zamknij
Wybierz zaznaczone
Ranking maszynek do mielenia

Maszynki do mielenia

-122 produkty
Filtruj
Sortuj
Zobacz następne
Maszynki do mielenia

Maszynki do mielenia

O Maszynkach do mielenia

Maszynka do mielenia jest niezwykle funkcjonalnym urządzeniem, które powinno znaleźć się w każdej, nowoczesnej kuchni – dzięki niej nie tylko możliwe jest mielenie mięsa, ale także można szatkować, wyciskać sok, kręcić makaron, a także robić kiełbasę. Na rynku dostępne są dwa rodzaje maszynek do mielenia: tradycyjne, czyli maszynki ręczne, oraz nowoczesne, czyli maszynki elektroniczne. Warto przed dokonaniem zakupu zastanowić się, który model jest bardziej funkcjonalny oraz lepiej dopasowany do wymagań i oczekiwań. Można znaleźć tutaj różnego rodzaju maszynki do mielenia, zarówno te tradycyjne, jak i nowoczesne, które są zróżnicowane pod względem parametrów oraz jakości, a także wykonane z różnych materiałów. Warto bliżej im się przyjrzeć, by móc podjąć trafną decyzję i móc cieszyć się z dobrze dokonanego zakupu.

Maszynki do mielenia ręczne oraz elektryczne

Tradycyjne maszynki do mielenia określa się mianem maszynek ręcznych. Jak wskazuje sama nazwa, jest to urządzenie, które jest napędzane w sposób mechaniczny – przy pomocy siły własnych rąk. Co prawda, są one jeszcze dostępne na rynku, jednak powoli odchodzą w zapomnienie ze względu na fakt, że na rynku pojawiły się nowoczesne, elektryczne maszynki do mielenia, które pozwalają trwale zapomnieć o odciskach na rękach (efekt uboczny korzystania z tradycyjnej maszynki do mielenia) czy zniszczonym blacie kuchennym (ręczna maszynka do mielenia jest przykręcana do blatu stołu, niestety, podczas mielenia, nie zachowuje swojej stabilności, trąc o powierzchnię blatu, trwale go uszkadza). Stąd też coraz większa popularność elektrycznych maszynek. Poza wieloma funkcjami, jakie posiadają tego rodzaju nowoczesne urządzenia (np.: kręcenie makaronu czy wyciskanie kiełbasy), to korzystanie z nich nie wymaga nakładu siły. Są jednak osoby, które uważają, że elektryczne maszynki nie są urządzeniami energooszczędnymi – jest to jednak nieprawda – zużycie prądu przez tę maszynkę jest naprawdę niewielkie, a maksymalny miesięczny koszt jej użytkowania wynosi 1 zł.

Parametry, na które warto zwrócić uwagę, kupując maszynki do mielenia

Parametrami, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupu maszynki ręcznej, to przede wszystkim tworzywo, z którego tego rodzaju urządzenie zostało wykonane. Zazwyczaj jest to żeliwo lub stal – niezwykle trwałe materiały, aczkolwiek równie ciężkie (zarówno przechowywanie, jak i korzystanie z takiej maszynki może okazać się uciążliwe). Ważne jednak, by sprawdzić, czy maszynka wykonana z żeliwa została pokryta materiałem ochronnym, np. chromem. Nowoczesne, elektryczne maszynki do mielenia zazwyczaj wykonuje się z plastiku lub aluminium – dzięki temu urządzenie jest stosunkowe lekkie oraz wygodniejsze w eksploatacji. Warto sprawdzić, z jakiego materiału zostały wykonane sitka oraz noże. Najlepiej, jeśli jest to stal nierdzewna, wówczas można mieć pewność, że tworzywo (np.: podczas mycia tych części) nie ulegnie zniszczeniu.

Jeśli decyzja zakupowa dotyczy maszynki elektrycznej, warto zwrócić uwagę na inne jej parametry, mianowicie, na jej moc, wydajność oraz rodzaje końcówek. Urządzenia dostępne na rynku mają najczęściej moc od 250 do 2000W. Jednakże należy pamiętać, że maszynka do mielenia o mocy poniżej 500W, może nie poradzić sobie z mieleniem twardego mięsa. Wydajność maszynki do mielenia oznacza ilość zmielonego produktu w przeciągu jednej minuty. Na rynku dostępne są urządzenia, które potrafią zmielić nawet 3kg produktu w tym czasie. Oczywiście, skutkuje to także wyższą ceną takiej maszynki do mielenia. O czym na pewno nie można zapomnieć, podczas dokonywania decyzji o zakupie, to to, że istnieją takie urządzenia, których moc nie przekłada się na ich wydajność, co oznacza, że maszynki zarówno o mocy 500W, jak i te, których moc jest nieco wyższa, mielą podobną ilość produktu.

Warto zwrócić uwagę także na rodzaje końcówek. Zarówno ręczne maszynki do mielenia, jak i ich elektryczne odpowiedniki posiadają co najmniej dwa rodzaje końcówek, różniące się między sobą grubością oczek – im większe oczka, tym grubszy powinien być produkt mielony. Jednakże producenci, chcąc jak najbardziej sfunkcjonalizować oferowany przez siebie produkt, przygotowują konsumentom wiele innych rodzajów końcówek. Jeśli zakupiona maszynka do mielenia ma służyć nie tylko do mielenia mięsa, warto sprawdzić, jakie inne może mieć możliwości. Do najczęstszych końcówek należą te, które odpowiedzialne są za: szatkowanie mięsa oraz wyciskanie kiełbasy, ucieranie sera, szatkowanie warzyw czy mielenie maku, a także służące do: przygotowania musu owocowego, wyciskania soku czy zmielenia ziaren kawy, a w końcu przydatne do: formowania ciasteczek oraz kręcenia makaronu. Warto sprawdzić, czy najbardziej odpowiadające oczekiwaniom rodzaje końcówek, zostały dołączone do zestawu.

Producenci oraz ceny maszynek do mielenia

Spośród wielu producentów maszynek do mielenia można wymienić: Zelmer, Bosch, Braun, Moulinex, Clatronic, Grundig, Gorenje, których produkty, głównie ze względu na ich długoletnie doświadczenie w branży, zasługują na uwagę. Ceny maszynek do mielenia, w zależności od mocy, wydajności oraz posiadanych rodzajów końcówek, wahają się między 150-600zł, aczkolwiek są dostępne na rynku maszynki, których cena jest wyższa.

Tagi kategorii: do maszynki mielenia, do maszynka mięsa, do maszynki mięsa
^
No-cache: 0.4818 s. (IBM5-fcgi-1)