Urządzenia możemy użyć do suszenia praktycznie każdej żywności. Od grzybów przez warzywa, a na rybach kończąc. W suszarce możemy również suszyć kwiaty, które możemy potem wykorzystać do celów dekoracyjnych.

Suszarka do grzybów
424 ofertDehydratory, suszarki do grzybów, owoców, warzyw, ziół i mięsa.
- Ceny
- Informacje
- Opinie
- Porównaj
- Filtruj i sortuj
- Media Expert
- MPM
- Media Markt
- Esperanza
- Concept
- Sencor
- Clatronic
- Lund
- WIĘCEJ
- Hendi
- RTV EURO AGD
- Excalibur
- Gastroback 46600
- Graef DA 506

Code: MPM MSG-01
Ean: 5901308007119
Producer: MPM

Code: SFD 851GR
Ean: 8590669201136
Model: SFD 851GR
Producer: Sencor

Code: 46 600
Ean: 4016432466006
Model: 46600
Producer: Gastroback

Code: SFD 750WH
Ean: 8590669219070
Model: SFD 750WH
Producer: Sencor

Code: SFD 750WH
Ean: 8590669219070
Model: SFD 750WH
Producer: Sencor

Ean: 4006160617672
Kod producenta: 261767
Producer: CLATRONIC

Ean: 8590669219070
Manufacturer: Sencor

Dodatkowe funkcje: Brak
Liczba sitek: 5
Moc: 250 W
Obudowa: plastikowa
Producer: MPM
Średnica sita: 28 cm

Dodatkowe funkcje: Brak
Liczba sitek: 5
Moc: 250 W
Obudowa: plastikowa
Producer: MPM
Średnica sita: 28 cm

Code: SFD 790WH
Ean: 8590669219087
Model: SFD 790WH
Producer: Sencor

Code: SFD 790WH
Ean: 8590669219087
Model: SFD 790WH
Producer: Sencor

Ean: 4006160037791
Kod producenta: 261699
Producer: CLATRONIC

Code: SFD 750WH
Ean: 8590669219070
Producer: SENCOR

Ean: 8590669219087
Manufacturer: Sencor

Ean: 5901308007119
Producer: MPM

Dodatkowe funkcje: zabezpieczenie przed przegrzaniem
Liczba sitek: 5
Moc: 300 W
Obudowa: plastikowa
Producer: Clatronic
Średnica sita: 27 cm

Dodatkowe funkcje: zabezpieczenie przed przegrzaniem
Liczba sitek: 5
Moc: 300 W
Obudowa: plastikowa
Producer: Clatronic
Średnica sita: 27 cm

Code: SFD 2105WH
Ean: 8590669215027
Model: SFD 2105WH
Producer: Sencor

Ean: 8590669201136
Manufacturer: Sencor

Dodatkowe funkcje: Zabezpieczenie przed przegrzaniem
Liczba sitek: 5
Moc: 250 W
Producer: SENCOR
Średnica sita: 23 cm

Dodatkowe funkcje: Zabezpieczenie przed przegrzaniem
Liczba sitek: 5
Moc: 250 W
Producer: SENCOR
Średnica sita: 23 cm

