zamknij
Pojemność misy na olej
Pojemność koszyka
Pokaż tylko
Wybierz zaznaczone
Ranking frytkownic

Frytkownice

-139 produktów
Filtruj
Sortuj
Zobacz następne

Frytkownice

O frytkownicach

Frytkownice to urządzenia, które nie cieszą się tak wielką popularnością, podobnie z resztą jak jajowary. Wielu osobom wydaje się bowiem, że to sprzęt służący jedynie do przygotowywania frytek. Świetnie sprawdzą się także w przypadku smażenia na głębokim tłuszczu też innych potraw, jak kotlety, racuchy czy faworki. Dlatego warto zastanowić się nad zakupem frytkownicy i sprawdzić, czym kierować się przy wyborze.

Rodzaje frytkownic

Frytkownice to urządzenia, które głównie dzielimy na dwa rodzaje: ze względu na ich typ oraz sposób działania. Z uwagi na typ wyróżniamy:

  • Frytkownice wolnostojące doskonale sprawdzą się ustawione na stołach i blatach. Mają niewielką wagę, dzięki czemu można je dowolnie przesuwać i przestawiać. Oprócz tego często posiadają zakrytą grzałkę, co ułatwia utrzymanie ich w czystości.
  • Frytkownice do zabudowy najczęściej wpasowane są w blat kuchenny tak, aby nie wystawały ponad niego. Posiadają odkrytą grzałkę i często sprzedawane są z modułowymi blatami grzewczymi. Warto jednak wybrać taką frytkownicę już wtedy, kiedy jesteśmy na etapie projektowania zabudowy kuchennej, gdyż późniejsza przebudowa może nie należeć do najłatwiejszych.
  • Frytkownice do użytku domowego mają mniejsze wymiary i zasilane są elektrycznie. Mogą mieć pojedynczy lub podwójny kosz do smażenia. Najczęściej posiadają pojemność misy do ok. 4 l, moc – do ok. 2400 W, natomiast pojemność koszyka – do ok. 1,3 kg.
  • Frytkownice do użytku w lokalach gastronomicznych są większe i zasilane gazem lub prądem. Dzięki nim można przyrządzić 1 kg frytek w 2 min. Pojemność misy zazwyczaj znajduje się na poziomie powyżej 5 l, moc – od 3200 W, zaś pojemność koszyka – od 3,6 kg.

Z uwagi na sposób działania, do wyboru mamy takie frytkownice jak:

  • modele tradycyjne - czyli takie urządzenia, których proces smażenia odbywa się na głębokim tłuszczu. Olej wlewamy bezpośrednio do misy, a tam następuje jego podgrzanie. Model jest popularny i powszechnie dostępny.
  • modele beztłuszczowe - smażenie odbywa się tutaj na minimalnym tłuszczu, za pomocą jednego z dwóch rozwiązań: cyrkulacji powietrza bądź opcji grillowania z napływem powietrza. Grillujemy i smażymy na maksymalnie jednej łyżce tłuszczu czy oleju.

Jaką pojemność kosza wybrać?

Smażenie we frytkownicy odbywa się w specjalnym koszu. To od niego zależy ile frytek przygotujemy. Mniejsze modele posiadają pojemność do 0,5 kg, co pozwala na usmażenie do trzech dużych porcji. Większe mogą posiadać pojemność w przedziałach:

  • 1 kg i poniżej
  • 1,1 - 1,4 kg

Niektórzy producenci zapewniają też drugi kosz, dzięki czemu można jednocześnie przygotowywać więcej potraw lub samych frytek. Poza tym dobrym rozwiązaniem jest też obrotowy kosz, który pozwala na mniejsze zużycie tłuszczu.

Moc frytkownicy - jaką wybrać?

