Wszystko zależy od tego, jak często i jakie potrawy na nim przygotowujemy. Jeżeli jedynie kilka razy w roku celebrujemy długie weekendy na świeżym powietrzy grillowaną kiełbaską, otwarty grill węglowy będzie dobrym wyborem, jako że jest lekki, często składany, a przede wszystkim najtańszy ze wszystkich opcji. Dla fanów grillowania nie ma jednak innej możliwości i muszą oni wybrać grill zamknięty, który pozwala na wykonanie bardziej skomplikowanych dań.

Grill węglowy
Liczba ofert: 1102Do przygotowywania pachnących dymem mięs, warzyw i ryb.
- Ceny
- Informacje
- Opinie
Grill węglowy - najpopularniejszy sprzęt do wiosennego grillowania
- Wykorzystujący jako paliwo węgiel drzewny lub brykiet
- W formie otwartego paleniska lub zamkniętej komory
- Z rusztem ze stali nierdzewnej lub żeliwa
Wiosna w Polsce to bez wątpienia czas grillowania. Dym paleniska, skwierczenie kiełbasek i radosny śmiech pobrzmiewają z każdego ogrodu, tarasu czy parku. I choć do wyboru mamy bardzo wiele różnych rodzajów grillów, zasilanych wieloma rodzajami paliwa, nadal królują te najprostsze, choć znacznie mniej funkcjonalne grille węglowe. Choć wymagają o wiele więcej doświadczenia, aby osiągnąć odpowiedni poziom upieczenia mięsa niż np. grille gazowe, to właśnie je znajdziemy w każdym domu, często również jako zapasowy grill ogrodowy czy też sprzęt turystyczny. Sprawdź, jakie typy możesz znaleźć i jakie akcesoria dodatkowe warto mieć podczas ich używania.

Charakterystyczny aromat
Grill na węgiel oczywiście nie korzysta z węgla kamiennego czy brunatnego. Przygotowanie jedzenia na czymś takim dokonałoby istnego spustoszenia w naszym organizmie. Paliwem do grillowania jest węgiel drzewny. Pali się on długo, daje bardzo wysoką temperaturę, a do tego jego spaliny są stosunkowo nieszkodliwe dla naszego żołądka. Zaletami takiego grilla są jego stosunkowo niewielka cena, brak konieczności podłączenia go do sieci elektrycznej lub gazowej, ale przede wszystkim smak potraw. Tylko węgiel drzewny lub wykonany z niego brykiet zapewnia ten charakterystyczny aromat dymu i wędzonego mięsa, który nie da się podrobić w żaden inny sposób. To dlatego, mimo że grille węglowe mają wiele wad, są najczęściej spotykanymi paleniskami w naszych ogrodach i działkach.

Do wad grilla węglowego musimy zaliczyć przede wszystkim bardzo dużą trudność rozpalenia węgla drzewnego. Wykorzystuje się do tego dodatkowe akcesoria, takie jak dmuchawy do grilla oraz przede wszystkim rozpałkę. To łatwopalne materiały, które mają za zadanie utworzyć na tyle wysoką temperaturę, aby węgiel zaczął się palić. Pamiętajmy, aby nie układać mięsa, gdy rozpałka jeszcze się nie wypaliła - często wykorzystuje się w niej środki chemiczne, które, choć w niewielkich ilościach nieszkodliwe, zepsują smak jedzenia. Dodatkowo węgiel brudzi znacznie bardziej niż np. gaz, co wymaga dokładniejszego czyszczenia grilla. Potrzebujemy naprawdę dobrej szczotki do czyszczenia grilla, aby pozbyć się nie tylko tłuszczu, ale i sadzy.

Rozwiązania konstrukcyjne
Choć z pozoru tak proste, grille węglowe występują w całej gamie typów i kształtów, które mają znaczący wpływ na sposób korzystania z nich oraz jakość i smak wykonanych na nich potraw. Podstawowy podział, jaki możemy przyjąć, dotyczy bardzo istotnego elementu, mianowicie pokrywy:
- grille otwarte - czyli najprostsze konstrukcje, składające się z paleniska i uwieszonego nad nim rusztu. Ich zaletą jest przede wszystkim niewielki rozmiar, to one najczęściej zabierane są na grillowanie w plenerze, jako że wiele modeli jest składanych i może z łatwością zmieścić się do piknikowej torby. Ich dużą wadą jest to, że mnóstwo ciepła ucieka, przez co czas grillowania znacznie się wydłuża. Dla osób, które korzystają z grilla sporadycznie i pieką wyłącznie kiełbaski lub karkówkę będą jednak znakomitym wyborem. Innym rodzajem grilla węglowego otwartego jest palenisko ogrodowe, nad którym podwiesza się ruszt. Ma znacznie większą powierzchnię, nadaje się zatem znakomicie jako zamiennik ogniska dla dużej grupy osób.
- grille zamknięte - posiadają specjalne przykrycie, na zawiasach lub na śruby, które szczelnie przykrywa całe palenisko i ruszt. Dzięki temu ciepło oraz dym nie wydostają się na zewnątrz. Ma to znaczący wpływ na smak mięsa czy ryb, które można na nich wykonać. To urządzenia przeznaczone do bardziej skomplikowanych dań, takich jak steki, kurczak, a nawet pizza. Pokrywa sprawia, że temperatura wewnątrz jest znacznie wyższa, a dania zyskują charakterystyczny, dymny aromat.