Code: OD 2940
Ean: 4008146294006
Model: OD 2940
Producer: Severin

Code: SFD 2105WH
Ean: 8590669215027
Model: SFD 2105WH
Producer: Sencor

Code: SFD 4235WH
Ean: 8590669205936
Model: SFD 4235WH
Producer: Sencor

Code: SFD 790WH
Ean: 8590669219087
Producer: SENCOR

Liczba sitek: 5
Moc: 250 W
Producer: SENCOR
Średnica sita: 23 cm

Code: SFD 851GR
Ean: 8590669201136
Producer: SENCOR

Liczba sitek: 5
Moc: 250 W
Producer: SENCOR
Średnica sita: 23 cm

Code: FD0401D
Ean: 5905669190633
Producer: HB

Code: OD 2940
Ean: 4008146294006
Producer: SEVERIN

Code: SFD 1205WH
Ean: 8590669131983
Producer: SENCOR

Code: SO-1060
Ean: 8594049739486
Producer: CONCEPT
Suszarka do owoców, warzyw i grzybów
- Wysusz grzyby, a także owoce, warzywa, zioła i mięso przy pomocy jednego urządzenia
- Możliwość cieszenia się smakiem ulubionych owoców, warzyw i grzybów przez cały rok
- Przygotuj zdrowe przekąski z owoców i warzyw lub wzbogać dania suszonymi grzybami
Jak działa suszarka do grzybów?
Suszarka spożywcza to nieskomplikowane urządzenie AGD najczęściej cylindrycznego kształtu. Głównym elementem są sita na których kładziemy żywność którą chcemy wysuszyć. Sita ułożone są jedno na drugim i najczęściej jest ich od 3 do nawet kilkunastu. Obudowa suszarki najczęściej jest przezroczysta gdyż dzięki temu możemy podglądać jak przebiega proces suszenia.
Za odpowiednie suszenie żywności odpowiada grzałka, wentylator oraz system sterowania. Po włączeniu urządzenia grzałka rozpoczyna pracę, a wentylator wypycha ogrzane powietrze do góry wędrując w ten sposób przez wszystkie poziomy sit. Oczywiście im większa moc urządzenia tym sprawniej będzie przebiegać suszenie.
Jakie są rodzaje dehydratorów?
Kształt:
- Prostokątne - łatwiejsze w przechowywaniu
- Okrągłe - najpopularniejsza wersja, z uwagi na kształt mogą być trudniejsze w przechowywaniu

Zamykanie:
- Z przodu - takie suszarki kształtem przypominają kuchenki mikrofalowe. Nie ma możliwości rozbudowy o kolejne sitka
- Od góry - najprostszy model, sitka nakładamy jeden na drugim, możliwa jest często jego rozbudowa

Sposób suszenia:
- Nawiew powietrza - grzałka nagrzewa powietrze wewnątrz suszarki, wentylator rozprowadza je po całym urządzeniu
- Promieniowanie podczerwone - nowoczesna metoda która jest bliska naturalnemu suszeniu na słońcu
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
- Moc - im większa moc tym szybciej wysuszymy nasze produkty, niesie to jednak za sobą ryzyko wysuszenia cieńszych plasterków na wiór.
- Liczba pięter - ważny parametr szczególnie w przypadku gdy mamy zamiar suszyć duże ilości produktów. Część z suszarek ma możliwość dokupienia kolejnych sit
- Wysokość sit - warto nabyć suszarkę z taką funkcją gdy mamy zamiar suszyć na przykład grzyby z wysokimi kapeluszami
- Regulacja mocy - niektóre suszarki posiadają tylko 3 stopnie regulacji przez co nie mamy dużego wpływu na temperaturę suszenia. Dużo lepszym wyborem będzie pokrętło z termoregulatorem. W tym przypadku możemy dokładnie regulować temperaturę np: w przedziale 35-70 stopni Celsjusza
- Zużycie energii - wyższa moc to sprawniejsze suszenie żywności, ale pociąga to za sobą wyższe zużycie prądu. Gdy mamy zamiar używać suszarki często warto wybrać urządzenie energooszczędne
- Hałas - suszarki do żywności często pracują po kilkanaście godzin co może przełożyć się na pracę w godzinach nocnych. Jeśli mamy małe mieszkanie to poziom hałasu może nam przeszkadzać w śnie. Suszarki najczęściej generują hałas w zakresie od 40 do 70 dB.
Dodatkowe funkcje, które mogą przydać się w codziennym użytkowaniu:
- Programy suszenia - każdy z suszonych produktów wymaga innej temperatury suszenia, jeśli nie jesteśmy pewni jakie temperatury są odpowiednie dla ziół, grzybów czy mięs, warto wybrać suszarkę z programami suszenia, wtedy wystarczy wybrać rodzaj produktu a urządzenie ustawi parametry za nas
- Ochrona przed przegrzaniem - zapobiega uszkodzeniu suszarki poprzez wyłączenie jej gdy urządzenie osiągnie określoną temperaturę
- Obrotowe sita - dzięki nim produkty zostaną równomiernie wysuszone
- Termostat - pozwala na utrzymanie stałej temperatury suszenia
- Timer - pozwala na ustawienie czasu pracy urządzenia i jego automatyczne wyłączenie
- Alarm dźwiękowy - Po upływie czasu ustawionym w minutniku urządzenie wyda dźwięk
Pomocą w wyborze odpowiedniego dla nas urządzenia może być nasz ranking suszarek spożywczych.

