Ze względu na to, że do gotowania i pieczenia kombiwar nie potrzebuje tłuszczu lub dużej ilości wody, potrawy w nim wykonane są bardzo zdrowe i dietetyczne. Zachowują wszelkie właściwości odżywcze, które utraciłyby podczas tradycyjnego smażenia czy ugotowania. Kombiwar to zatem idealne urządzenie dla osób lubiących smaczne, ale pełnowartościowe jedzenie.
Kombiwar
- Sortuj
- Filtruj
Kombiwar - wielofunkcyjne małe AGD do kuchni
- Pozwala zastąpić wiele sprzętów kuchennych
- Piecze, gotuje, smaży, grilluje i rozmraża
- W wersji z grzałką elektryczną lub lampą halogenową
Przygotowywanie posiłków wymaga posiadania wielu różnorodnych sprzętów. Piekarnik, frytkownica, grill, parowar, kuchenka mikrofalowa - wszystko to zajmuje wiele miejsca, którego w większości kuchni nie ma wcale aż tak wiele. Dlatego warto poszukać rozwiązań, które zapewniają pełną funkcjonalność, ale minimalizują ilość potrzebnych urządzeń. Przykładem mogą być tutaj kombiwary, niezwykle wydajne urządzenia do przygotowywania pieczonych, gotowanych i parowanych dań. Ten stosunkowo prosty pomysł na wykorzystanie ciepła w obiegu zamkniętym z łatwością zastąpi większość małego AGD do kuchni. Sprawdź, czym jest kombiwar i dlaczego warto mieć go na wyposażeniu.

Miska z lampą
Sama konstrukcja kombiwaru jest niezwykle prosta. To żaroodporna miska z uchwytami, zamykana szczelnie od góry elektroniczną, ciężką pokrywą. To w niej znajduje się cała magia urządzenia. Wykorzystuje ona bowiem różne systemy ogrzewania i wentylator, aby przygotować umieszczone wewnątrz naczynia produkty. Dostępne są również akcesoria dodatkowe, takie jak ognioodporne podkładki pod kombiwar czy ruszty do grillowania. Do wyboru mamy dwa typy tych urządzeń, różniące się wykorzystanym sposobem uzyskania wysokiej temperatury:
- elektryczne - wykorzystują prostą grzałkę, której wysoka temperatura jest rozprowadzana za pomocą wentylatora. Jako że pobierają dużo energii, są dość drogie w eksploatacji przy długotrwałym pieczeniu czy grillowaniu. Są jednak bardzo wytrzymałe, a grzałka nie przepali się przez całe lata użytkowania.
- halogenowe - zdecydowanie najpopularniejsza wersja kombiwaru, która wykorzystuje promiennik halogenowy do uzyskania odpowiedniej temperatury. Pieczenie czy grillowanie odbywa się za pośrednictwem promieniowania podczerwonego, dzięki czemu potrawy są dobrze i równomiernie wypieczone. Poza tym halogen z żarnikiem wolframowym zapewnia oświetlenie podczas działania urządzenia, co pozwala kontrolować w pełni proces gotowania.


Wiele możliwości
W zależności od zaawansowania urządzenia możemy z jego pomocą zastąpić różnorodne sprzęty kuchenne. Począwszy od piekarnika i mikrofalówki, czyli najbardziej oczywistych urządzeń, po parowniki - do kombiwaru wystarczy wlać nieco wody, grille - w zestawie otrzymujemy specjalne ruszty, frytkownice czy maszyny do wypiekania chleba. Nie tylko jest to rozwiązanie ekonomiczne, ale i znacznie zdrowsze. Potrawy przygotowywane w kombiwarze potrzebują minimalne lub nawet zerowe ilości tłuszczu, przez co posiłek zachowuje więcej witamin i przydatnych mikroelementów. Zaawansowane urządzenia tego typu posiadają szereg zaprogramowanych przycisków. Wersje podstawowe musimy ustawić sami za pomocą pokręteł, odpowiadających za temperaturę i czas pracy.

Bardzo istotne przy wyborze kombiwaru są jego parametry, odpowiadające za to, jak szybko i skutecznie przygotowane zostaną potrawy:
- moc - podstawowy parametr każdego urządzenia elektrycznego. Choć w przypadku wielu sprzętów jest on zwykle bardzo szeroki, kombiwary w większości operują między wartościami 1100 W a 1500 W. Związane jest to z wykorzystanym systemem ogrzewania, który nie może mieć mniejszego zużycia energii.
- zakres temperatury - podobnie jak w piekarniku, tak i w kombiwarze ustawiamy temperaturę wewnątrz urządzenia. Zwykle jest to wartość pomiędzy 70 a 250 stopni Celsjusza, co zapewnia możliwość gotowania i pieczenia dowolnej potrawy.
- pojemność naczynia - bardzo istotna kwestia, jako że kilkulitrowy kombiwar pozwoli na przygotowanie posiłku zaledwie dla jednej osoby. Dla standardowej rodziny potrzebujemy pojemności minimum 15 l. Im większa pojemność, tym dłużej musimy czekać na nagrzanie się urządzenia i więcej energii zostanie zużyte do przygotowania posiłku.
- funkcje dodatkowe - im bardziej zaawansowane urządzenie, tym mniej wymaga od nas pracy. Standardowe kombiwary posiadają co najwyżej timer oraz regulację temperatury. Warto jednak wybrać urządzenie z systemem samoczyszczenia oraz programami, które samodzielnie dostosują temperaturę i czas do danego produktu, co pozwala oszczędzić na rachunkach za prąd.


Najczęściej zadawane pytania
-
Czy jedzenie z kombiwaru jest zdrowe?
-
Co lepsze kombiwar czy piekarnik?
Choć obydwa urządzenia mają podobną funkcję - obróbkę termiczną potraw, to kombiwar pozwala na znacznie więcej, łącząc możliwości kilku sprzętów w mniejszym urządzeniu. Dodatkowo kombiwar szybciej się nagrzewa i krócej piecze, dzięki czemu potrawy są smaczniejsze i zdrowsze.
-
Do czego można wykorzystać kombiwar?
Urządzenie elektryczne zwane kombiwarem łączy funkcjonalność wielu sprzętów kuchennych i pozwala na m.in. gotowanie, pieczenie, parowanie, grillowanie, smażenie, podgrzewanie, rozmrażanie czy suszenie. Dodatkowo pozwala przywrócić świeżość czerstwemu pieczywu