zamknij
Ranking okapów

Okapy

-3 927 produktów
Dostosuj
Sortuj
Zobacz następne
Okapy

Okapy

O Okapach

Okapy to świetne rozwiązanie do każdej kuchni. Dzięki nim przykry zapach nie rozniesie się po domu, a powietrze będzie miało lepszą wilgotność i mniej zanieczyszczeń. Okapy to również bardzo dobre rozwiązanie dla osób palących tytoń, które nie chcą truć reszty domowników nieprzyjemnym zapachem dymu. Jest bardzo wiele rodzajów okapów. Różnią się one od siebie parametrami i oceną jakości. Dlatego przed zakupem warto dokonać porównania cen i funkcjonalności okapów

Pochłaniacze i wyciągi

Pierwszym kryterium, na jakie warto zwrócić uwagę kupując okapy, to ich zastosowanie, bowiem mogą one funkcjonować na dwa sposoby: jako pochłaniacze lub jako wyciągi. Pierwsza funkcja pracuje w systemie zamkniętym i lega na podłączeniu urządzenia do kanału wentylacyjnego. Zasysane powietrze przechodzi przez system filtrów zatrzymujących tłuszcze i substancje zapachowe, po czym, już czyste, wydmuchiwane jest z powrotem do kuchni. Trzeba jednak pamiętać, by regularnie wymieniać wkładki pochłaniające zapachy. Okapy, które funkcjonują jako wyciągi, również są podłączone do kanału wentylacyjnego. Różnią się od pochłaniaczy tym, że funkcjonują w tzw. obiegu otwartym. Oznacza to, że zasysane powietrze usuwane jest przez kanał wentylacyjny na zewnątrz. Służy to przede wszystkim obniżaniu temperatury w kuchni podczas gotowania. Zaletą okapów służących jako wyciąg jest to, że nie wymagają stosowania filtrów. Ich wadą jest natomiast to, że zazwyczaj nie można podłączyć ich w bloku.

Okapy kominkowe, podszafkowe, przyścienne, szufladowe i wyspowe

Okapy różnią się między sobą także pod względem umiejscowienia. W zależności od tego, gdzie okapy mają się znajdować, można wyróżnić następujące ich rodzaje: kominkowe, podszafkowe, przyścienne (narożne), szufladkowe (teleskopowe) i wyspowe.

Okapy kominkowe są mocowane bezpośrednio do ściany, bez możliwości zabudowy. Jest to rodzaj najczęściej spotykany w polskich domach. Oprócz elementu zasysającego okap ten posiada komin, w którym umieszczony jest silnik oraz rura wentylacyjna.

Okapy podszafkowe montowane są pod wiszącą szafką oraz są przeznaczone pod zabudowę. Ich zaletą są przede wszystkim małe gabaryty, a także duża gama kolorów dostępnych w sklepach.

Okapy przyścienne montowane są pomiędzy szafkami kuchennymi bezpośrednio do ściany. Mogą być również umieszczone w rogu pomieszczenia. Najczęściej mają kształt kwadratu. Ich wadą jest to, że zajmują dość dużą powierzchnię.

Okapy szufladkowe (teleskopowe) nie wpływają na wygląd kuchni, ponieważ są montowane w szafkach wiszących. Posiadają płytę pochłaniającą, której wysunięcie automatycznie uruchamia wentylator oraz oświetlenie.

Okapy wyspowe, jak sama nazwa podpowiada, montowane są nad tzw. wyspą, czyli najczęściej na środku sufitu. Ich zalety to bardzo duża wydajność i ładny wygląd. Wady natomiast to wysoka cena oraz brak możliwości montażu w małych kuchniach.

Ważne parametry okapów

Oprócz zastosowania oraz miejsca zamieszczenia istnieje wiele innych czynników, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie okapów. Dane techniczne, które powinny przykuć naszą uwagę to: wydajność, wymiary, sposób sterowania, a także poziom hałasu.

Wydajność jest to jeden z ważniejszych parametrów, którym powinno się kierować przy wyborze okapu. Określa ona ilość przefiltrowanego powietrza w ciągu godziny i jest podawana w metrach sześciennych na godzinę. Wydajność, jaka występuje w okapach, to od 200 m3/h do 1000 m3/h. Im wyższa wydajność, tym okap może skuteczniej oczyścić powietrze. Niestety z tym też wiąże się wyższa cena. Aby wybrać odpowiednią wydajność do naszej kuchni, należy pomnożyć jej powierzchnię z wysokością. Następnie otrzymaną wartość należy pomnożyć przez sześć – co da nam najniższą potrzebną wartość wydajności. Aby obliczyć maksymalną wartość trzeba pomnożyć wcześniej otrzymaną liczbę przez dwanaście.

Kolejnym parametrem, na jaki warto zwrócić uwagę przy zakupie okapów, są ich wymiary. Ważna jest przede wszystkim szerokość – nie powinna być mniejsza niż szerokość kuchenki, nad którą zostanie zawieszony. Szerokości okapów jakie można spotkać na rynku to od 40 cm do 90 cm.

W zależności od modelu okapy mogą być sterowane mechanicznie bądź elektronicznie. W przypadku sterowania mechanicznego regulacja odbywa się za pomocą przycisków i suwaków. Okapy ze sterowaniem elektrycznym obsługuje się za pomocą ekranu dotykowego. Taki rodzaj jest wygodniejszy i często umożliwia płynną regulację mocy pracy silnika lub natężenia oświetlenia.

Ostatni ważny parametr to mierzony w decybelach poziom hałasu. Najniższy poziom hałasu, jaki osiągają dostępne na rynku okapy, to 30 dB, a najwyższy – 70 dB. Poziom hałasu jest bardzo ważny zwłaszcza dla tych, którzy mają mieszkanie z aneksem kuchennym czy kuchnię otwartą. Najgłośniejsze modele bowiem z powodzeniem potrafią przeszkodzić w prowadzeniu niejednej rozmowy.

Okapy powinny być też odporne na działanie środków chemicznych, ścieranie, zadrapania, wysoką temperaturę, a także znaczny poziom wilgoci i tłuszczów. Dodatkowo powierzchnie wyciągów powinny być gładkie i łatwo dostępne do zmywania.

Ceny i producenci okapów

Ceny oferowanych przez producentów okapów są bardzo zróżnicowane. Zaczynają się już od 60 złotych, a kończą na nawet kilkunastu tysiącach złotych. Dlatego warto zapoznać się z ofertą dostępną na rynku i porównać ceny różnych rodzajów okapów.

Zastanawiając się, jaka firma produkująca omawiane urządzenia jest najlepsza, warto zwrócić uwagę na takie marki jak: Elica, Falmec, Akpo, Farber.

Tagi kategorii: kuchenny okap, okap, okapy
^
No-cache: 0.6818 s. (IBM5-fcgi-2)