Brykiet lub węgiel ułóż na dnie w niewielki stosik, stosując rozpałkę do grilla w płynie lub kostkach. Do rozniecenia ognia posłuży Ci zapalarka do grilla.

Grille betonowe
Liczba ofert: 12Ciesz się grillowaniem z rodziną lub znajomymi we własnym ogrodzie.
- Ceny
- Informacje
- Filtruj i sortuj
Grille betonowe dla miłośników ogrodowych biesiad
- Solidny grill betonowy posłuży przez długie lata
- Odporny na wysokie i niski temperatury
- Elegancka ozdoba każdego ogrodu
- Zdrowe grillowanie w gronie rodziny i znajomych
Sezon grillowy rozpoczyna się z nadejściem pierwszych ciepłych dni. To doskonała okazja, by spędzić miło czas w gronie rodziny oraz znajomych. Przygotowanie smacznych potraw przy pomocy grilla betonowego daje wiele kulinarnych możliwości, np. sprawdzi się jako piec do pizzy oraz polowa kuchnia w letnie dni. Posłuży nam przez lata niezależnie od pogody.

Grill betonowy zapewnia wytrzymałość i stabilność, a jego montaż jest łatwy, dzięki czemu nie zajmuje dużo czasu. Ruszt wykonany ze stali nierdzewnej pomieści wiele dań i utrzymanie w nim czystości nie stanowi kłopotu. Jego regulacja na kilku poziomach pozwala przygotowywać smaczne i aromatyczne dania. Do opalania najlepiej użyć brykiet do grilla, dzięki temu w bezpieczny, a także wydajny sposób przyrządzimy pyszne potrawy.

Grille betonowe wyposażono w niewielki blat oraz w dolną półkę, na którą można odkładać akcesoria do grilla takie jak zestaw do grilla, szczypce do grilla czy rękawice do grilla. Spotykamy grille betonowe z daszkiem lub bez.
Jak grillować na grillu betonowym?
Przed rozpoczęciem grillowania należy odpowiednio przygotować palenisko:
- Oczyścić z pozostałości po poprzednim użytkowaniu.
- Rozłożyć brykiet lub węgiel najlepiej po bokach grilla i go rozpalić.
- Mięso oraz inne dania kładziemy na rozgrzany ruszt dopiero w momencie, kiedy węgiel będzie pokryty popiołem.
- Pamiętajmy, aby układać produkty na środku kratki.
Na tak przygotowanym grillu możemy przygotować każdą, ulubioną potrawę — kurczaka, indyka, kiełbaski, warzywa, a nawet używając kamień do pizzy upieczemy to tradycyjne włoskie danie.

Jak zbudowany jest grill betonowy?
Do produkcji betonowych grilli używa się betonu uszlachetnionego, z którego powstają specjalne kształtki. Po ustawieniu ich jedno na drugim otrzymujemy charakterystyczny mini domek z kominem, paleniskiem, blatem roboczym i przegródkami na akcesoria i opał. Beton jest odporny na wysoką i niską temperaturę, co daje mu przewagę nad grillami wykonanymi z metalu. Pozostałe wyposażenie grilla betonowego stanowią ruszt do grilla i rożen do grilla wykonany ze stali nierdzewnej lub chromowanej.


Odpowiednia pielęgnacja grilla betonowego jest bardzo ważna, aby cieszyć się nim przez lata.
Niezbędne prace podczas sprzątania grilla:
- Usunięcie resztek jedzenia
- Usunięcie przypalonego tłuszczu
- Usunięcie popiołu
- Umycie grilla z zewnętrznej i wewnętrznej strony
- Dokładne osuszenie grilla, aby nie powstała rdza
Przydatny sprzęt i akcesoria do czyszczenia grilla betonowego:
- Myjka ciśnieniowa
- Szczotka do czyszczenia grilla
- Szpachelka
- Skrobak
- Płyn do czyszczenia grilla
Sekretem odpowiednio zadbanego grilla jest regularność czyszczenia. Usuwając resztki jedzenia i tłuszczu z rusztu oraz myjąc grill po każdym użyciu, przyczynimy się do tego, że posłuży nam przez wiele sezonów.
-
Jak i gdzie ustawić grill betonowy?
Bardzo istotne jest ustawienie grilla betonowego w miejscu osłoniętym od wiatru, z dala od drzew i domu. Możemy postawić grill bezpośrednio na ziemi, gdyż doskonale znosi rozgrzanie i nie jest podatna na podpalenie. Jeżeli mamy do czynienia z gliniastą ziemią, warto utwardzić ją warstwą żwiru. Idealną opcją będzie postawienie grilla na kostce brukowej, płytach tarasowych lub wylewce betonowej.
-
Jak grillować, by było smacznie i zdrowo?
Odpowiednio przygotowane dania z grilla zachwycają wyglądem, zapachem i smakiem. Mięsa i ryby należy odpowiednio wcześnie zamarynować, aby były soczyste i nie doszło do ich przesuszenia. Na grillu można przyrządzać warzywa, jednak nie należy ich grillować zbyt długo, gdyż stracą swoje odżywcze właściwości. Przygotowywanie posiłków na grillu jest zdrowe i bardzo smaczne, ponieważ w trakcie tego procesu nie używa się tyle tłuszczu, jak podczas smażenia na patelni.
Najczęściej zadawane pytania
-
Jak się rozpala grilla?
-
Czy potrawy z grilla betonowego są zdrowe?
Jedzenie przygotowywane na grillu jest zdrowe pod warunkiem, że nie jemy go codziennie. Tak samo jak potrawy smażone nie są zalecane w codziennej diecie.
-
Jak nie spalić mięsa lub ryby na grillu?
Bardzo ważne jest, aby nie smarować tłuszczem rusztu a produkty, które chcemy grillować, warto położyć na tackach do grilla. Grillując, należy cały czas kontrolować wielkość ognia.
-
Co jest najzdrowsze do przyrządzenia na grillu?
Chude mięso i ryby są najzdrowsze do przyrządzenia na grillu. Największe znaczenie ma ilość tłuszczu w produkcie, który podczas grillowania skapuje na żar. Im chudsze mięso, tym mniej szkodliwych związków.
-
Czym pomalować grilla betonowego?
Dostępne są specjalne farby do malowania elementów betonowych. Grill będzie prezentował się ładnie i zyska dodatkową ochronę przed niekorzystnym wpływem warunków atmosferycznych.
-
Czym wyczyścić grill betonowy?
Powierzchnię grilla betonowego można czyścić za pomocą szpachelki, drucianej szczotki, ostrego narzędzia lub myjki ciśnieniowej.
-
Czy w grillu betonowym można palić drewnem?
Zaleca się palenie węglem lub brykietem. Dla uzyskania specyficznego zapachy można wykorzystać drewno z drzewa bukowego, brzozowego lub klonu. Dobrze sprawdzi się też drewno z drzew owocowych.