- Sortuj
- Filtruj
- Wg ceny
Witamina B - rodzaje, działanie, stosowanie
- Bezpieczne nawet dla małych dzieci i kobiet w ciąży
- Łatwy sposób na poprawę funkcjonowania organizmu
- Witamina B posiada szeroką grupę: B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12
Formy witaminy B
Witamina B posiada różne formy, które nie wykazują większych różnic. Formę witaminy B wybiera się pod swoje upodobania. Dostępne są cztery formy:
- Kapsułki/tabletki - nieco dłużej wchłania się w organizm niż w przypadku pozostałych form
- Tabletki musujące - rozpuszczalne w wodzie i szybko się wchłania w organizm
- Krople - dodawane do wody lub podawane bezpośrednio do jamy ustnej i szybko się wchłania w organizm
- Proszek - rozpuszczalne w wodzie i szybko się wchłania w organizm
Funkcje witaminy B
Pod witaminą B kryje się wiele różnych jej rodzai. Każda z nich działa w inny sposób na organizm:
Witamina B1 (tiamina)
- Umożliwia prawidłową pracę całego układu krążenia i serca
- Uczestniczy w procesach metabolicznych
- Usuwa nadmiar kwasu pirogronowego i mlekowego z organizmu
Witamina B2 (ryboflawina)
- Wspiera narząd wzroku
- Wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego
- Wspiera układ nerwowy
Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy)
- Chroni przed osłabieniem
- Chroni przed bólem głowy
- Chroni przed schorzeniami skórnymi
Witamina B4 (cholina)
- Utrzymuje właściwą budowę komórek
- Reguluje pracę mięśni i mózgu
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
- Oddziałuje na przemiany białkowo-tłuszczowe
- Obniża stężenie cholesterolu we krwi
Witamina B6 (pirydoksyna)
- Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- Pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek
- Przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej
Witamina B7 (biotyna)
- Poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci
Witamina B8 (inozytol)
- Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i rozrodczego
- Wpływa na stan skóry
- Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające
- Wpływa na insulinowrażliwość komórek
Witamina B9 (kwas foliowy)
- Wytwarza czerwone krwinki
- Metabolizm homocysteiny
- Bierze udział w syntezie czerwonych krwinek
Witamina B12 (kobalamina)
- Poprawia funkcje umysłowe
- Wzmacnia układ odpornościowy

Niedobory witaminy B
Powodem niedoboru witaminy B może być spożywanie wysoko przetwarzanej żywności, które są okrojone z witamin i soli mineralnych na rzecz dodatków chemicznych, poprawiających zapach, smak i konsystencję produktów. Przy niedoborze witaminy B mogą wystąpić następujące objawy:
- Witamina B1 (tiamina) - uszkodzenia układu nerwowego, zanik mięśni oraz niewydolność krążenia
- Witamina B2 (ryboflawina) - nadwrażliwość na słońce, zawroty głowy, pieczenie oczu
- Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy) - występowanie biegunki, zapalenia skóry i zaburzeń psychicznych
- Witamina B4 (cholina) - gromadzenia się lipidów w wątrobie
- Witamina B5 (kwas pantotenowy) - zmiany skórne, utrudnione gojenie się ran oraz siwienie włosów
- Witamina B6 (pirydoksyna) - utrata apetytu, biegunka, zmęczenie, wymioty, nadpobudliwość
- Witamina B7 (biotyna) - zmiany zapalne skóry, wypadające włosy
- Witamina B8 (inozytol) - odczucie niepokoju, drażliwość, stan zdenerwowania oraz ataki paniki
- Witamina B9 (kwas foliowy) - pogorszenie nastroju, stany depresyjne lub psychotyczne, mrowienie oraz drętwienie rąk i nóg
- Witamina B12 (kobalamina) - rozdrażnienie, zmęczenie, lęk oraz depresja

Osoby ze zwiększonym zapotrzebowaniem na witaminę B
Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego. Osoby ze zwiększonym zapotrzebowaniem to:
- Kobiety w ciąży
- Weganie i wegetarianie
- Seniorzy
- Z chorobami serca i nowotworami
- Z chorobami krążenia i nerek
- Uzależnienie od alkoholu
- Chorujące na cukrzycę
- Chorujące na depresję
- Zarażone wirusem HIV i chore na AIDS
Przedawkowanie witaminy B
Witaminę B jak każdą inną można przedawkować. W większości nie odczujemy żadnych skutków ubocznych. Wyjątkiem są:
- Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy) - przy przedawkowaniu może występować wysypka. Objawy zaczerwienienia, pieczenia i uczucie palenia na skórze
- Witamina B4 (cholina) - może wystąpić silna biegunka, mdłości, potliwość ciała
- Witamina B5 (kwas pantotenowy) - przy przedawkowaniu może występować biegunka
- Witamina B9 (kwas foliowy) - przy przedawkowaniu może występować bezsenność, depresja czy zaburzenia układu pokarmowego
- Witamina B12 (kobalamina) - przy przedawkowaniu może występować krwotok z nosa
Występowanie witaminy B
Witaminy z grupy B są szeroko spotykane w wielu produktach spożywczych. Najczęściej możemy spotkać je w jajach, rybach czy kaszy.
