Jeśli planujemy używać suszarki dosyć często i umieszczać w niej duże ilości produktów warto wybrać urządzenie z dużą ilością wysokich sit. Ponadto aby dehydratacja przebiegała sprawnie należy wybrać urządzenie z większą mocą, minimum to 400 W. Suszarka powinna również posiadać ochronę przed przegrzaniem dla naszego bezpieczeństwa, termostat i płynną regulację temperatury. Przydatne również mogą okazać się programy suszenia, jeśli jest to nasze pierwsze urządzenie i nie mamy w tej kwestii doświadczenia z doborem temperatury. Warto zajrzeć do naszego rankingu suszarek spożywczych.

Suszarka do grzybów
Liczba ofert: 898Dehydratory, suszarki do grzybów, owoców, warzyw, ziół i mięsa.
- Ceny
- Informacje
- Opinie
- Porównaj
- Filtruj i sortuj
- Media Expert
- MPM
- Media Markt
- Esperanza
- Concept
- Sencor
- Clatronic
- Lund
- WIĘCEJ
- Hendi
- RTV EURO AGD
- Excalibur
- Graef DA 506
Suszarka do grzybów - zasada działania, rodzaje, parametry
- Wysuszy grzyby, a także owoce, warzywa, zioła i mięso przy pomocy jednego urządzenia
- Prostokątne i okrągłe, z wentylatorem lub promiennikiem
- Z szeregiem funkcji dodatkowych
Jak działa suszarka do grzybów?
Suszarka do grzybów składa się z dwóch podstawowych elementów - systemy grzewczego oraz piętrowo ułożonych sit, na których na których kładziemy pokrojone grzyby, ale także owoce czy warzywa. Sita ułożone są jedno na drugim i najczęściej jest ich od 3 do nawet kilkunastu. Obudowa suszarki jest przezroczysta, dzięki czemu możemy podglądać, jak przebiega cały proces.
Za odpowiednie suszenie żywności odpowiada grzałka, wentylator oraz system sterowania. Po włączeniu urządzenia grzałka zwiększa temperaturę a wentylator wypycha ogrzane powietrze do góry wędrując w ten sposób przez wszystkie poziomy. Oczywiście im większa moc urządzenia, tym sprawniej będzie przebiegać suszenie.
Jakie są rodzaje dehydratorów?
Kształt:
- prostokątne
- okrągłe

Zamykanie:
- z przodu - takie suszarki kształtem przypominają kuchenki mikrofalowe. Nie ma możliwości rozbudowy o kolejne sitka
- od góry - najprostszy model, sitka nakładamy jeden na drugim, możliwa jest często jego rozbudowa

Sposób suszenia:
- nawiew powietrza - grzałka nagrzewa powietrze wewnątrz suszarki, wentylator rozprowadza je po całym urządzeniu
- promieniowanie podczerwone - system grzewczy oparty jest o lampy, emitujące promieniowanie podczerwone, imitujące promienie słońca. Nagrzewnica umieszczona jest na bokach urządzenia.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
- Moc - im większa moc, tym szybciej wysuszymy nasze produkty, niesie to jednak za sobą ryzyko wysuszenia cieńszych plasterków na wiór.
- Liczba pięter - ważny parametr szczególnie w przypadku gdy mamy zamiar suszyć duże ilości produktów. Część z suszarek ma możliwość dokupienia kolejnych sit
- Wysokość sit - warto nabyć suszarkę z taką funkcją gdy mamy zamiar suszyć na przykład grzyby z wysokimi kapeluszami
- Regulacja mocy - niektóre suszarki posiadają tylko 3 stopnie regulacji, przez co nie mamy dużego wpływu na temperaturę suszenia. Dużo lepszym wyborem będzie pokrętło z termoregulatorem. W tym przypadku możemy dokładnie regulować temperaturę np: w przedziale 35-70 stopni Celsjusza
- Zużycie energii - wyższa moc to sprawniejsze suszenie żywności, ale pociąga to za sobą wyższe zużycie prądu. Gdy mamy zamiar używać suszarki często warto wybrać urządzenie energooszczędne
- Hałas - suszarki do żywności często pracują po kilkanaście godzin co może przełożyć się na pracę w godzinach nocnych. Jeśli mamy małe mieszkanie to poziom hałasu może nam przeszkadzać w śnie. Suszarki najczęściej generują hałas w zakresie od 40 do 70 dB.
Dodatkowe funkcje, które mogą przydać się w codziennym użytkowaniu:
- Programy suszenia - każdy z suszonych produktów wymaga innej temperatury suszenia, jeśli nie jesteśmy pewni, jakie temperatury są odpowiednie dla ziół, grzybów czy mięs, warto wybrać suszarkę z programami suszenia, wtedy wystarczy wybrać rodzaj produktu a urządzenie ustawi parametry za nas
- Ochrona przed przegrzaniem - zapobiega uszkodzeniu suszarki poprzez wyłączenie jej gdy urządzenie osiągnie określoną temperaturę
- Obrotowe sita - dzięki nim produkty zostaną równomiernie wysuszone
- Termostat - pozwala na utrzymanie stałej temperatury suszenia
- Timer - pozwala na ustawienie czasu pracy urządzenia i jego automatyczne wyłączenie
- Alarm dźwiękowy - Po upływie czasu ustawionym w minutniku urządzenie wyda dźwięk

Najczęściej zadawane pytania
-
Na co zwrócić uwagę przy zakupie suszarki?
-
Suszarka do grzybów czy piekarnik?
Zdecydowanie lepiej ze względów ekonomicznych kupić mimo wszystko suszarkę. Suszenie w piekarniku mocno zwiększa koszty tego zabiegu ponieważ trwa on bardzo długo a dodatkowo wymaga uchylonych drzwiczek.
Galeria zdjęć
Opinie klientów
Częste zalety
- cicha praca
- szybkie suszenie
- duża ilość sitek
Częste wady
- głośna praca
- wolne suszenie
Opinie z ostatnich 12 miesięcy
Ocena 575%
Ocena 419%
Ocena 36%
Ocena 20%
Ocena 10%
Zalety: cicha praca, szybkie suszenie, duża ilość sitek
Zalety: cicha praca, szybkie suszenie
Wady: wolne suszenie
Zalety: cicha praca
Zalety: cicha praca, szybkie suszenie, duża ilość sitek
Zalety: szybkie suszenie
Porównanie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Moc | 250 W | 400 W | 630 W | 500 W |
Ilość sit | 5 | 6 | 6 | 5 |
Średnica/szerokość sit | 28 cm | 30 cm | 29,5 cm | 30 cm |
Sposób suszenia | Nawiew | Nawiew | Nawiew | Promieniowanie |
Regulacja temperatury | Nie | Nie | Tak | Tak |