wykonane. Wyróżniamy wówczas serwisy codzienne oraz odświętne (np. z bożonarodzeniowym motywem). Serwisy przeznaczone do stosowania na co dzień są wykonane z mniej eleganckich materiałów, zazwyczaj też są mniej ozdobne i posiadają bardziej klasyczną formę. Z kolei serwisy przeznaczone na świąteczne obiady oraz większe uroczystości to produkty z bardziej szlachetnych materiałów, pięknie zdobione, często o oryginalnej formie. Serwisy obiadowe mogą mieć również różne kształty, przy czym najpopularniejsze są serwisy okrągłe. W ofercie sklepów znajdziemy też serwisy kwadratowe, owalne czy prostokątne.

Elementy serwisów obiadowych i ich ilość

Serwisy obiadowe oraz kawowo-obiadowe mogą być przeznaczone dla różnej liczby osób. Najczęściej jest to zastawa parzysta - dla czterech, sześciu lub dwunastu osób. Różnić może się od siebie także liczma elementów w danym zestawie. Podstawowe serwisy składają się z mniej niż dwudziestu części, a te najbogatsze - nawet z sześćdziesięciu. Podstawowymi elementami każdego z serwisów obiadowych są talerze do zupy zwane głębokimi, duże talerze przeznaczone do podawania dania głównego, mniejsze talerze na przystawki. W komplecie bardziej rozbudowanym znajdą się również wazy do podawania zupy, sosjerki, misy na sałatki, a w przypadku serwisów kawowo-obiadowych także dzbanek na kawę, filiżanki, spodki, cukiernica oraz mlecznik.

Materiały, z których wykonuje się serwisy obiadowei ich cechy

Najpopularniejszym materiałem, z którego wytwarzane są serwisy obiadowe i kawowo-obiadowe jest ceramika. W jej przypadku możemy mówić o dwóch rodzajach wyrobów – porcelanowych i fajansowych. Porcelana jest biała, charakteryzuje ją niski stopień nasiąkliwości oraz duża wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne i działanie chemikaliów. Z kolei fajans to bardziej masywna i ciężka odmiana ceramiki. Jest ona bardziej krucha i jeśli nie jest szkliwiona – nasiąkliwa. Materiał decyduje także o tym, czy dany zestaw nadaje się do użytkowania w kuchence mikrofalowej lub zmywarce.

Najpopularniejsi producenci serwisów obiadowych

Wiele firm zajmuje się obecnie wytwarzaniem zastawy stołowej, ale jest grupa wiodących producentów rynkowych, do których należą takie marki, jak Villa Italia, Chodzież, Lubiana, Ćmielów czy ekskluzywny Villeroy&Boch.

Tagi kategorii: obiadowe Serwisy, obiadowy serwis, komplet obiadowy
^
Cache: 0.0225 s. (IBM5-fcgi-1)