Do wyboru mamy dwa typy piecyków koza: żeliwne lub stalowe. Żeliwo znacznie lepiej magazynuje ciepło, a do tego jest tańsze i pięknie zdobione. Z drugiej strony koza ze stali szybko się nagrzewa, dzięki czemu możemy szybko osiągnąć odpowiednią temperaturę pokoju.
Piec koza
- Sortuj
- Filtruj
Właściwości i rodzaje pieca koza
- Wykonany z żeliwa lub stali
- Ma niewielkie wymiary i pasuje do różnych wnętrz
- Wnętrze wyłożone cegłą szamotową lub z ceramicznym wkładem
Czym jest piec koza?
Piec koza to charakterystyczny kominek wolnostojący, znany i stosowany już od 1700 roku. Pierwsze urządzenia tego typu wykonane były z kafli ceramicznych, aby ostatecznie przekształcić się w żeliwne lub stalowe konstrukcje, oparte na czterech nóżkach. Piecyk ten początkowo był zawsze zamykany, bez przedniej szyby, przez co ciepło kumulowało się w cegłach szamotowych, którymi obłożone było wewnętrzne palenisko. Przez to po rozpaleniu w nim ognia bardzo długo utrzymywał temperaturę, oddając je nawet całą noc. Ze względu na swoje wymiary, ogrzewał zawsze jedno pomieszczenie. Paliwo, stosowane w piecach koza, to najczęściej drewno kominkowe lub inne paliwa stałe, takie jak pellet, węgiel czy ekogroszek.




Piec koza - żeliwo lub stal
Współczesne piece kozy wykonywane są z dwóch materiałów - żeliwa lub stali nierdzewnej. Niezależnie od wykorzystanego tworzywa, często wkład w piecyku jest ceramiczny lub z cegieł szamotowych - dzięki temu długo utrzymuje ciepło nawet po wypaleniu się użytego opału. Wybierając ten rodzaj kominka wolnostojącego, musimy wziąć pod uwagę cechy charakterystyczne stopów metali:
- piecyk koza żeliwny - wykonany z tego materiału piecyk jest bardzo ciężki, jako że żeliwo stosuje się w formie odlewów. Dzięki temu koza jest bogato zdobiona, a do tego wytrzymała. Kominek żeliwny nagrzewa się wolno, ale jednocześnie powoli oddaje ciepło. Znakomicie zatem nadaje się na piecyk, który ma dogrzewać pomieszczenie przez długie godziny.
- piecyk koza stalowy - piecyki ze stali nierdzewnej potrzebują dodatkowego wkładu ceramicznego, jako że stal bardzo szybko oddaje ciepło. Piecyk taki jest również mniej ozdobny, skonstruowany z płaskich, spawanych elementów. Polecany jest szczególnie dla osób, które nie potrzebują całonocnego dogrzewania, a chcą jedynie cieszyć się widokiem płomienia. Kozy stalowe najczęściej wyposażone są w przednią szybę, dzięki której możemy monitorować stan ognia.

Piecyk koza - odprowadzanie spalin
Wybierając piecyk koza, musimy wziąć pod uwagę, że produkuje on spaliny. Koniecznie zatem musi być podłączony do przewodu kominowego. Pamiętajmy, że nie zawsze mamy możliwość montażu. Dotyczy to zwłaszcza mieszkań w blokach czy kamienicach. Choć mogą one posiadać instalację kominową, dostęp do niej uzależniony jest od zgody spółdzielni lub wspólnoty oraz tego, czy jest aktualnie wykorzystywana do ogrzewania całego budynku. Jeżeli nie otrzymamy zgody, musimy zadowolić się urządzeniami na prąd, takimi jak farelka lub kominek elektryczny, które nie generują spalin. W domach jednorodzinnych, jeżeli tylko mamy komin, podłączenie kozy nie będzie stanowiło problemu, zarówno technicznego, jak i prawnego.


Najczęściej zadawane pytania
-
Jaki piec koza wybrać?
-
Czy piecyk koza można podłączyć do wentylacji?
Generowane przez piecyk koza spaliny nie różnią się od tych, jakie generuje zabudowany kominek czy piec. W związku z tym wpuszczanie spalin w wentylację, gdzie często stosuje się rury PCV, może doprowadzić do uszkodzenia systemu, a nawet pożaru. Kozę podłączamy wyłącznie do przewodu kominowego lub wypuszczamy za pomocą specjalnej rury do komina na zewnątrz budynku.
Galeria zdjęć
Opinie klientów
Opinie z ostatnich 12 miesięcy
Ocena 5100%
Ocena 40%
Ocena 30%
Ocena 20%
Ocena 10%