Gofrownice

90 produktów
Gofrownice

Gofrownice

O Gofrownicach

Z latem kojarzą się smaczne gofry, które w wakacje kupowało się przy plaży. Gorące, chrupiące, z polewami, owocami czy lodami. Nie trzeba czekać całego roku, aby znowu je zjeść. Domowe gofrownice sprawiają, że nawet we własnym mieszkaniu można poczuć się jak na nadmorskim deptaku. Decyzja o tym, jaką gofrownicę kupić, powinna być bardzo przemyślana. Dlatego też przed zakupem warto dowiedzieć się więcej o gofrownicach, ich parametrach i rodzajach. Można także porównać ceny tych produktów.

Rodzaje gofrownic

Istnieją dwa rodzaje gofrownic: klasyczne i wielofunkcyjne urządzenie z wymiennymi płytkami. Klasyczna gofrownica służy jedynie do smażenia gofrów. Składa się ona z dwóch zamykanych komór wyposażonych w wyprofilowane płyty grzejące. Ciasto nalewa się bezpośrednio do komór urządzenia, a następnie je zamyka. Po upływie określonego czasu gofry są gotowe.

Drugim rodzajem gofrownic są urządzenia wielofunkcyjne. Takie urządzenie posiada wymienne płytki, jedne mogą piec gofry, a przy pomocy innych grilluje się kurczaka bądź opieka kanapki. To dobre rozwiązanie dla osób, którym nie zależy jedynie na gofrach.

Płytki gofrownic

Nikt nie lubi gąbczastych lub suchych gofrów. Tajemnica doskonałego przysmaku nie zależy tylko od ciasta, ale również i od płytek gofrownicy. To one są odpowiedzialne za to, jakie gofry się otrzyma. Najlepszym materiałem, z którego wykonuje się płytki gofrownicy, jest teflon, od którego doskonale odchodzi przysmak, nie klei się i nie łamie. Na rynku dostępne są także gofrownice wyposażone w powłoki nieprzywierające.

Kształt płytek nie jest tak istotny jak materiał, z którego je wykonano, jednak warto poświęcić im chwilę i przyjrzeć się bliżej. Klasyczne gofrownice tworzą znane z wakacji kwadratowe gofry. Płytki kwadratowe mają niedużą ilość wyżłobień, więc łatwo później czyścić urządzenie. Płytki okrągłe tworzą gofry przypominające serca. Z myślą o dzieciach powstała specjalna linia firmy Ariete, która stworzyła m.in. gofrownicę posiadającą płytki w kształcie główki z Myszką Miki. Takie gofry z pewnością przypadną do gustu najmłodszym dzieciom.

Inną ważną kwestią dotyczącą płytek gofrownicy jest to, ile gofrów może usmażyć urządzenie za jednym razem. Kwadratowe płytki z reguły są przystosowane do przygotowania 2 gofrów. Okrągłe płytki to przeważnie gofrownice na 4 lub 5 sztuk jednocześnie. Jeśli jednak zależy nam na większej ilości gofrów za jednym razem, można zdecydować się na gofrownice smażące 8 oraz 10 gofrów przy jednym cyklu.

Parametry gofrownic

Jak każde urządzenie elektryczne czy kuchenne, również i gofrownice posiadają specjalne parametry, na które powinno się zwrócić uwagę.

Niezwykle istotną kwestią przy zakupie gofrownic jest jej moc. Gofrownice zaczynają się od mocy 700 W, do nawet 1650 W. Jednak należy pamiętać, że urządzenia o mocy niższej niż 800 W mogą nie spełnić oczekiwań, a gofry mogą wychodzić niedopieczone. Dlatego zaleca się zakup gofrownic o większej mocy, dzięki temu skraca się czas pieczenia, a gofry wychodzą chrupiące.

Ważną częścią gofrownicy jest jej obudowa, gdyż ma ona wpływ na trwałość urządzenia. Gofrownice wykonuje się z tworzywa sztucznego (aluminium) lub metali bądź ich stopów. Stalowe gofrownice są dużo trwalsze i bezpieczniejsze, ponieważ gofrownice wykonane z tworzywa mogą mieć tendencję do odbarwiania się po pewnym czasie lub nawet i topnienia powłoki.

Istotne jest także, aby obudowa była termoizolowana – chroni to przed oparzeniem się, w przypadku dotknięcia urządzenia. Wiele gofrownic posiada jedynie uchwyty odporne na wysoką temperaturę. Jeśli jednak posiada się w domu małe dzieci, lepiej zakupić gofrownicę w pełni odporną.

Decydując się na gofrownicę można zwrócić uwagę także na kilka mniejszych spraw. Antypoślizgowe nóżki sprawią, że urządzenie nie będzie poruszać się po blacie, długi kabel pozwoli na sięganie do dalej położonych gniazdek elektrycznych.

Dobrej jakości gofrownice posiadają dwie lampki: kontrolną zasilania oraz kontrolną temperatury. Pierwsza lampka sygnalizuje gotowość urządzenia do pracy. Jeśli się świeci to oznacza, że urządzenie nie jest jeszcze nagrzane. Gdy lampka gaśnie lub zmienia kolor, wtedy można wlewać ciasto do gofrownicy.

Funkcją, która zapewnia chrupiące i dobre gofry, jest regulacja temperatury, często 5 stopniowa. Niektóre urządzenia posiadają wbudowany termostat, kontrolujący temperaturę i zabezpieczający gofrownicę przed przegrzaniem.

Ceny i producenci gofrownic

Najtańsze gofrownice zaczynają się od niespełna 40 zł. Należy jednak pamiętać, że nie posiadają one powłok teflonowych tylko powłoki nieprzywierające. Najdroższe są profesjonalne gofrownice firmy KitchenAid, które zapewnią 100% opieczone gofry.

Znani producenci gofrownic to: Adler, Cloer, Holden, KitchenAid, Ariete, MPM, Eldom, Clatronic, Moulinex, Tefal, Romic, Beem.

Tagi kategorii: gofrownice, gofrownica, do gofrów
No-cache: 0.5278 s. (IBM5-fcgi)