Wszystko zależy od tego, jak często i jakie potrawy na nim przygotowujemy. Jeżeli jedynie kilka razy w roku celebrujemy długie weekendy na świeżym powietrzy grillowaną kiełbaską, otwarty grill węglowy będzie dobrym wyborem, jako że jest lekki, często składany, a przede wszystkim najtańszy ze wszystkich opcji. Dla fanów grillowania nie ma jednak innej możliwości i muszą oni wybrać grill zamknięty, który pozwala na wykonanie bardziej skomplikowanych dań.
Grill węglowy
- Sortuj
- Filtruj
- Wg ceny
Grill węglowy - wykorzystywane paliwo i budowa paleniska
- Wykorzystujący jako paliwo węgiel drzewny lub brykiet
- W formie otwartego paleniska lub zamkniętej komory
- Z rusztem ze stali nierdzewnej lub żeliwa
Grill węglowy - charakterystyka
Paliwem do grillowania jest węgiel drzewny. Pali się on długo, daje bardzo wysoką temperaturę, a do tego jego spaliny są stosunkowo nieszkodliwe dla naszego żołądka. Zaletami opalanego węglem grilla są jego stosunkowo niewielka cena, brak konieczności podłączenia do sieci elektrycznej lub gazowej, ale przede wszystkim smak potraw. Tylko węgiel drzewny lub wykonany z niego brykiet zapewnia charakterystyczny aromat dymu i wędzonego mięsa. Grille węglowe są najczęściej spotykanymi paleniskami w naszych ogrodach i działkach. Trudność sprawia natomiast rozpalenie węgla drzewnego. Wykorzystuje się do tego dodatkowe akcesoria, takie jak dmuchawy do grilla oraz przede wszystkim rozpałkę.


Rozwiązania konstrukcyjne
Choć z pozoru tak proste, grille węglowe występują w całej gamie typów i kształtów, które mają znaczący wpływ na sposób korzystania z nich oraz jakość i smak wykonanych na nich potraw. Podstawowy podział, jaki możemy przyjąć, dotyczy bardzo istotnego elementu, mianowicie pokrywy:
- grille otwarte - czyli najprostsze konstrukcje, składające się z paleniska i uwieszonego nad nim rusztu. Ich zaletą jest przede wszystkim niewielki rozmiar, to one najczęściej zabierane są na grillowanie w plenerze, jako że wiele modeli jest składanych i może z łatwością zmieścić się do piknikowej torby. Ich dużą wadą jest to, że mnóstwo ciepła ucieka, przez co czas grillowania znacznie się wydłuża. Dla osób, które korzystają z grilla sporadycznie i pieką wyłącznie kiełbaski lub karkówkę będą jednak znakomitym wyborem. Innym rodzajem grilla węglowego otwartego jest palenisko ogrodowe, nad którym podwiesza się ruszt. Ma znacznie większą powierzchnię, nadaje się zatem znakomicie jako zamiennik ogniska dla dużej grupy osób.
- grille zamknięte - posiadają specjalne przykrycie, na zawiasach lub na śruby, które szczelnie przykrywa całe palenisko i ruszt. Dzięki temu ciepło oraz dym nie wydostają się na zewnątrz. Ma to znaczący wpływ na smak mięsa czy ryb, które można na nich wykonać. To urządzenia przeznaczone do bardziej skomplikowanych dań, takich jak steki, kurczak, a nawet pizza. Pokrywa sprawia, że temperatura wewnątrz jest znacznie wyższa, a dania zyskują charakterystyczny, dymny aromat.

Istotne jest również to, jaki kształt ma grill, a co za tym idzie jego ruszt. Istnieją dwa rozwiązania, wykorzystywane w grillach węglowych:
- okrągłe - swego czasu najpopularniejszy rodzaj grilla. Okrągłe palenisko i ruszt zajmują mniej miejsca, ale jednocześnie powierzchnia do układania mięsa jest niewielka i ograniczona do jednego poziomu.
- prostokątne - większe, bardziej pojemne, a dodatkowo bardzo często wyposażone w kilka rusztów, które umieszczane są na kolejnych poziomach. Dzięki temu możemy ułożyć dużą ilość produktów, ale również dostosować temperaturę do danego typu mięsa, warzywa czy ryby.

Najczęściej zadawane pytania
-
Czy wybrać grill węglowy z pokrywą czy bez?
-
Co wybrać na grill węglowy - węgiel drzewny czy brykiet?
Odpowiedź na to pytanie może być zaskakująca, ale najlepiej i to, i to, wymieszane na palenisku. Węgiel drzewny łatwiej się rozpala, osiąga też wyższą temperaturę. Brykiet natomiast pali się powoli, przy czym rozpalenie go to bardzo trudne zadanie. Wymieszanie obydwu paliw daje nam znakomity efekt - węgiel drzewny szybko zapewnia odpowiednią temperaturę, a brykiet utrzymuje ją przez długi czas.
Galeria zdjęć
Opinie klientów
Częste zalety
- stabilny
- dobre wykonanie
- dobra cena
- wysoka jakość
- dobrej jakości materiały
- szybki montaż
- zgodny z opisem
- łatwo się czyści
- równomierne podgrzewanie
Częste wady
Opinie z ostatnich 12 miesięcy
Ocena 5100%
Ocena 40%
Ocena 30%
Ocena 20%
Ocena 10%
Zalety: stabilny, dobre wykonanie, wysoka jakość, łatwo się czyści
Zalety: stabilny, dobre wykonanie, dobrej jakości materiały, szybki montaż, łatwo się czyści, równomierne podgrzewanie
Zalety: dobre wykonanie, dobra cena, zgodny z opisem, łatwo się czyści
Zalety: stabilny
Zalety: stabilny, dobre wykonanie, dobra cena, szybki montaż, łatwo się czyści
Zalety: szybki montaż, łatwo się czyści
Zalety: łatwo się czyści, dobra cena, dobre wykonanie, wysoka jakość
Zalety: równomierne podgrzewanie, dobre wykonanie, stabilny
Zalety: dobra cena, zgodny z opisem, łatwo się czyści