Kuchnie gazowo-elektryczne
zamknij
Klasa energetyczna
Pokaż tylko
Wybierz zaznaczone
Ranking kuchni gazowo-elektrycznych

Kuchnie gazowo-elektryczne

-940 produktów
Dostosuj
Sortuj
Zobacz następne
Kuchnie gazowo-elektryczne

Kuchnie gazowo-elektryczne

O kuchniach gazowo-elektrycznych

Zastanawiając się nad tym, jakie kuchnie gazowo-elektryczne wybrać, warto przyjrzeć się dokładniej ich najbardziej istotnym parametrom. Dane techniczne decydują o jakości i cenie tych urządzeń, więc by dowiedzieć się, jakie kuchnie gazowo-elektryczne opłaca się kupować, trzeba również uświadomić sobie wady i zalety popularnych rozwiązań. Dobrze jest też na końcu dokonać porównania cen najbardziej popularnych kuchni. Warto też pamiętać, że często ocena jakości dokonana przez innych użytkowników okazuje się decydującym czynnikiem, który wpływa na decyzję innego konsumenta.

Rodzaje kuchni gazowo-elektrycznych

By kuchenkę można było podłączyć do zwykłego gniazdka elektrycznego (jednofazowego), najlepiej zdecydować się na zakup kuchni gazowo-elektrycznej o napięciu znamionowym 230 V. W tym rodzaju urządzenia palniki są gazowe, a piekarnik elektryczny. Dla tzw. kuchni gazowo-elektrycznych kombinowanych, w których część palników jest zasilana prądem, a część gazem, potrzebne bywa podłączenie do gniazdka prądu trójfazowego (jeśli w instrukcji kuchenki znajduje się informacja o napięciu znamionowym 400 V).

Parametry kuchni gazowo-elektrycznych

Szerokość sprzętu wolnostojącego powinna być dostosowana do przestrzeni, jaką dysponuje konkretna kuchnia. Znormalizowana szerokość do ustawienia w szeregu szafek kuchennych to 50 cm lub 60 cm. Można również kupić szersze kuchnie, z większą ilością palników. Najszersze dostępne urządzenia mają nawet 150 cm szerokości.

Przy zakupie kuchni gazowo-elektrycznej warto zwrócić uwagę na klasę efektywności energetycznej. Kuchenki są podzielone na klasy energetyczne od A do C, gdzie A oznacza najmniejsze średnie zużycie energii. W kuchenkach klasy C to 1,06 kWh, w klasy A - 0,87 kWh. Jeśli gotuje się średnio godzinę dziennie, to w skali roku, kupując urządzenie najwyższej klasy, można oszczędzić około 50zł na rachunkach i dodatkowo zadbać o środowisko.

Kolejnym istotnym parametrem, na który powinno się zwrócić uwagę wybierając kuchnię gazowo-elektryczną, jest materiał, z którego wykonano płytę. Większość urządzeń w tej kategorii ma płyty gazowe, wykonane ze stali nierdzewnej, czarnego szkła lub emaliowane. Rodzaj materiału, z którego jest wykonana płyta, wpływa na cenę urządzenia, przy czym warto przyjrzeć się cenom kuchni gazowo-elektrycznych kombinowanych, gdzie oprócz palników gazowych można korzystać też z pól elektrycznych.

Ważna może okazać się również wielkość i ilość palników. W tym wypadku liczą się głównie upodobania użytkownika, choć większość produktów proponuje 4 palniki o standardowych parametrach - jeden duży palnik do smażenia na patelni, dwa średnie palniki do tradycyjnego gotowania i jeden mały do gotowania na tzw. wolnym ogniu. Można również znaleźć kuchnie gazowo-elektryczne z palnikiem o niestandardowej średnicy, tzw. Wok.

Kupując kuchenkę dobrze wziąć też pod uwagę typ rusztu. Ruszt jednoczęściowy jest najbardziej stabilny, ale trudny w czyszczeniu. Nieco łatwiej utrzymać w czystości kuchenkę z rusztem dwuczęściowym lub pojedynczym, choć w tym ostatnim warto się przyjrzeć jego stabilności i jakości wykonania. Wybierając typ rusztu należy też sprawdzić materiał, z którego został wykonany. Cięższe, trwalsze i dłużej utrzymujące ciepło ruszty żeliwne są zdecydowanie lepsze od tych emaliowanych.

Pojemność piekarnika w popularnych kuchniach gazowo-elektrycznych zwykle wynosi ona od 42 litrów do 50 litrów, co pozwala bez problemu przyrządzić wybraną potrawę. Dostępne są również kuchenki z piekarnikiem o pojemności od 50 litrów do 70 litrów lub dwa oddzielne piekarniki o łącznej pojemności powyżej 70 litrów. Obydwa typy przydają się do przygotowywania wielu potraw jednocześnie.

Dodatkowe funkcje kuchni gazowo-elektrycznych, na które warto zwrócić uwagę

Przed zakupem dobrze jest sprawdzić czy kuchnia z płytą gazową została wyposażona w zapalarkę do gazu uruchamianą przyciskiem lub automatycznie przy włączaniu palnika. Ta wygodna funkcja dostępna jest w większości nowoczesnych kuchni gazowo-elektrycznych.

Popularną funkcją kuchni gazowo-elektrycznych jest zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, dzięki któremu jeśli płomień palnika zgaśnie, wtedy urządzenie automatycznie odetnie dopływ gazu. Warto się upewnić, że wybrany produkt ma tę funkcję.

Piekarniki bywają wyposażone w funckję czyszczenia parą. Do specjalnego pojemnika nalewa się wody i wstawia go do piekarnika, ustawiając wskazany w instrukcji program. Para zmiękcza wszystkie poprzyklejane lub przypalone w środku resztki jedzenia, które łatwo później zetrzeć, szczególnie jeśli płyta, z której wykonane są wewnętrzne ściany piekarnika, jest pokryta emalią katalityczną.

Ceny i producenci kuchni gazowo-elektrycznych

Do najchętniej wybieranych producentów kuchni gazowo-elektrycznych należą Amica, Beko, Gorenje, Indesit i Mastercook. Najtańsze kuchnie można kupić już od 560 zł. Cena najdroższych sprzętów tego typu, z więcej niż czterema palnikami, piekarnikiem o pojemności około 70 l lub większym, to nawet 16 410 zł, są one jednak głównie wykorzystywane w branży gastronomicznej.

Tagi kategorii: gazowo-elektryczne kuchnie, gazowo-elektryczna kuchnia, gazowo-elektryczna kuchenka
^
Cache: 0.0143 s. (IBM5-fcgi-2)