Sokowirówki

220 produktów
Zdjęcie Zelmer JE1200
b
Zdjęcie ZELMER JE1200.5
b
Zdjęcie Zelmer ZJP1600B
b
Zdjęcie Zelmer ZJP1600W
b
Zdjęcie Severin ES 3567
b
Zdjęcie AMICA JK 3011
b
Zdjęcie Zelmer 496
b
Zdjęcie Zelmer 486
b
Zdjęcie Bosch MES 4000
b
Zdjęcie Bosch MES 4010
b
Zdjęcie RAVANSON SO-7010
b
Sokowirówki

Sokowirówki

O sokowirówkach

Do przygotowania świeżego, pełnego witamin i składników odżywczych soku owocowego lub warzywnego można użyć sokowirówki lub wyciskarki. Zastanawiając się, które urządzenie kupić, warto poznać jego podstawowe parametry. Sokowirówki i wyciskarki równie dobrze radzą sobie z większością warzyw i owoców, jednak sposób, w jaki działają, jest skrajnie różny. Sokowirówki uzyskują sok używając wirującego ostrza, a wyciskarki przygotowują go za pomocą specjalnego, ślimakowego wałka. Szeroki rynek sokowirówek i wyciskarek, na którym obecnych jest stosunkowo wielu producentów, powinien motywować użytkowników, by zrobili porównanie cen sokowirówek i wyciskarek, dokonująz przy okazji oceny jakości każdej z nich.

Sokowirówki - parametry

Moc sokowirówek popularnych producentów wynosi od 150 W do 600 W, przy czym do wyciskania soków z miękkich owoców i warzyw, jak np. pomarańcze czy pomidory, wystarczy najniższa moc. Do soku z marchwi lub buraków potrzebna będzie sokowirówka o większej mocy - około 200 W.

Materiał, z którego wykonane jest sitko sokowirówki, wpływa na smak soku. Mniejsze sitka z plastikowymi elementami gorzej radzą sobie z przygotowywaniem napoju, nie wyciskają dokładnie owoców i wymagają częstego czyszczenia. Dużo bardziej wydajne są sitka ze stali nierdzewnej z mikrosiatką, przez którą sok swobodnie przepływa do pojemnika.

Kolejnym parametrem, na który dobrze jest zwrócić uwagę przy zakupie sokowirówki jest wielkość pojemnika na sok, która w zależności od produktu waha się pomiędzy 0,5 litra a 1,5 litra. Jeśli urządzenie ma posłużyć do przygotowywania napoju dla jednej osoby, wystarczająca będzie pojemność 0,5 l, jeśli natomiast ma przyrządzić sok dla całej rodziny, warto wybrać zbiornik o pojemności większej niż 1 litr.

Istotna jest też wielkość pojemnika na odpady, który może pomieścić nawet 3,5 l miąższu i kawałków owoców. Im większy - tym rzadziej trzeba go opróżniać.

Wielkość otworu zasypowego, do którego wkłada się owoce lub warzywa, jest również istotnym parametrem. Nie w każdej sokowirówce jest on na tyle duży, by włożyć cały, duży owoc. W takim wypadku przez wrzuceniem np. jabłka należy je pokroić. By oszczędzić jak najwięcej czasu dobrze jest sprawdzić czy otwór w wybranym urządzeniu jest wystarczającej wielkości, czy np. zmieści się w nim w całości średnie jabłko.

Wyciskarki - parametry

Ze względu na rodzaj wykorzystywanego wałka, wyciskarki dzielimy na kilka typów.

Wyciskarki jednoślimakowe z ostrzem posiadają jeden wałek jednoślimakowy oraz ostrze, dzięki czemu pracują szybciej niż wyciskarki z wałkiem jednoślimakowym bez ostrza, jednak nie zachowują wszystkich wartości odżywczych owoców. Ostrze powoduje napowietrzenie soku, podobnie jak w sokowirówkach, w związku z czym napój musi zostać wypity zaraz po przygotowaniu.

Wyciskarki jednoślimakowe bez ostrza posiadają jeden wałek ślimakowy, sok uzyskiwany z owoców jest pełnowartościowy. Czas przygotowania jest nieco dłuższy niż w przypadku modeli jednoślimakowych z ostrzem, ale można przygotować go rano i wypić wieczorem.

Wyciskarki dwuślimakowe bez ostrza posiadają dwa wałki ślimakowe, są bardziej efektywne i wyciskają owoce do ostatniej kropli, zachowując wszystkie składniki odżywcze, witaminy i enzymy. Pracują jednak powoli, więc przygotowanie 2 l soku zajmie około 13-15 minut.

Moc wyciskarek może wynosić od 100 do 450 W. Podobnie jak w przypadku sokowirówek, do twardszych owoców i warzyw należy wybrać urządzenie o większej mocy (min. 150 W), natomiast do miękkich wystarczy wyciskarka o najniższej mocy.

Niektóre wyciskarki posiadają wygodne funkcje dodatkowe, dzięki którym przygotowanie soków przebiega sprawniej i szybciej. Przed zakupem urządzenia warto sprawdzić czy możliwe jest automatyczne odprowadzanie miąższu, dzięki czemu nie trzeba wyłączać, rozkręcać i czyścić urządzenia, jeśli pojemnik zapełni się w trakcie przygotowywania soku; wymienianie wałków ślimakowych, bardzo wygodne dla wszystkich, którzy lubią różnorodność. W zależności od tego czy owoce są twarde czy miękkie można zastosować inne typy wałków i zoptymalizować działanie wyciskarki; umieszczenie gumowych nóżek, które pozwalają na bezpieczne korzystanie z urządzenia, które nie ześlizguje się z blatu w trakcie pracy.

Producenci i ceny sokowirówek i wyciskarek

Najbardziej znanymi producentami sokowirówek i wyciskarek są firmy: Ariete, Bosch, Moulinex, Philips oraz Zelmer. Najtańsze ręczne wyciskarki można kupić już za niecałe 15 zł, natomiast najbardziej rozbudowane modele to ceny rzędu 5 tys.zł. Sokowirówki są nieco tańsze, ceny najdroższych urządzeń nie przekraczają 2 tys.zł, a dobrej jakości sprzęt można kupić już za około 150-300 zł.

Tagi kategorii: i sokowirówki wyciskarki, sokowirówka, sokowirówki
No-cache: 0,6749 s. (IBM5-fcgi)