Oferty: 1000+
  • expand_moreSortuj
  • filter_listFiltruj
 
1 2 3 4 5 >
Informacja o wynikach: prezentując produkty uwzględniamy ich dopasowanie, ceny, promocje, kupony rabatowe, opłaty ponoszone przez sprzedawców oraz popularność produktów wśród użytkowników. Dokładamy starań, aby prezentować wysokiej jakości i aktualne informacje.

Podobne strony

Zasada działania, rodzaje, parametry

  • wysuszy grzyby, owoce, warzywa, zioła i mięso przy pomocy jednego urządzenia
  • z wentylatorem lub promiennikiem
  • z szeregiem funkcji dodatkowych

Jak działa?

Składa się z dwóch podstawowych elementów - systemy grzewczego oraz piętrowo ułożonych sit, na których na których kładziemy pokrojone grzyby, ale także owoce czy warzywa. Sita ułożone są jedno na drugim i najczęściej jest ich od 3 do nawet kilkunastu. Obudowa jest przezroczysta, dzięki czemu możemy podglądać, jak przebiega cały proces.
Za odpowiednie suszenie żywności odpowiada grzałka, wentylator oraz system sterowania. Po włączeniu urządzenia grzałka zwiększa temperaturę a wentylator wypycha ogrzane powietrze do góry wędrując w ten sposób przez wszystkie poziomy. Oczywiście im większa moc urządzenia, tym sprawniej będzie przebiegać suszenie.

Rodzaje dehydratorów

Kształt:

  • prostokątne
  • okrągłe
Suszarki do grzybów: prostokątna (po lewo) oraz okrągła (po prawo)

Zamykanie:

  • z przodu - kształtem przypominają kuchenki mikrofalowe. Nie ma możliwości rozbudowy o kolejne sitka
  • od góry - najprostszy model, sitka nakładamy jeden na drugim, możliwa jest często jego rozbudowa
Suszarki spożywcze: otwierana od przodu (po lewo) oraz otwierana od góry (po prawo)

Sposób suszenia:

  • nawiew powietrza - grzałka nagrzewa powietrze i wentylator rozprowadza je po całym urządzeniu
  • promieniowanie podczerwone - system grzewczy oparty jest o lampy, emitujące promieniowanie podczerwone, imitujące promienie słońca. Nagrzewnica umieszczona jest na bokach urządzenia.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

  • Moc - im większa moc, tym szybciej wysuszymy nasze produkty, niesie to jednak za sobą ryzyko wysuszenia cieńszych plasterków na wiór.
  • Liczba pięter - ważny parametr szczególnie w przypadku gdy mamy zamiar suszyć duże ilości produktów. Część z suszarek ma możliwość dokupienia kolejnych sit.
  • Wysokość sit - przydatne do suszenia grzybów z wysokimi kapeluszami.
  • Regulacja mocy - niektóre modele posiadają tylko 3 stopnie regulacji, przez co nie mamy dużego wpływu na temperaturę suszenia. Dużo lepszym wyborem będzie pokrętło z termoregulatorem. W tym przypadku możemy dokładnie regulować temperaturę np: w przedziale 35-70 stopni Celsjusza.
  • Zużycie energii - wyższa moc to sprawniejsze suszenie żywności, ale pociąga to za sobą wyższe zużycie prądu. Jeśli często będziemy suszyć, warto wybrać urządzenie energooszczędne.
  • Hałas - często pracują po kilkanaście godzin co może przełożyć się na pracę w godzinach nocnych. Jeśli mamy małe mieszkanie to poziom hałasu może nam przeszkadzać w śnie, najczęściej generują hałas w zakresie od 40 do 70 dB.

