zamknij
Ilość elementów
Kolor
Kształt
Wybierz miasto
Wybierz zaznaczone
Ranking serwisów obiadowych

Serwisy obiadowe

-178 produktów
Filtruj
Sortuj
Zobacz następne
Serwisy obiadowe

Serwisy obiadowe

O serwisach obiadowych

Serwisy obiadowe są niezbędnym wyposażeniem każdego domu i restauracji. Odpowiednio dobrane do okazji, a także stylu, w jakim nakryty jest stół na daną uroczystość, stanowią piękną i zarazem użyteczną ozdobę obiadu, kolacji czy oficjalnego przyjęcia.

Rodzaje serwisów obiadowych

Serwisy możemy podzielić na dwa podstawowe typy:

  • serwisy kawowo-obiadowe,
  • serwisy obiadowe.

Pierwszy typ serwisów to zestawy bardziej rozbudowane, które pozwalają na podanie zarówno obiadu, jak i deseru z gorącymi napojami, jak kawa lub herbata, na jednolitej zastawie. Natomiast w przypadku serwisów obiadowych, w ich skład nie wchodzą talerzyki deserowe i filiżanki do kawy.

Serwisy obiadowe możemy podzielić również pod względem ich charakteru i materiału, z jakiego są wykonane. Wyróżniamy wówczas:

  • serwisy codzienne,
  • serwisy odświętne.

Serwisy przeznaczone do stosowania na co dzień są wykonane z mniej eleganckich materiałów, zazwyczaj też są mniej ozdobne i posiadają bardziej klasyczną formę. Z kolei serwisy przeznaczone na świąteczne obiady oraz większe uroczystości to produkty z bardziej szlachetnych materiałów, pięknie zdobione, często o oryginalnej formie. Serwisy obiadowe mogą mieć również różne kształty, przy czym najpopularniejsze są serwisy okrągłe. W ofercie sklepów znajdziemy też serwisy kwadratowe, owalne czy prostokątne. Zestawy obiadowe mogą być wykonane z różnych materiałów, a najpopularniejsza to ceramika, która może mieć dwojaki charakter:

  • porcelana - jest biała, charakteryzuje ją niski stopień nasiąkliwości oraz duża wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne i działanie chemikaliów,
  • fajans – to bardziej masywna i ciężka odmiana ceramiki, bardziej krucha i jeśli nie jest szkliwiony – nasiąkliwa.

Materiał decyduje także o tym, czy dany zestaw nadaje się do użytkowania w kuchence mikrofalowej lub zmywarce.

Z czego złożony jest serwis obiadowy?

Serwisy obiadowe oraz kawowo-obiadowe mogą być przeznaczone dla różnej liczby osób. Najczęściej jest to zastawa dla czterech, sześciu lub dwunastu osób. Różna też może być ilość elementów w zastawie. Podstawowe serwisy składają się z mniej niż dwudziestu elementów, a te najbogatsze - nawet z sześćdziesięciu. Podstawowymi elementami każdego z serwisów obiadowych są talerze do zupy zwane głębokimi, duże talerze przeznaczone do podawania dania głównego, mniejsze talerze na przystawki. W komplecie bardziej rozbudowanym znajdą się również wazy do podawania zupy, sosjerki, a w przypadku serwisów kawowo-obiadowych także dzbanek na kawę, filiżanki, spodki, cukiernica oraz mlecznik.

Tagi kategorii: obiadowe Serwisy, obiadowy serwis, komplet obiadowy
^
Cache: 0.0156 s. (IBM5-fcgi-1)