- Zwróć uwagę, z czego wykonany jest ruszt. Jeśli zrobiony jest z żeliwa lub stali ocynkowanej z powodzeniem sprawdzi się jako ruszt zewnętrzny, całoroczny. W innym wypadku ruszt w przeciągu 3 lat zacznie rdzewieć i będzie do wymiany.
- Ruszt z rączką jest bardzo funkcjonalny - ułatwia obracanie mięsa.
- Jeśli chcemy wymienić stary ruszt warto kupić nowy o tym samym rozmiarze i wyglądzie (np. trzeba zwrócić uwagę na rozmieszczenia zaczepów)
Ruszt do grilla
Liczba ofert: 200Dostępny w różnych rodzajach - to najważniejszy element grilla.
- Ceny
- Informacje
- Opinie
- Filtruj i sortuj
- Nad ognisko
- Weber
- Campingaz
- Media Expert
- Brytfanna z rusztem
Ruszty do grilla - zastosowanie i rodzaje
- Można je kupić osobno - bez grilla
- Ruszty są dostępne w wielu rozmiarach i kształtach
- Są dedykowane różnym rodzajom mięsa
- Wykorzystuje się je do budowy grilla lub paleniska
Do czego służy ruszt do grilla?
Ruszt do grilla spełnia kilka podstawowych funkcji. Po pierwsze umożliwia równomierne rozprowadzenie ciepła - dzięki czemu mięso lub warzywa będą w każdym miejscu dobrze wypieczone. Po drugie jego ażurowa budowa sprawia, że tłuszcz wytapiający się z mięsa znajduje ujście - dzięki czemu zyskujemy stuprocentowy efekt pieczenia, a nie smażenia. Ruszt pełni także funkcję półki, na której umieszcza się żywność do grillowania.
Popularne rodzaje rusztów do grilla
Ruszt można dobrać do rodzaju mięsa, które chcemy grillować. Najpopularniejsze rodzaje rusztów to:
- ruszt do drobiu
- ruszt do nóżek kurczaka
- ruszt do żeberek
- ruszt do ryby
- ruszt do burgerów
- ruszt - siatka do frytek
- koszyk - ruszt do grillowania warzyw
Ruszt do drobiu
Służy do grillowania drobiu w całości. Ruszt ten można stosować zarówno w brytfannach i naczyniach żaroodpornych jak i w piekarniku czy na grillu. Sprawdzi się do grillowania i pieczenia tuszki kurczaka, indyka, kaczki i królika.

Z kolei poniższy ruszt można wykorzystać do grillowania kilku tuszek z kurczaka jednocześnie - wystarczy je nadziać na pionowe elementy rusztu.

Poniższy ruszt do udek z kurczaka z tacką można z powodzeniem stosować zarówno w piekarniku jak i na grillu. Jest to też efektowny sposób na podanie mięsa.

Ruszt do grillowania ryb
Ryby mają bardzo delikatne mięso - dzięki specjalnej konstrukcji poniższego rusztu, grillowane ryby nie rozpadną się.

Ruszt do żeberek
Dla pasjonatów grillowanych żeberek jest dedykowany specjalny ruszt z przegrodami na mięso. Można go z powodzeniem używać zarówno na grillu zewnętrznym jak i w piekarniku.

Ruszt do grillowania burgerów
Dzięki temu gęstemu rusztowi kotlety do burgerów będą dobrze wypieczone. Poręczny uchwyt umożliwia łatwe obracanie kotleta i podpieczenie go z obu stron.

Ruszt do kiełbasek
Ten ruszt do kiełbasek poniżej - dzięki uchwytowi umożliwia łatwe opiekanie mięsa z każdej ze stron.

Kosze - ruszty do warzyw
Koszyk - ruszt do warzyw, dzięki drobnej kratce - świetnie sprawdzi się jako ruszt na pokrojone warzywa typu: ziemniaki, papryka, bakłażany czy cukinie.

Standardowe ruszty do grilla
Są dostępne w dwóch podstawowych kształtach: okręgu i prostokąta, dzięki czemu można je łatwo dopasować do dowolnego grilla. Wystarczy dobrać odpowiedni rozmiar. Standardowy ruszt do grilla posiada wypustki, które wpasowują się w stelaż grilla. Dzięki nim można regulować wysokość rusztu nad ogniem.

Ruszty posiadające zaczepy można powiesić na ogrodowym trójnogu nad ogniskiem. Ruszty ogniowe są przeważnie wykonane z żeliwa, gdyż materiał ten dobrze znosi wysokie temperatury (standardowe żeliwo topnieje w temperaturze 1200°C).

Do grilli prostokątnych dedykowane są ruszty w zbliżonym kształcie. Warto wybierać te z blokadą, która chroni mięso przed upadkiem z rusztu. Ten niepozorny dodatek przydaje się szczególnie przy podnoszeniu rusztu.

Siatka do pieczenia frytek na grillu
Poniższa siatka z warstwą teflonu doskonale się spisze, kiedy na grillu będziemy chcieli umieścić frytki lub prążki z ziemniaków. Dzięki warstwie teflonu, warzywa nie przywierają do siatki.

Najczęściej zadawane pytania
-
Czym się kierować kupując ruszt?
Galeria zdjęć
Opinie klientów
Częste zalety
- ma uchwyt
- dobra cena
- pasuje do brytfanny
- żywność nie przywiera
- solidne wykonanie
- ruszt żeliwny
Częste wady
- możliwość rdzy
- uciążliwe czyszczenia
Opinie z ostatnich 12 miesięcy
Ocena 560%
Ocena 440%
Ocena 30%
Ocena 20%
Ocena 10%
Zalety: ruszt żeliwny, solidne wykonanie
Zalety: żywność nie przywiera
Wady: uciążliwe czyszczenia
Zalety: dobra cena, ma uchwyt
Wady: możliwość rdzy
Zalety: dobra cena, pasuje do brytfanny
Zalety: dobra cena, ma uchwyt