- Witamina B1 (tiamina) - jaja, pieczywo pełnoziarniste, ryby, niełuskane ziarno pszenicy, płatki owsiane, kiełki zbożowe, ryby, wątroba, ziemniaki, wieprzowina, słonecznik, fasola, orzechy, groch, drożdże
- Witamina B2 (ryboflawina) - ser żółty, podroby, jogurt, ser, pieczywo białe i pełnoziarniste, mięso, kiełki zbożowe, drożdże, mleko
- Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy) - ziarna pszenicy, chleb pełnoziarnisty i biały, jabłka, pomarańcze, ziemniaki, groszek, szpinak, kapusta, marchew, mięso cielęce i wieprzowe, makrela, wątroba, drożdże
- Witamina B4 (cholina) - jaja, pomidory, szpinak, ser, orzechy, ryby, sałata
- Witamina B5 (kwas pantotenowy) - płatki owsiane, szpinak, marchew, kapusta, drożdże, wątroba wieprzowa i cielęca, jaja, pieczywo białe i pełnoziarniste, mięso wieprzowe i wołowe
- Witamina B6 (pirydoksyna) - kasza gryczana, chleb biały i pieczywo razowe, kiełki, ziemniaki, kapusta, groch, fasola, ryby, drób, soja, orzechy, banan, ziarno pszenicy
- Witamina B7 (biotyna) - mleko, ser, jajka, olej rzepakowy i słonecznikowy, ciemny ryż, warzywa (buraki, cebula, kukurydza, kalafior, groszek), owoce (banany, arbuz, brzoskwinie, winogrona), ryby
- Witamina B8 (inozytol) - mleko, jaja, cytrusy, warzywa pełnoziarniste
- Witamina B9 (kwas foliowy) - produkty mleczne, nasiona roślin strączkowych, dynia, orzechy, migdały, szpinak, nać buraków, wątroba, kasza jęczmienna
- Witamina B12 (kobalamina) - nerki, wątroba, ryby, drób, jaja, kiełki, ryż, drożdże, warzywa zielone, produkty mleczne i sery żółte, mięso wołowe i wieprzowe
Galeria zdjęć
Opinie klientów
Częste zalety
- dobra cena
- łatwo przyswajalne
- dobry skład
- skuteczne
Częste wady
Opinie z ostatnich 12 miesięcy
Ocena 5100%
Ocena 40%
Ocena 30%
Ocena 20%
Ocena 10%
Zalety: dobra cena, łatwo przyswajalne, dobry skład
Zalety: dobra cena, łatwo przyswajalne, dobry skład, skuteczne
Zalety: łatwo przyswajalne, dobry skład
Zalety: dobry skład, skuteczne
Zalety: łatwo przyswajalne, dobry skład
Zalety: dobra cena, łatwo przyswajalne, dobry skład
Zalety: dobra cena, łatwo przyswajalne, dobry skład, skuteczne
Zalety: dobry skład, skuteczne
Zalety: łatwo przyswajalne, dobry skład
Zalety: dobra cena, łatwo przyswajalne, dobry skład, skuteczne