Istotne jest również to, jaki kształt ma grill, a co za tym idzie jego ruszt. Istnieją dwa rozwiązania, wykorzystywane w grillach węglowych:
- okrągłe - swego czasu najpopularniejszy rodzaj grilla. Okrągłe palenisko i ruszt zajmują mniej miejsca, ale jednocześnie powierzchnia do układania mięsa jest niewielka i ograniczona do jednego poziomu.
- prostokątne - większe, bardziej pojemne, a dodatkowo bardzo często wyposażone w kilka rusztów, które umieszczane są na kolejnych poziomach. Dzięki temu możemy ułożyć dużą ilość produktów, ale również dostosować temperaturę do danego typu mięsa, warzywa czy ryby.

-
Z czego powinien być ruszt?
Grille węglowe składają się zawsze z trzech podstawowych elementów: paleniska, najczęściej stalowego, nóżek, często z kółkami oraz przede wszystkim rusztu, od którego w dużej mierze zależy czas smażenia i smak mięsa. Są dwa rodzaje rusztów, które wykorzystuje się w grillach opalanych węglem drzewnym:
- ze stali nierdzewnej - bardzo popularne, zwłaszcza w tańszych wersjach grilli węglowych. To cienkie, ale bardzo wytrzymałe pręty zespawane w charakterystyczną kratkę. Są bardzo lekkie, trudno je przepalić, a stosunkowo łatwo wyczyścić. Ciężko jednak grillować na nich np. stek, jako że powierzchnia styku rusztu z mięsem jest mała, a barak kontroli nad płomieniem w grillach węglowych sprawia, że często spalimy nasz posiłek.
- z żeliwa - twardy, ale kruchy metal, z którego wykonuje się ciężkie odlewy. Ruszty żeliwne są porowate, przez co trudno je wyczyścić, ale zapewniają znakomity komfort termiczny dla mięsa. Długo się nagrzewają, ale równie długo wytracają ciepło. To zdecydowanie ruszty dla zaawansowanych mistrzów grillowania, którzy za pomocą właściwości tego metalu mogą wykonać wyborne steki, ryby czy karczki.
Lund Grill węglowy przenośny ze stalowym rusztem
Najczęściej zadawane pytania
-
Czy wybrać grill węglowy z pokrywą czy bez?
-
Czy warto wybrać grill węglowy jednorazowy?
Jeżeli mieszkamy w mieście, nie tylko mamy problemy z przechowywaniem grilla, ale również ze znalezieniem miejsca na jego rozpalenie. W związku z tym rzadko kiedy posiadamy w mieszkaniach grille, zamiast tego wybierając grille węglowe jednorazowe. Nie jest to jednak optymalne rozwiązanie. Głównym problemem jest to, że wykonane są one z aluminium, a kratka rusztu nie wisi, a leży na węglu. Przez to nawet wykonanie jednej kiełbaski jest problematyczne, jako że pali się ona z zewnątrz, w środku pozostając niedopieczona. Lepszym zatem wyjściem jest wybranie małego, składanego grilla przenośnego, który zajmuje tyle samo miejsca co jednorazówka, jest tani, a ma wszystkie cechy prawdziwego grilla
-
Co wybrać na grill węglowy - węgiel drzewny czy brykiet?
Odpowiedź na to pytanie może być zaskakująca, ale najlepiej i to, i to, wymieszane na palenisku. Węgiel drzewny łatwiej się rozpala, osiąga też wyższą temperaturę. Brykiet natomiast pali się powoli, przy czym rozpalenie go to bardzo trudne zadanie. Wymieszanie obydwu paliw daje nam znakomity efekt - węgiel drzewny szybko zapewnia odpowiednią temperaturę, a brykiet utrzymuje ją przez długi czas.
Galeria zdjęć
Opinie klientów
Częste zalety
- stabilny
- dobre wykonanie
- dobra cena
- wysoka jakość
- dobrej jakości materiały
- szybki montaż
- zgodny z opisem
- łatwo się czyści
- równomierne podgrzewanie
Częste wady
Opinie z ostatnich 12 miesięcy
Ocena 5100%
Ocena 40%
Ocena 30%
Ocena 20%
Ocena 10%
Zalety: dobre wykonanie, łatwo się czyści, stabilny, wysoka jakość
Zalety: dobrej jakości materiały, dobre wykonanie, łatwo się czyści, równomierne podgrzewanie, stabilny, szybki montaż
Zalety: dobra cena, dobre wykonanie, łatwo się czyści, zgodny z opisem
Zalety: stabilny
Zalety: dobra cena, dobre wykonanie, łatwo się czyści, stabilny, szybki montaż
Zalety: szybki montaż, łatwo się czyści
Zalety: łatwo się czyści, dobra cena, dobre wykonanie, wysoka jakość
Zalety: równomierne podgrzewanie, dobre wykonanie, stabilny
Zalety: dobra cena, łatwo się czyści, zgodny z opisem