Moc jest najistotniejszym parametrem frytkownic, ponieważ określa największą wydajność energetyczną urządzenia. Im moc jest większa, tym sprzęt może pracować dłużej oraz szybciej nagrzewa olej. Eksperci radzą smażyć mrożone frytki w urządzeniu o mocy powyżej 1200 W. Z kolei ze świeżymi ziemniakami dobrze powadzą sobie frytkownice o najniższej mocy, 840W. Ogólnie do wyboru mamy takie poziomy jak:

  • 1000 W i poniżej
  • 1001 W - 1599 W
  • 1600 W - 1999 W
  • 2000 W i powyżej

Misa na olej we frytkownicy

Misa na olej może to ważna kwestia, na którą należy zwrócić uwagę wybierając frytkownicę. Jej wybór zależy od tego, ile porcji frytek zamierzamy przygotować. Zakup frytkownicy o małej misie sprawdzi się wtedy, gdy posiadamy nieliczną rodzinę lub frytki mają być jedynie przekąską. Zaletą będzie to, że olej nagrzeje się w niej szybko i w krótkim czasie przyrządzi się ulubione danie. Większa misa sprawdzi się w czasie dużych spotkań albo jeśli posiada się dużą rodzinę. Kupując frytkownice warto też zwrócić uwagę na to, czy misa jest wyjmowana. Możliwość wydobycia jej z urządzenia ułatwia dokładne oczyszczenie z resztek jedzenia. Do wybory mamy takie pojemności jak:

  • 0,6 - 1 l
  • 1,1 - 1,9 l
  • 2 - 2,9 l

Dodatkowe funkcje frytkownic

Wiele frytkownic oprócz standardowych możliwości czy parametrów, posiada również inne funkcje. Do najczęściej spotykanych i najbardziej interesujących należą:

  • Regulacja temperatury pozwala na odpowiednie usmażenie nie tylko frytek, ale też mięsa, ryb itp. Jej zakres powinien wynosić od 80 ° C do 200 ° C.
  • Programator czasowy umożliwia przygotowanie posiłku bez nieustannej kontroli czasu. Najczęściej po upływie ustalonego czasu frytkownica sygnalizuje dźwiękiem zakończenie smażenia. Co istotne, frytkownicę można zaprogramować nawet na 30 min.
  • Obrotowy kosz to rozwiązanie pozwalające na równomierne usmażenie produktów w mniejszej ilości oleju. Frytkownice z taką funkcją mogą wymagać jedynie dużej łyżki oleju żeby usmażyć 1 kg frytek.
  • Podnoszenie i obniżanie kosza przy zamkniętej pokrywie daje możliwość zanurzania produktów w gorącym oleju, a potem odsączania ich w taki sposób, aby nie dopuścić do ewentualnego pochlapania czy oparzenia się tłuszczem.
  • Automatyczne otwieranie pokrywy zapobiega poparzeniom przez parę. Dzięki jednemu przyciskowi można bez trudu odsunąć nakrywkę.
  • Namoczenie misy olejowej w wodzie, zwane też funkcją pro clean lub easy clean, pozwala na łatwiejsze i szybsze pozbywanie się resztek jedzenia oraz oleju z frytkownicy. Wystarczy wlać odrobinę wody z płynem i pozostawić włączone urządzenie na ok. 30 min. Obecnie większość frytkownic można rozmontować i czyścić także w zmywarce.
  • Filtr - wyboru są filtry węglowe, zatrzymujące zapachy, tłuszcz i parę, oraz filtry metalowe, powstrzymujące osiadanie tłuszczu. Pojawiły się także urządzenia mające jednocześnie dwa rodzaje filtrów. Wmontowane na stałe filtry można czyścić w zmywarce, z kolei filtry wymienne zmienia się po kilkudziesięciu smażeniach.
  • Cool zone to funkcja pozwalająca na dłuższe wykorzystanie oleju, ponieważ nie pozwala na jego przegrzanie Dodatkowo nie dopuszcza do nagrzania obudowy urządzenia, co jest istotne zwłaszcza wtedy, jeśli w najbliższej okolicy znajdują się małe dzieci.
Tagi kategorii: frytownice, frytownica, frytkownice
^
No-cache: 0.4949 s. (IBM5-fcgi-2)