Młynki do kawy

107 produktów
Młynki do kawy

Młynki do kawy

O Młynkach do kawy

Każdy, kto lubi pić kawę, z pewnością wie, że ta kupiona w ziarnach i samodzielnie zmielona jest o wiele lepsza od tej, którą kupuje się już zmieloną. Aby jednak móc komfortowo w domowych warunkach rozdrabniać kawowe ziarna, należy kupić młynki do kawy. Różne rodzaje młynków do kawy mają różne parametry, które warto poznać zanim dokona się zakupu. Ważne jest też, by oprócz danych technicznych zainteresować się oceną jakości i porównaniem cen poszczególnych młynków, co pozwoli na zdobycie kompleksowej wiedzy o tych urządzeniach.

Ręczne młynki do kawy

Najstarszy i najbardziej rozpowszechniony rodzaj młynków do kawy to młynki ręczne. Są one nadal bardzo popularne z tego względu, że wiele osób uważa, że kawa w nich mielona jest najbardziej aromatyczna. Wpływa na to fakt, że używanie ręcznych młynków do kawy nie nagrzewa ziaren, dzięki czemu ich aromat zachowuje się w najwyższym stopniu. Inna zaleta tego rodzaju młynków to równomierne mielenie, które jest nader istotne jeśli chodzi o moc i smak przygotowywanej później kawy.

Jednak ręczne młynki do kawy mają też wady. Są one wolnoobrotowe i napędzane za pomocą korbki, przez co nakład pracy wkładany w zmielenie kawy musi być dość duży (1 porcja kawy = ok. 60-70 obrotów korbką). Inny minus, który dostrzegą zwłaszcza wielbiciele kawy typu espresso, to fakt, że młynki ręczne mielą ziarna dość grubo. Grubo zmielona kawa do espresso się nie nadaje, ale za to będzie dobrym rozwiązaniem dla właścicieli małych i dużych kawiarek.

Elektryczne młynki do kawy

Przygotowywanie dziennie wielu kaw lub po prostu brak czasu na ręczne mielenie prowadzi do tego, że na popularności stale zyskują elektryczne młynki do kawy. Urządzenia te dzielą się na udarowe i żarnowe. Każdy z tych rodzajów posiada swoje wady i zalety.

Udarowe młynki do kawy (znane też jako ostrzowe lub nożowe) umożliwiają mielenie tak kawy, jak i innego rodzaju ziaren. Mają one stosunkowo niskie ceny, ale za to ich ocena jakości jest niejednokrotnie niższa od młynków żarnowych. Podczas rozdrabniania w nich kawy powstaje pył, który wpływa na zwiększenie poziomu kwasowatości napoju. Dodatkowo ziarna mielone w młynku żarnowym nieznacznie się nagrzewają, przez co ich aromat może ulatywać.

Żarnowe młynki do kawy cechują się wyższymi cenami, ale ich ocena jakości jest także wyższa. Ich działanie zbliżone jest do działania młynków ręcznych, z tą jedna różnicą, że pracę za człowieka wykonuje automat. Odległość, jaka występuje między żarnami tych młynków, jest zmienna, dzięki czemu kawa może być mielona grubo lub drobno. W niektórych młynkach żarnowych można ustawić nie tylko grubość, ale i czas mielenia kawy, co umożliwi dokładne dopasowanie grubości do swoich potrzeb (grubiej zmielone ziarna – do kawiarek, drobniej – do ekspresów).

Ważne parametry młynków do kawy

Najważniejszy parametr młynków do kawy dotyczy tego, z czego wykonane są ich noże. Ręczne młynki do kawy powinny posiadać żarna żeliwne, zrobione ze staliwa (stopu węgla i żelaza) lub z ceramiki o wysokiej ocenie jakości. W urządzeniach elektrycznych najlepiej używać noży z nierdzewnej, utwardzanej, chromowanej stali.

Materiał, z którego wykonano obudowę danego młynka do kawy, ma wpływ tak na jego wytrzymałość, jak i na wygląd. Ręczne młynki są zazwyczaj drewniane, przy czym najlepiej, jeśli drewnem użytym do ich produkcji będzie buczyna lub olszyna. Młynki elektryczne to w głównej mierze obudowy stalowe, nierdzewne, chromowane. Występujące w nich pojemniki na zmieloną kawę robione są natomiast z tworzywa sztucznego, szkła lub stali.

Przy zakupie elektrycznych młynków do kawy należy zwrócić uwagę także na ich moc, prędkość obrotów i wydajność. Minimalna moc w domowych młynkach to około 150 W. Warto jednak zwrócić uwagę na urządzenia o większej mocy (200-900 W), których praca jest bardziej wydajna.

Prędkość obrotów w młynkach do kawy powinna być z kolei mała, bowiem wysokie obroty (mające poziom 1200-1400 na min.) będą nagrzewały mielone ziarna. Jeśli więc planuje się mielić duże ilości kawy – lepiej wybrać młynek z dużymi żarnami, ale niskimi obrotami.

Wydajność to parametr mówiący o tym, ile porcji kawy młynek jest w stanie zmielić w ciągu jednej minuty. Jeśli mieli się dwie-trzy porcje kawy dziennie, wtedy nie będzie on tak istotny jak w przypadku, w którym zaparzanych dziennie kaw jest cztery lub więcej. Dobre ekspresy do kawy pozwolą na zmielenie około 115-130 gram jej ziaren na minutę.

Ceny i producenci młynków do kawy

Popularni producenci elektrycznych młynków do kawy to m.in.: Krups, DeLonghi, KitchenAid, Bodum, Adler, Ascaso i Graef. Ręczne młynki do kawy to natomiast tacy producenci jak Tiamo, Zassenhaus, Peugeot, Kilo i Zest For Life.

Jeśli chodzi o ceny, to młynki do kawy mają je bardzo zróżnicowane. Zakup tanich młynków to kawy wiąże się z wydatkiem niecałych 40 zł, zaś droższe młynki do kawy to ceny nawet prawie 1 000 zł. Należy jednak pamiętać, że w przypadku młynków do kawy to nie ceny, a parametry i ogólna ocena jakości są najważniejsze.

Tagi kategorii: do kawy młynki, kawowe młynki, kawowy młynek
No-cache: 0.6709 s. (IBM5-fcgi)