-
Jak suszyć grzyby?
- Do suszenia wybieramy grzyby duże, świeże i nie wodniste jak na przykład borowiki, podgrzybki, koźlarze, smardze i prawdziwki
- Czyścimy grzyby z zabrudzeń bez użycia wody, najlepiej wykonać to pędzelkiem lub szczoteczką ewentualnie wilgotną ściereczką
- Mniejsze okazy suszymy w całości natomiast przy większych kapelusze kroimy w plastry a trzonki na pół po długości
- Układamy grzyby na sitkach tak aby nie stykały się ze sobą
- Najlepiej suszyć każdy rodzaj grzybów osobno aby nie wymieszać ich indywidualnego aromatu
- Suszenie rozpoczynamy od ok 30-40 stopni Celsjusza stopniowo zwiększając jej zakres
Suszarka do grzybów prostokątna z grzybami -
Jak suszyć owoce?
Suszone owoce mogą stanowić świetną przekąskę jako zastępstwo dla chipsów czy popcornu. Możemy je również wykorzystać na śniadanie mieszając z płatkami zbożowymi i mlekiem.
- Czyścimy owoce ze wszelkich zabrudzeń
- W przypadku owoców z twardą skórą jak arbuz czy kokos należy ją usunąć
- Pozbywamy się pestek, gniazd nasiennych i szypułek
- Większe owoce (jabłka, banany, gruszki, itp.) kroimy w około półcentymetrowe plastry
- Układamy owoce na sitkach w taki sposób aby się ze sobą nie stykały
- W przypadku owoców twardych rozpoczynamy od wyższej temperatury (70 stopni Celsjusza) i dosuszamy w mniejszej (ok. 45 stopni Celsjusza), natomiast w przypadku miękkich postępujemy odwrotnie: rozpoczynamy od 40-45 a kończymy na ok. 60 stopniach Celsjusza
- Zależnie od zawartości w owocu proces może trwać od 5 (jabłka) do nawet 10 godzin (maliny)
Uwaga!
Aby owoce zachowały walory smakowe i kolor, przed suszeniem warto zanurzyć je w miodzie, kwasie owocowym lub askorbinowym. Następnie po odsączeniu możemy przystąpić do układania ich na sitkach.
Suszarka prostokątna z suszącymi się owocami -
Jak suszyć warzywa?
Do suszenia nadają się tylko warzywa suche i zwarte więc na przykład ogórki do tego celu się nie nadają.
- Do suszenia wybieramy warzywa nieuszkodzone, bez plam, pleśni itd.
- Warzywa korzeniowe mające tendencję do ciemnienia należy wstępnie zakonserwować blanszując je przez kilka minut we wrzątku z dodatkiem soku z cytryny
- Kroimy je w plasterki lub kostkę a następnie układamy na sitka suszarki
- Warzywa suszymy wstępnie w temperaturze około 45 stopni Celsjusza, a następnie po około 4-5 godzinach zwiększamy temperaturę na 65-70 stopni Celsjusza
- Suszenie warzyw trwa od 5 do 12 godzin
-
Jak suszyć zioła?
Zioła najlepiej suszyć zaraz po ich zebraniu, wtedy są świeże i jędrne. Najlepiej gdy minimum 1-2 dni przed zbiorem będą poddane działaniom promieni słonecznych.
- Ziół nie powinniśmy myć, jedynie w razie konieczności powinniśmy osuszyć je papierowym ręcznikiem
- Zioła układamy pojedynczo lub po związaniu w pęczki na tackach
- Suszenie ziół nie powinno odbywać się w wyższej temperaturze niż 40 stopni Celsjusza
- Dla roślin olejkowych typu anyż, tymianek, nagietek odpowiednią temperaturą będzie 30-35 stopni Celsjusza, a roślin takich jak mak, sasanka czy czarnuszka 40-45 stopni Celsjusza
- Suszenie ziół trwa od 2 do 4 godzin
-
Jak suszyć mięso?
Do suszenia najlepiej wybrać mięso o niskiej zawartości tłuszczu, a najlepiej w ogóle go pozbawione. Zawartość tłuszczu obniża czas przydatności wysuszonego mięsa.
- Mięso kroimy w plastry wzdłuż włókien jeśli chcemy by było bardziej ciągnące lub w poprzek aby było miększe
- Pokrojone mięso powinno być szerokie na 2,5 cm i grube na pół centymetra
- Przed suszeniem zalecane jest zanurzenie mięsa w solance lub posypanie mieszanką soli i przypraw w celu konserwacji
- Paski mięsa rozkładamy na tacach aby się nie stykały
- Suszenie przeprowadzamy w około 70 stopniach Celsjusza przez 4-6 godzin
Uwaga!
