Kuchnie gazowe

227 produktów
Zdjęcie Kuchnia Amica SHG 5831S W
b
Zdjęcie Kuchnia BEKO CSG 52010 FW
b
Zdjęcie Kuchnia Smeg CO68GMA8
b
Zdjęcie Kuchnia GORENJE G51100AW
b
Zdjęcie Kuchnia Gorenje G 51100 AX
b
Zdjęcie Kuchnia Amica 58GG4.23ZPF (W)
b
Zdjęcie Kuchnia Amica 58GG4.23ZpP (W)
b
Zdjęcie Kuchnia BEKO CSG 52020 FW
b
Zdjęcie Kuchnia MPM Product 50-KGF-05
b
Zdjęcie Kuchnia MPM KGF-05A
b
Zdjęcie Kuchnia Indesit KNJ3G2 S W/U
b
Zdjęcie Kuchnia BEKO CSG 52020 FX
b
Zdjęcie Kuchnia Smeg CO68GMP9
b
Kuchnie gazowe

Kuchnie gazowe

O Kuchniach gazowych

W kuchniach gazowych zarówno płyta, jak i piekarnik podgrzewane są gazowo, przy czym płyta zawiera przeważnie cztery palniki gazowe oraz ruszt do stawiania garnków. Kuchnie można podłączyć do instalacji gazowej zewnętrznej (gaz ziemny) lub butli gazowej (propan butan, w skrócie LPG). Istnieje wiele firm, oferujących bardzo różne kuchnie gazowe. Jaką więc kupić?Odpowiadając na to pytanie warto zwrócić uwagę na parametry poszczególnych kuchni oraz porównanie ich cen.

Wady i zalety kuchni gazowych

Zaletą kuchni gazowych jest ich ekonomiczność (niższy koszt zużycia gazu), możliwość szybkiej regulacji temperatury oraz niska cena. Natomiast do ich wad można zaliczyć: podgrzewanie piekarnika wyłącznie z dołu oraz brak możliwości dowolnego ustawienia (kuchnie gazowe powinny być umieszczone przynajmniej 50 cm od okna, aby przeciągi nie zdmuchiwały płomienia).

Parametry kuchni gazowych

Kupując kuchnie gazowe warto zwrócić uwagę na takie parametry jak: szerokość, rodzaj rusztu oraz pojemność i funkcje piekarnika.

Szerokość zależy przede wszystkim od liczby palników. Na rynku dostępne są kuchnie gazowe z dwoma, czterema, pięcioma i sześcioma palnikami. Najpopularniejsze jednak są te z czterema, każdym o innej wielkości płomienia. Takie płyty mają około 50-60 cm szerokości. Mniejsze posiadają około 30 cm, największe – od 70 cm do 90 cm. W niektórych modelach palniki są dodatkowo wyposażone w podwójną koronę, przez co siła ich płomienia jest większa.

Jeżeli chodzi o ruszty w kuchniach gazowych, to wyróżniamy dwa ich rodzaje: emaliowane i żeliwne. Ruszty żeliwne są lepsze od emaliowanych ze względu na wyższą ocenę jakości oraz wytrzymałość materiału. Dodatkowo dłużej trzymają ciepło – co jest ich zaletą. Jedyna wada rusztów żeliwnych to ich duża waga, wpływająca na ogólny ciężar kuchni.

Ruszty kuchni gazowych przeważnie składają się z jednej lub dwóch części. Jednak im jest ich więcej, tym lepiej, ponieważ łatwiej jest je umyć. Warto zwrócić również uwagę na powierzchnię rusztu. Powinna być spora, aby można było gotować jednocześnie na czterech palnikach.

Pojemność piekarnika to kolejny parametr, którego nie można pominąć kupując kuchnie gazowe. Najczęściej spotykane pojemności to 54 oraz 58 litrów. Jednak na rynku dostępne są też mniejsze (poniżej 50 l) oraz większe pojemności (powyżej 62 l), dlatego każdy z łatwością znajdzie odpowiednią dla siebie.

Warto również zastanowić się nad funkcjami piekarnika. Im jest ich więcej, tym możliwości pieczenia jest również więcej. Palnik gazowy umieszczony jest zazwyczaj w dolnej części piekarnika. Jednak zdecydowanie lepiej jest wybrać te kuchnie gazowe, które posiadają piekarniki z programem dolnego oraz górnego grzania lub termoobieg, który przyda się do utrzymania takiej samej temperatury w całym urządzeniu. Trzeba też zaznaczyć, że piekarniki gazowe wyposażone są zazwyczaj w różne rodzaje blach, rożna obrotowe, grille oraz oświetlenie. To ostatnie, wraz z dużą szybą w drzwiach zewnętrznych, umożliwią stałe kontrolowanie pieczenia.

Dodatkowe funkcje kuchni gazowych

W kuchniach gazowych występuje wiele dodatkowych funkcji, różnych w zależności od ceny oraz modelu urządzenia. Wygodnym rozwiązaniem są zintegrowane elektryczne zapalarki. Można tu wyróżnić zapalane oddzielnym przyciskiem oraz sprzężone z pokrętłem uruchamiającym palnik. Te drugie są o wiele wygodniejsze, ponieważ wywołują iskrę, podczas zapalania. Kolejna przydatna funkcja kuchenek to minutniki. Pozwalają one na ustawienie odliczania czasu przygotowania potrawy. Niektóre kuchnie gazowe posiadają także metalowe pokrywy, służące do zabezpieczenia płyt grzewczych w momencie, gdy ich nie używamy. Pod piekarnikami znajdują się też specjalne szuflady, których przeznaczeniem jest przechowywanie np. małych naczyń bądź pokrywek.

Bezpieczeństwo

Kuchnie gazowe nie odbiegają poziomem bezpieczeństwa od kuchni elektrycznych. Jednak w obu rodzajach dużo zależy od tego, czy są one rozsądnie używane. Producenci w oferowanych urządzeniach stosują ochronę przed niekontrolowanym wypływem gazu, a także dbają o bezpieczeństwo dzieci poprzez blokowanie drzwiczek w piekarnikach oraz montowanie specjalnych, potrójnych szyb zabezpieczające przed poparzeniem. Dodatkową funkcją zapewniającą zwiększone bezpieczeństwo są też specjalne pokrętła do palników, które najpierw trzeba przycisnąć, a dopiero później przekręcić. Kuchenki gazowe stają się oczywiście znacznie bezpieczniejsze, jeśli są odpowiednio zamontowane przez fachowca oraz umieszczone w odpowiednim miejscu (spora odległość od okna, dobry system wentylacyjny).

Producenci i ceny kuchni gazowych

Kuchnie gazowe zaliczamy do tych najtańszych kuchni. Ich ceny zaczynają się już od 500 złotych. Jednak spotykane są też rodzaje droższe, dlatego istotne będzie dokładne porównanie ich cen oraz parametrów.

Najpopularniejsze firmy działające w branży kuchni gazowych to: Amica, Electrolux, Mastercook, Indesit oraz Ardo. Oferują one bardziej i mniej zaawansowane modele, wśród których nawet najbardziej wybredni znajdą coś dla siebie.

Tagi kategorii: gazowe kuchnie, gazowa kuchnia, gazowa kuchenka
No-cache: 0.6178 s. (IBM5-fcgi)