zamknij
Pokaż tylko
Wybierz zaznaczone
Ranking grilli elektrycznych

Grille elektryczne

-307 produktów
Filtruj
Sortuj
Zobacz następne

Grille elektryczne

O grillach elektrycznych

Brak dużego ogrodu lub niesprzyjające warunki pogodowe nie muszą być powodem do odmawiania sobie soczystej karkówki i grillowanych warzyw. Coraz bardziej popularne staje się zdrowe, beztłuszczowe odżywianie i unikanie potraw smażonych na głębokim oleju. Miłośnicy tak przyrządzanych dań mają do dyspozycji coraz bardziej popularne grille elektryczne, dzięki którym mogą grillować codziennie i w dowolnym miejscu - we własnej kuchni, na balkonie, w parku czy w małym ogródku. Jedynym warunkiem korzystania z grilla elektrycznego jest podłączenie go do prądu. Przy podejmowaniu decyzji o kupnie tego typu grilla, warto przeanalizować podstawowe parametry dostępnych produktów i pokusić się o porównanie cen oraz ocenę jakości.

Typy grilli elektrycznych

Ze względu na typ konstrukcji grille elektryczne mogą być zamknięte, otwarte lub składane. Grille zamknięte są wyposażone w pokrywę ze szkła hartowanego lub tworzywa, dzięki czemu łatwiej uzyskać i utrzymać wysoką temperaturę grillowania, jednak powierzchnia pozwala na przyrządzenie posiłku dla 1-2 osób. Grille otwarte mają większą powierzchnię, więc można na nich przygotować przekąski dla grupy znajomych, np. na grillu elektrycznym o powierzchni 30x37 cm zmieści się 8 średniej wielkości steków.

Alternatywnym rozwiązaniem jest grill składany, który nie zajmuje dużo miejsca, a w razie potrzeby łatwo jest zwiększyć powierzchnię grillowania i przygotować danie dla kilku osób.

Wyjątkowym typem grilla otwartego jest raclette, o małej powierzchni grillowania, zwykle okrągły, z kilkoma poziomami i małymi patelniami, np. do przyrządzenia nietypowego jajka sadzonego.

Biorąc pod uwagę sposób grillowania, grille elektryczne można podzielić na jednostrefowe i dwustrefowe.

Grille elektryczne jednostrefowe opiekają mięso podobnie jak grill tradycyjny (z jednej strony), natomiast grille elektryczne dwustrefowe wykorzystują dwie powierzchnie do obróbki termicznej (podobnie jak gofrownica), dzięki czemu grillowanie jest dużo szybsze.

Podstawowe funkcje grilli elektrycznych

Zastanawiając się, jaki grill elektryczny kupić, warto sprawdzić moc urządzenia. Producenci oferują grille o mocy od około 1000 W do ponad 2000 W. Przy wyższej mocy łatwiej utrzymać stałą, wysoką temperaturę grillowania nawet w chłodny wieczór. Wybierając grill eleketryczny o mocy 1000 W czas oczekiwania na dobrze wypieczoną karkówkę będzie dłuższy niż w przypadku wydajnego urządzenia o mocy 1500 W.

Kolejnym istotnym parametrem, który powinno się wziąć pod uwagę przy zakupie grilla elektrycznego, jest sposób regulacji temperatury. W zależności od modelu, urządzenia wyposażone są w regulację skokową lub płynną. Większość grilli z regulacją skokową umożliwia ustawienie temperatury na jeden z pięciu poziomów, gdzie najniższą stosuje się do rozmrażania produktów, kolejną do grillowania warzyw, następne trzy do różnych rodzajów mięsa. Dzięki temu można mieć pewność, że ustawiona temperatura jest odpowiednia dla danego dania.

Dobrze również sprawdzić materiał, z którego wykonane jest urządzenie. Grille elektryczne z elementami grzewczymi z materiału nierdzewnego posłużą z pewnością przez lata, więc warto zapłacić za nie wyższą cenę. Ruszt pokryty teflonową lub aluminiową powłoką nieprzywierającą łatwiej wutrzymać w czystości (wiele modeli posiada wymontowywane płyty, które można wyczyścić w zmywarce). Dla własnej wygody można też sprawdzić czy urządzenie ma termoizolacyjne uchwyty, dzięki którym unika się poparzeń przy przenoszeniu grilla.

Inne praktyczne funkcje grilli elektrycznych

Dodatkowymi parametrami, które decydują o jakości grilla elektrycznego, są m.in.: możliwość przechowywania w pozycji pionowej, szczególnie wygodna w mniejszych kuchniach, gdzie nie ma dużo miejsca na przechowywanie; dwustronna, obracana płyta, pozwala grillować na gładkiej lub karbowanej powierzchni, w zależności od tego, jakie efekty chce się uzyskać; wbudowana tacka na tłuszcz, zbiera jego nadmiar, który skapuje z mięsa w trakcie grillowania i pomaga utrzymać czystość wkoło urządzenia. Dobrze, jeśli tackę można wyjąć i wyczyścić w zmywarce.

Ceny i popularni producenci grilli elektrycznych

Najchętniej wybieranymi producentami grilli elektrycznych są m.in.: George Foreman, Rommelsbacher, Severin, Steba oraz Tefal. Ceny urządzeń wahają się od 45 zł do nawet 5472 zł, chociaż grill niewielkich rozmiarów, wystarczający do rekracyjnego użytku dla kilkuosobowej rodziny można kupić za około 350 zł.

 

Tagi kategorii: elektryczne grille, elektryczny grill, grill stołowy
^
No-cache: 0.537 s. (IBM5-fcgi-1)