Podczas suszenia mięsa należy co jakiś czas osuszać je papierowym ręcznikiem z kropelek tłuszczu które pojawiają się na powierzchni.
Najczęściej zadawane pytania
-
Co można suszyć w suszarce do grzybów?
-
Na co zwrócić uwagę przy zakupie suszarki?
Jeśli planujemy używać suszarki dosyć często i umieszczać w niej duże ilości produktów warto wybrać urządzenie z dużą ilością wysokich sit. Ponadto aby dehydratacja przebiegała sprawnie należy wybrać urządzenie z większą mocą, minimum to 400 W. Suszarka powinna również posiadać ochronę przed przegrzaniem dla naszego bezpieczeństwa, termostat i płynną regulację temperatury. Przydatne również mogą okazać się programy suszenia, jeśli jest to nasze pierwsze urządzenie i nie mamy w tej kwestii doświadczenia z doborem temperatury. Warto zajrzeć do naszego rankingu suszarek spożywczych.
-
Suszarka do grzybów czy piekarnik?
Zdecydowanie lepiej ze względów ekonomicznych kupić mimo wszystko suszarkę. Suszenie w piekarniku mocno zwiększa koszty tego zabiegu ponieważ trwa on bardzo długo a dodatkowo wymaga uchylonych drzwiczek.
-
Czy suszarka do grzybów zużywa dużo prądu?
Zużycie prądu jest zależne przede wszystkim od mocy urządzenia. Te wahają się głównie między 100 a 400 W. Na koszty suszenia wpływa również wilgotność i wielkość poddanych dehydratacji produktów. Suszenie grzybów może trwać nawet 15 a z kolei jabłek tylko około 2. Dla zobrazowania kosztów, weźmy jako przykład suszenie wilgotnych maślaków w urządzeniu 100-watowym. Zabieg taki trwa do 15 godzin w związku z tym szacunkowy pobór energii wyniesie 1,5 kW, co przy aktualnych cenach prądu wyniesie lekko ponad 80 groszy.
-
Jak długo suszy produkty dehydrator?
Zależne jest to od mocy urządzenia, wielkości, rodzaju i wilgotności suszonych produktów. Przykładowo grzyby wysuszymy średnio w ok. 5-6 godzin, ale proces ten może trwać również 3 jak i 15 godzin.
-
Jakie grzyby najlepiej nadają się do suszenia?
Grzyby muszą być przede wszystkim świeże, jadalne i nierobaczywe. Do suszenia najlepsze będą borowiki, podgrzybki, koźlarze, smardze i prawdziwki.
-
Jakie owoce najlepiej nadają się do suszenia?
Suszyć można praktycznie wszystkie owoce. Najczęściej wybierane są: gruszki, jabłka, brzoskwinie, śliwki, winogrona, morele, truskawki, ananasy, banany, jagody, czereśnie czy żurawina.
-
Jakie warzywa najlepiej nadają się do suszenia?
Do suszenia najlepiej nadają się: pomidory, seler, pietruszka, marchewka, seler, por czy cebula.
-
Jakie zioła najlepiej nadają się do suszenia?
Nie należy suszyć szczawiu, rzeżuchy, ogórecznika i lubczyku. Te zioła powinny być mrożone. Natomiast możemy suszyć: bylice, rozmaryn, majeranek, lawendę, cząber, rumianek, miętę, tymianek.
-
Jakie mięso najlepiej nadaje się do suszenia?
Do suszenia najlepiej wybrać mięso o niskiej zawartości tłuszczu, a najlepiej w ogóle go pozbawione. Zawartość tłuszczu obniża czas przydatności wysuszonego mięsa.
Galeria zdjęć
Opinie klientów
Częste zalety
- szybkie suszenie
- duża ilość sitek
- cicha praca
Częste wady
- wolne suszenie
- głośna praca
Opinie z ostatnich 12 miesięcy
Ocena 556%
Ocena 433%
Ocena 311%
Ocena 20%
Ocena 10%
Zalety: cicha praca, szybkie suszenie, duża ilość sitek
Zalety: cicha praca, szybkie suszenie
Zalety: cicha praca
Zalety: cicha praca, szybkie suszenie, duża ilość sitek
Zalety: szybkie suszenie
Wady: wolne suszenie
Zalety: cicha praca, szybkie suszenie
Zalety: szybkie suszenie
Wady: głośna praca
Zalety: cicha praca, szybkie suszenie, duża ilość sitek
Porównanie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Moc | 250 W | 400 W | 630 W | 500 W |
Ilość sit | 5 | 6 | 6 | 5 |
Średnica/szerokość sit | 28 cm | 30 cm | 29,5 cm | 30 cm |
Sposób suszenia | Nawiew | Nawiew | Nawiew | Promieniowanie |
Regulacja temperatury | Nie | Nie | Tak | Tak |