Dodatkowe funkcje, które mogą przydać się w codziennym użytkowaniu:

  • Programy suszenia - każdy z suszonych produktów wymaga innej temperatury suszenia, jeśli nie jesteśmy pewni, jakie temperatury są odpowiednie dla ziół, grzybów czy mięs, warto wybrać model z programami suszenia, wtedy wystarczy wybrać rodzaj produktu a urządzenie ustawi parametry za nas.
  • Ochrona przed przegrzaniem - zapobiega uszkodzeniu poprzez wyłączenie jej gdy urządzenie osiągnie określoną temperaturę.
  • Obrotowe sita - dzięki nim produkty zostaną równomiernie wysuszone.
  • Termostat - pozwala na utrzymanie stałej temperatury suszenia.
  • Timer - pozwala na ustawienie czasu pracy urządzenia i jego automatyczne wyłączenie.
  • Alarm dźwiękowy - Po upływie czasu ustawionym w minutniku urządzenie wyda dźwięk.
Grzyby i owoce ułożone na sitkach, gotowe do suszenia

Najczęściej zadawane pytania

  • Na co zwrócić uwagę przy zakupie suszarki?

    Jeśli planujemy używać dosyć często i umieszczać w niej duże ilości produktów warto wybrać urządzenie z dużą ilością wysokich sit. Ponadto aby dehydratacja przebiegała sprawnie należy wybrać urządzenie z większą mocą, minimum to 400 W. Warto żeby posiadała również ochronę przed przegrzaniem dla naszego bezpieczeństwa, termostat i płynną regulację temperatury. Przydatne również mogą okazać się programy suszenia, jeśli jest to nasze pierwsze urządzenie i nie mamy w tej kwestii doświadczenia z doborem temperatury.  Warto zajrzeć do naszego rankingu suszarek spożywczych.

  • Suszarka do grzybów czy piekarnik?

    Zdecydowanie lepiej ze względów ekonomicznych kupić mimo wszystko suszarkę. Suszenie w piekarniku mocno zwiększa koszty tego zabiegu ponieważ trwa on bardzo długo a dodatkowo wymaga uchylonych drzwiczek.

Opinie klientów

4.6
Opinii: 17
Jak weryfikujemy opinie?

Częste zalety

  • cicha praca
  • szybkie suszenie
  • duża ilość sitek

Częste wady

  • głośna praca
  • wolne suszenie

Opinie z ostatnich 12 miesięcy

Ocena 571%

Ocena 424%

Ocena 36%

Ocena 20%

Ocena 10%


Rozwiń podsumowanie >

Dodaj opinię

Wypełnienie ankiety pomoże innym klientom w wyborze produktu oraz służy zwiększaniu jakości obsługi w Okazje.info.

1. Twoje dane

2. Ocena produktu

3. Twoja opinia o produkcie

4. Zakupiony produkt

5. Wady i zalety

Administratorem Twoich danych osobowych jest Grupa Okazje Sp. z o.o. z siedzibą w Al. Tadeusza Kościuszki 23/25, 90-418 Łódź. Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu realizacji zamówionych przez Ciebie usług. Masz prawo dostępu do swoich danych, ich poprawiania i usunięcia.

Prosimy o wypełnienie pól, które zostały oznaczone na czerwono.

wg trafności od najnowszych od najstarszych wg popularności
+ dodaj opinię
zdzich, 28.08.2022
212
5.0
Suszarka na grzyby ma 5 pięter, jak dla mnie to dobra ilość. Polecam
Kupiony produkt: Suszarka do grzybów, owoców, warzyw i ziół 125 W
Więcej opinii

Porównanie

Mpm MSG-01 Mpm MSG-01 Mpm MSG-06 Mpm MSG-06 Graef DA 506 Graef DA 506 Concept SO4000 Concept SO4000
Moc 250 W 400 W 630 W 500 W
Ilość sit 5 6 6 5
Średnica/szerokość sit 28 cm 30 cm 29,5 cm 30 cm
Sposób suszenia Nawiew Nawiew Nawiew Promieniowanie
Regulacja temperatury Nie Nie Tak Tak
 
^