Ruszt żeliwny w grillu sprawdza się znakomicie przede wszystkim w potrawach, które wymagają równomiernej, ciągłej obróbki cieplnej. Takim typem dania są steki, które zwykle są trudne w odpowiednim przygotowaniu. Na ruszcie żeliwnym zaś zyskują wspaniałą barwę, soczystość oraz charakterystyczny, dymny smak. Podwieszane ruszty żeliwne sprawdzą się natomiast na dużych imprezach, gdzie na raz musimy grillować wielką liczbę kiełbasek czy karczków. Grille żeliwne są jednocześnie na tyle wytrzymałe, że poza wypadkiem z upuszczeniem rusztu w zasadzie nie ma możliwości, aby je zniszczyć - żeliwo to jeden z niewielu obecnych stopów, które możemy zapisać nawet naszym wnukom.

Grill żeliwny
Liczba ofert: 178Grill z rusztem żeliwnym dla równomiernej obróbki cieplnej mięsa i warzyw.
- Ceny
- Informacje
- Opinie
- Filtruj i sortuj
- Ognisko przenośne
Grill żeliwny - nowa jakość potraw dzięki wytrzymałym rusztom
- Wyposażony w ciężki, trwały ruszt ze stopu żeliwa
- Podwieszany lub w stojącej, klasycznej wersji
- Zasilany węglem drzewnym, gazem lub elektrycznością
Grillowanie to jeden z najlepszych sposobów na przyrządzenie posiłków, zwłaszcza wszelakich mięs. Stojąc przed dylematem zakupu grilla, musimy nie tylko wybrać typ paliwa, ale również materiał, z jakiego wykonany jest ruszt lub cały grill. Oczywiście, zawsze będzie to metal, ale różnica między grillem żeliwnym a grillem stalowym jest bardzo znacząca.

Grill żeliwny - właściwości
W zasadzie mówiąc o żeliwny grillu, powinniśmy mieć na myśli żeliwny ruszt. Nie spotkamy grilla węglowego czy grilla gazowego w całości wykonanego z żeliwa, co spowodowane jest jego właściwościami. Żeliwo to stop o dużej zawartości węgla, jeden z pierwszych, jaki poznała cywilizacja. Cechuje go bardzo wysoka wytrzymałość, ale jednocześnie kruchość, przez co nie nadaje się do dalszej obróbki po wytopieniu. Dobrze jednak sprawdza się w odlewach, takich jak ruszty. Żeliwo jest niezwykle ciężkie - dlatego wykonywanie dużych przedmiotów, takich jak np. zamykany grill, mija się z celem - wymusi na nas przenoszenie grilla w kilka osób z garażu do altany.

Żeliwo znakomicie rozprowadza ciepło, robiąc to równomiernie na całej powierzchni, nadając gotowanym czy grillowanym potrawom niepowtarzalnego smaku. Wadą grilla żeliwnego jest jednak podatność na korozję powierzchniową - co prawda wystarczy oczyścić go z rdzawych plamek, ale jeżeli ruszt zostanie zaniedbany, w naszym steku pojawią się fragmenty rdzy. Żeliwo do użytku kuchennego jest oksydowane, co zapobiega przywieraniu do jego powierzchni.


Grill z rusztem żeliwnym - wady i zalety
Decydując się na grill z rusztem wykonanym z żeliwa zamiast rusztu stalowego, musimy przede wszystkim wziąć wszystkie za i przeciw, a następnie zdecydować, czy grill żeliwny jest rzeczywiście dla nas. Zalety rusztów żeliwnych to przede wszystkim:
- znakomita retencja cieplna - nawet, jeżeli paliwo w naszym grillu już wygasło, żeliwny ruszt nadal będzie utrzymywał wysoką temperaturę przez długi czas
- równomierne smażenie całej stykającej się z rusztem powierzchni
- niezwykła trwałość, która pozwala cieszyć się grillem z rusztem żeliwnym w zasadzie przez całe życie
- ciekawy efekt wizualny żywności związany z konstrukcją rusztów żeliwnych - na mięsie czy warzywach powstaje charakterystyczna kratka


