Im wyższy trójnóg, tym większą średnicę może posiadać ruszt i można go wyżej zawiesić. Średnia średnica rusztu przy niższych konstrukcjach to blisko 60 cm. Natomiast dla wyższych trójnogów można wykorzystać ruszt o średnicy 80 cm i większej. Jeżeli planujemy grillowanie dla dużych grup gości, wtedy warto zainwestować nieco więcej w większy ruszt, wtedy oczekiwanie na jedzenie nie będzie długie i nużące. Minimalna powierzchnia rusztu nie powinna być mniejsza niż ta ze średnicą 50 cm.
Trójnóg
Liczba ofert: 293Połączenie grilla i ogniska w Twoim ogrodzie.
- Ceny
- Informacje
- Opinie
- Filtruj i sortuj
- Paleniska ogrodowe
- Kociołki żeliwne
- Ruszty nad ognisko
Trójnóg ogrodowy - zupełnie inne możliwości grillowania
- Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego ogniska
- Przygotujesz dużo jedzenia w szybkim czasie
- Umożliwia grillowanie nad ogniskiem
- Do kupienia w zestawach z rusztem i paleniskiem lub osobno
Trójnóg - co to takiego i do czego służy?
To połączenie grilla i ogniska. Ruszt, patelnia ogniskowa czy kociołek zawieszony na trójnożnym stojaku nad paleniskiem lub nad ogniskiem na ziemi. Idealny jako niekonwencjonalne miejsce do grillowania w Twoim ogrodzie, bywa też nazywany grillem ogniskowym bądź grillem nad ognisko.

Trójnóg ogrodowy jest niepowtarzalny ze względu na swoją użyteczność, stabilność, smak potraw, jakie są na nim przyrządzane oraz wyjątkowy wygląd, jakim wyróżnia się w naszych ogrodach. Jednak nie wszystkie trójnogi są takie same, rozróżnia je wiele cech, dlatego sprawdź, na co zwrócić uwagę przed jego zakupem:
- Nogi - ich wysokość waha się średnio od 120 cm do 220 cm, zdecyduj czy wolisz wyższy trójnóg, czy niższy, a co za tym idzie lżejszy. Ma to także wpływ na regulację wysokości rusztu, im wyższy, tym większe możliwości. Druga kwestia to ich zakończenie - szpikulcem lub nie. Te ostro zakończone można łatwo wbić w podłoże, dzięki czemu całość stoi jeszcze stabilniej. Kolejna kwestia to możliwość składania nóg trójnoga umożliwia nam to łatwiejsze przechowywanie go poza sezonem lub transport.
- Wieniec - czyli górna część trójnoga łącząca wszystkie nogi, wraz z bloczkiem, przez który przechodzi linka czy łańcuch utrzymujący ruszt. Warto zwrócić uwagę czy umożliwia on regulację szerokości rozstawienia nóg, jest to wygodne, kiedy chcemy dopasować trójnóg do szerokości rusztu czy paleniska.
- Korbka - służy do regulacji wysokości zawieszenia rusztu, patelni, czy kociołka. Jest wygodna, ze względu na umieszczenie jej z boku trójnoga, w miejscu, które aż tak się nie nagrzewa. Najprostsze modele jej nie posiadają, a wysokość regulować można poprzez przewieszenie łańcucha na inne oczko, jednak przy wysokiej temperaturze, jaka panuje nad ogniskiem, jest to często utrudnione.
- Materiał - aluminium, stal czy żeliwo? To najczęstsze materiały wykorzystywane w trójnogach. Każde z nich różni się wytrzymałością i odpornością na wysokie temperatury, na jakie najczęściej są narażone, a co za tym idzie, również ceną. Przy zakupie zdecyduj czy potrzebujesz sprzętu na długie lata, czy wolisz ograniczyć koszty.

Trójnogi wykonywane są z różnego rodzaju metali, bardziej lub mniej trwałych. Niektóre z nich są połączone ze sobą, np. trójnóg stalowy z rusztem żeliwnym. Najtańsze konstrukcje, jakie tworzone są do wykorzystania podczas grillowania, to te wykonane z blachy. Jest to materiał raczej na jeden sezon, podatny na korozję i szybko niszczejący. Te trwalsze konstrukcje wykonane są ze stali nierdzewnej. Materiał ten charakteryzuje się znacznie większą odpornością na niekorzystne warunki atmosferyczne, dużą wilgotność i wysokie temperatury. Ponadto konserwacja i czyszczenie tego materiału jest znacznie prostsze niż w przypadku blachy. Można również wybrać trójnóg kuty, który nie tylko pięknie się prezentuje w naszym ogrodzie, ale jest szczególnie trwały. Charakteryzuje się dużą ciężkością, a co za tym idzie, wysoką stabilnością. Żeliwne konstrukcje wykonane są ze stopu metali, które równomiernie rozkładają temperaturę i długo ją utrzymują.


Warto wybrać trójnóg posiadający nóżki zakończone szpikulcami, wtedy ustawimy go jeszcze stabilniej, a dzięki ostrym zakończeniom skutecznie wbijemy go w ziemię i nie będziemy musieli się martwić czy się nie chwieje. Równie praktycznym rozwiązaniem jest trójnóg z korbką. Umożliwia on łatwą regulację wysokości rusztu, przez co można decydować o stopniu oraz szybkości dosmażenia potraw. Najczęściej ruszt lub kociołek zawieszany jest na łańcuchu, który można przesuwać na rolce.

Najczęściej zadawane pytania
-
Jaka jest średnica rusztu do trójnoga?
-
Czy na trójnogu można zawiesić kociołek?
Oczywiście, że można. Wystarczy posiadać specjalny kociołek z możliwością zawieszenia go na trójnogu bądź też dokupić specjalną część umożliwiającą jego zawieszenie na łańcuchu.
Galeria zdjęć
Opinie klientów
Częste zalety
- stabilny
- dobre wykonanie
- dobra cena
- wysoka jakość
- szybki montaż
- łatwo się czyści
- równomierne podgrzewanie
Częste wady
- wysoka cena
- trudny montaż
Opinie z ostatnich 12 miesięcy
Ocena 592%
Ocena 48%
Ocena 30%
Ocena 20%
Ocena 10%
Zalety: łatwo się czyści, stabilny, szybki montaż
Zalety: stabilny, dobra cena, szybki montaż, łatwo się czyści
Zalety: stabilny
Zalety: stabilny, dobre wykonanie, łatwo się czyści, równomierne podgrzewanie
Wady: wysoka cena
Zalety: równomierne podgrzewanie, dobre wykonanie, wysoka jakość, stabilny
Zalety: równomierne podgrzewanie, dobra cena, wysoka jakość, stabilny
Zalety: szybki montaż, łatwo się czyści
Zalety: łatwo się czyści, dobra cena, dobre wykonanie, wysoka jakość
Zalety: równomierne podgrzewanie, dobra cena, stabilny
Zalety: równomierne podgrzewanie, dobre wykonanie, stabilny