Jeżeli chcemy w znaczący sposób ułatwić codzienne obowiązki i to stosunkowo niewielkim kosztem, garnek elektryczny jest zakupem obowiązkowym. Oszczędza czas, przygotowuje zdrowe, dobrze przygotowane posiłki, a jednocześnie zastępuje wiele innych sprzętów, co pozwala również zaoszczędzić miejsce i nasze pieniądze.

Garnek elektryczny
Liczba ofert: 1041Idealny dla początkujących i zaawansowanych kucharzy.
- Ceny
- Informacje
Garnek elektryczny - wygodne urządzenie do gotowania
- Pozwalają przygotować posiłek przy minimalnym wysiłku
- Ze wbudowanym minutnikiem i termostatem
- W wielu wersjach, zróżnicowanych przeznaczeniem
Nowocześnie wyposażona kuchnia to podstawa, jeżeli chcemy cieszyć się znakomitym, smacznym i dobrze przygotowanym jedzeniem. Prastare żeliwne garnki, choć mają w sobie nutę nostalgii, nie mogą równać się ze zdobyczami współczesnej technologii. I tak jak płyty indukcyjne zastąpiły kuchenki gazowe, tak garnki elektryczne wypierają te tradycyjne ze stali czy pokryte emalią. Pozwalają w bezpieczny sposób przygotować wiele problematycznych komponentów nawet najbardziej skomplikowanych potraw. Sprawdź, czy sprawdzą się w Twojej kuchni.

Proste w działaniu
Garnek elektryczny to urządzenie znakomite zarówno dla tych, którzy chcą usprawnić proces gotowania, jak i osób, które nie lubią lub nie potrafią przygotowywać posiłków. Ich zasada działania jest bowiem niezwykle prosta. Do garnka wrzucamy potrawy, uruchamiamy odpowiedni program i wracamy, gdy skończy się czas lub usłyszymy sygnał dźwiękowy. Nie musimy mieszać, obwiać się przypalenia czy niedogotowania. Wszystkim zajmuje się wbudowana w garnek technologia. Nie należy jednak mylić ich z popularnymi robotami gotującymi, które, choć mają podobne działanie, są znacznie bardziej zaawansowane i potrafią nie tylko gotować, ale i mrozić i mieszać. Oczywiście, są różne wersje garnków elektrycznych. Większość posiada tak istotne udogodnienia, jak termostat, który pozwoli nam idealnie dopasować temperaturę gotowania zgodnie z przepisem czy wyłącznik czasowy. Prócz tego garnki elektryczne nie tylko gotują potrawę, ale utrzymują także jej temperaturę przez długie godziny. Pojemność garnków jest różnorodna. Trafimy zarówno na małe garnki nieprzekraczające 2 l, jak i spore urządzenia powyżej 8 l. Najpopularniejsze modele mają jednak pojemność 5 l, co zapewnia zarówno odpowiednią przestrzeń do gotowania, jak i nie zabiera wiele miejsca w kuchni.




Nie tylko do ryżu
Istnieje kilka typów garnków elektrycznych, które stosuje się do różnych rodzajów produktów. Choć większość znana jest już od wielu lat, nowoczesne technologie dodatkowo ulepszyły lubiane przez kucharzy urządzenia. Do wyboru mamy między innymi:
- multicooker - zwany też kombiwarem, uniwersalny garnek do wszystkich rodzajów potraw. Jest najczęściej całkowicie programowalny, a dodatkowo posiada wbudowane, gotowe opcje i książeczkę z przepisami. Może z powodzeniem zastąpić wiele innych sprzętów, takich jak frytkownica, kuchenka gazowa czy piekarnik. Mniejsze modele mogą z powodzeniem służyć jako garnek turystyczny, który zastąpi wiele innych naczyń i sprzętów podczas podróży.
- ryżowar - bardzo popularne urządzenia do gotowania ryżu, makaronu czy kaszy. Te sypkie produkty bardzo często się rozgotowują, nie dogotowują lub przypalają. Ryżowar pozwala w prosty sposób uzyskać idealny wypełniacz do obiadu, który dodatkowo nie będzie zlepiony czy suchy. Zasada działania jest prosta - do komory wsypujemy ryż czy inny sypki produkt, taką samą ilość wody, po czym uruchamiamy urządzenie. Możemy cieszyć się smacznym, a jednocześnie ciepłym przez długi czas posiłkiem. Ryżowary mają również bardzo często funkcję gotowania na parze.
- wolnowar - od dawna znanym nauce o żywieniu jest fakt, że gotowanie pozbawia jedzenie wielu wartości odżywczych. Dotyczy to zwłaszcza warzyw, które rozgotowane nie tylko tracą minerały, ale bardzo często też smak. Rozwiązaniem jest gotowanie poniżej 100 stopni Celsjusza, jednak potrzeba bardzo wiele czasu, aby z surowych składników przygotować ciepłe, gotowe danie. Do tego celu służy właśnie wolnowar, w którym umieszczamy składniki, a on przez kilka godzin będzie obrabiał je termicznie. Dzięki temu będą znacznie zdrowsze i smaczniejsze.
- szybkowar - przeciwieństwo wolnowaru. Zamiast długiej obróbki termicznej pozwala ugotować potrawę w maksymalnie krótkim czasie. Dzieje się tak dzięki szczelnej konstrukcji, która nie pozwala wydostać się parze wodnej, powstałej podczas gotowania, poza garnek. Cyrkuluje ona w jego wnętrzu, doprowadzając nawet najbardziej twarde produkty do miękkości w czasie do 10 minut. Choć dawniej były uznawane za niebezpieczne, potrafiły bowiem wybuchnąć bez odpowiedniego nadzoru, elektryczne szybkowary posiadają odpowiednie czujniki odprowadzające zbędny nadmiar pary, a co za tym idzie ciśnienia.
- parowar - ciekawy garnek, przypominający nieco suszarkę na owoce i grzyby. Składa się z podstawy garnka, w której znajduje się woda, oraz kilku pięter kratek, na których umieszczamy produkty. Muszą one być układane zgodnie z zaleceniami producenta, aby z jednej strony miękkie warzywa nie rozpadły się, a twarde nabrały odpowiedniej miękkości.






Najczęściej zadawane pytania
-
Czy warto kupić garnek elektryczny?
-
Czy garnek elektryczny i robot gotujący są tym samym?
Oczywiście nie. Choć garnek elektryczny ma bardzo wiele funkcji, jego głównym celem jest przygotowanie ciepłego, gotowanego posiłku. Roboty gotujące przygotowują nie tylko zupy czy mięsa, ale również desery - lody, ciasta czy naleśniki. To znacznie bardziej zaawansowane urządzenia, co przekłada się również na cenę. Podstawowy garnek elektryczny to koszt od stu do kilkuset złotych, robot gotujący kosztuje bez mała dziesięć razy więcej.