Grille z rusztem żeliwnym oczywiście posiadają również wady:
- są droższe niż przeciętny, cienki ruszt ze stali, ponieważ odlew żeliwny wymaga znacznie więcej żelaza do stworzenia mocnej konstrukcji
- duży ciężar wyklucza łatwy transport grilla żeliwnego, przez co nie sprawdzi się jako turystyczny grill na biwak
- kruchość żeliwa może spowodować pękniecie rusztu przy upadku nawet z niewielkiej wysokości

Grill żeliwny - rodzaje
Grille żeliwne odnajdziemy w trzech formach, które w głównej mierze opierają się na typie rusztu:
- grill stojący z rusztem żeliwnym - niezależnie, czym grill będzie zasilany, ani czy będzie grillem otwartym lub zamkniętym, możemy zastosować do niego żeliwny ruszt, który nada grillowanemu mięsu ciekawego smaku, zupełnie innego niż w przypadku rusztów ze stali nierdzewnej
- grill żeliwny podwieszany - wymaga specjalnego trójnoga, na którym wieszamy ruszt. Wyposażony jest w regulowane łańcuchy, pozwalające dostosować wysokość grilla nad paleniskiem. Podwieszane ruszty żeliwne są bardzo duże, mogą mieć nawet dwukrotnie większą powierzchnię niż standardowy grill stojący. Są to zwykle grille okrągłe.
- grill do barbecue - ten typ grillowania wymaga równomiernego rozłożenia ciepła na całej powierzchni. Do tego celu żeliwo nadaje się znacznie lepiej niż stal, dlatego grille do barbecue wykonywane są głównie z tego materiału.

-
Jak konserwować grill żeliwny?
Po każdym grillowaniu, powinniśmy oczyścić ruszt ze zbierającego się na nim tłuszczu. Do tego celu wystarczy oczywiście woda z lekkim detergentem. Żeliwo jest twarde, nie obawiajmy się zatem, że porysujemy je zbyt mocnymi ruchami. Jak dokładnie konserwować ruszt żeliwny sprawdzisz na poniższym filmie:
-
Rodzaje rusztów żeliwnych
Żeliwne ruszty występują w dwóch rodzajach, różniących się przede wszystkim częstotliwością konserwacji:
- niepowlekane ruszty żeliwne - mogą być jedynie oksydowane, przez co ich powierzchnia jest chropowata, czarna i wymaga nieustannej konserwacji, po każdym grillowaniu
- ruszty żeliwne ze spiekiem ceramicznym - wykończenie matowe lub błyszczące, które ma lepsze właściwości nieprzywierające. Są łatwiejsze w utrzymaniu czystości, jako że tłuszcz nie wnika w pory żeliwa, jednak podczas szorowania możemy uszkodzić emalię.
Najczęściej zadawane pytania
-
Czy warto wybrać grill z żeliwnym rusztem?
-
Jakie paliwo dobrać do grilla żeliwnego?
Najlepszym do grillowania na żeliwie jest oczywiście węgiel drzewny lub brykiet, i to nie ze względu na właściwości cieplne, w których gaz lub grill elektryczny znacznie go przewyższa. O wyborze tego paliwa decyduje przede wszystkim smak potraw, które zyskują charakterystyczny, wędzony zapach i dymny posmak. Wadą węgla drzewnego jest jego nierównomierne wypalanie - ruszt żeliwny jednak całkowicie niweluje tę wadę, dzięki swoim właściwościom równomiernego przewodnictwa ciepła.
Galeria zdjęć
Opinie klientów
Częste zalety
- stabilny
- dobre wykonanie
- wysoka jakość
Częste wady
Opinie z ostatnich 12 miesięcy
Ocena 5100%
Ocena 40%
Ocena 30%
Ocena 20%
Ocena 10%
Zalety: stabilny, dobre wykonanie, wysoka jakość