
Ruszt do grilla
183 ofertDostępny w różnych rodzajach - to najważniejszy element grilla.
- Ceny
- Informacje
- Opinie
Ruszty do grilla
- Można je kupić osobno - bez grilla
- Ruszty są dostępne w wielu rozmiarach i kształtach
- Są dedykowane różnym rodzajom mięsa
- Wykorzystuje się je do budowy grilla lub paleniska
- Ruszt zapewnia równomierne rozchodzenie się ciepła i odprowadzenie tłuszczu
Do czego służy ruszt do grilla?
Ruszt do grilla spełnia kilka podstawowych funkcji. Po pierwsze umożliwia równomierne rozprowadzenie ciepła - dzięki czemu mięso lub warzywa będą w każdym miejscu dobrze wypieczone. Po drugie jego ażurowa budowa sprawia, że tłuszcz wytapiający się z mięsa znajduje ujście - dzięki czemu zyskujemy stuprocentowy efekt pieczenia, a nie smażenia. Ruszt pełni także funkcję półki, na której umieszcza się żywność do grillowania - jest najważniejszym elementem grilla.
Popularne rodzaju rusztów do grilla
Ruszt można dobrać do rodzaju mięsa, które chcemy grillować. Najpopularniejsze rodzaje rusztów to:
- ruszt do drobiu
- ruszt do nóżek kurczaka
- ruszt do żeberek
- ruszt do ryby
- ruszt do burgerów
- ruszt - siatka do frytek
- koszyk - ruszt do grillowania warzyw
Ruszt do drobiu
Służy do grillowania drobiu w całości. Ruszt ten można stosować zarówno w brytfannach i naczyniach żaroodpornych jak i w piekarniku czy na grillu. Sprawdzi się do grillowania i pieczenia tuszki kurczaka, indyka, kaczki i królika.

Z kolei poniższy ruszt można wykorzystać do grillowania kilku tuszek z kurczaka jednocześnie - wystarczy je nadziać na pionowe elementy rusztu.

Poniższy ruszt do udek z kurczaka z tacką można z powodzeniem stosować zarówno w piekarniku jak i na grillu. Jest to też efektowny sposób na podanie mięsa.

Ruszt do grillowania ryb
Ryby mają bardzo delikatne mięso - dzięki specjalnej konstrukcji poniższego rusztu, grillowane ryby nie rozpadną się.

Ruszt do żeberek
Dla pasjonatów grillowanych żeberek jest dedykowany specjalny ruszt z przegrodami na mięso. Można go z powodzeniem używać zarówno na grillu zewnętrznym jak i w piekarniku.

Ruszt do grillowania burgerów
Dzięki temu gęstemu rusztowi kotlety do burgerów będą dobrze wypieczone. Poręczny uchwyt umożliwia łatwe obracanie kotleta i podpieczenie go z obu stron.

Ruszt do kiełbasek
Ten ruszt do kiełbasek poniżej - dzięki uchwytowi umożliwia łatwe opiekanie mięsa z każdej ze stron.

Kosze - ruszty do warzyw
Koszyk - ruszt do warzyw, dzięki drobnej kratce - świetnie sprawdzi się jako ruszt na pokrojone warzywa typu: ziemniaki, papryka, bakłażany czy cukinie.

Standardowe ruszty do grilla
Są dostępne w dwóch podstawowych kształtach: okręgu i prostokąta, dzięki czemu można je łatwo dopasować do dowolnego grilla. Wystarczy dobrać odpowiedni rozmiar. Standardowy ruszt do grilla posiada wypustki, które wpasowują się w stelaż grilla. Dzięki nim można regulować wysokość rusztu nad ogniem.

Ruszty posiadające zaczepy można powiesić na ogrodowym trójnogu nad ogniskiem. Ruszty ogniowe są przeważnie wykonane z żeliwa, gdyż materiał ten dobrze znosi wysokie temperatury (standardowe żeliwo topnieje w temperaturze 1200°C).

Do grilli prostokątnych dedykowane są ruszty w zbliżonym kształcie. Warto wybierać te z blokadą, która chroni mięso przed upadkiem z rusztu. Ten niepozorny dodatek przydaje się szczególnie przy podnoszeniu rusztu.

Siatka do pieczenia frytek na grillu
Poniższa siatka z warstwą teflonu doskonale się spisze, kiedy na grillu będziemy chcieli umieścić frytki lub prążki z ziemniaków. Dzięki warstwie teflonu, warzywa nie przywierają do siatki.

Czym się kierować kupując ruszt?
- Zwróć uwagę z czego wykonany jest ruszt. Jeśli zrobiony jest z żeliwa lub stali ocynkowanej z powodzeniem sprawdzi się jako ruszt zewnętrzny, całoroczny. W innym wypadku ruszt w przeciągu 3 lat zacznie rdzewieć i będzie do wymiany.
- Ruszt z rączką jest bardzo funkcjonalny - ułatwia obracanie mięsa.
- Jeśli chcemy wymienić stary ruszt warto kupić nowy o tym samym rozmiarze i wyglądzie (np. trzeba zwrócić uwagę na rozmieszczenia zaczepów)
Jak czyścić ruszt z grilla?
Czyszczenie rusztu z przypalonego tłuszczu potrafi być bardzo uciążliwe. Dlatego warto skorzystać ze środków czyszczących do grilli i piekarników. Rozpuszczają one zabrudzenia, dzięki czemu usunięcie przypalonego tłuszczu staje się łatwe. Do mycia grilli są też dedykowane specjalne szczotki do czyszczenia grilla. Z kolei jeśli chcemy uniknąć częstego czyszczenia rusztu warto się zastanowić nad stosowaniem tacek do grilla, które ograniczą ilość tłuszczu przedostającego się na ruszt.
Galeria zdjęć
Opinie klientów
Częste zalety
- pasuje do brytfanny
- solidne wykonanie
- ruszt żeliwny
- dobra cena
- ma uchwyt
- żywność nie przywiera
Częste wady
- uciążliwe czyszczenia
- możliwość rdzy
Opinie z ostatnich 12 miesięcy
Ocena 560%
Ocena 440%
Ocena 30%
Ocena 20%
Ocena 10%
Zalety: ruszt żeliwny, solidne wykonanie
Zalety: żywność nie przywiera
Wady: uciążliwe czyszczenia
Zalety: dobra cena, ma uchwyt
Wady: możliwość rdzy
Zalety: dobra cena, pasuje do brytfanny
Zalety: dobra cena, ma uchwyt